Τη διαβεβαίωση ότι εν μέσω καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, έδωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
«Έχουμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε οποιαδήποτε αύξηση ΦΠΑ στα νησιά εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου», δήλωσε αναφερθείς στις πιέσεις των δανειστών. Και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή μέχρι τον Σεπτέμβριο».
«Αυτό είναι δεδομένο», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Εμ. Κόνσολα, τονίζοντας ότι «έχω δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να αυξηθεί ο ΦΠΑ». Μάλιστα μεταφέροντας το κλίμα των πιέσεων αυτών είπε ότι ανάγεται στην σφαίρα της ψυχιατρικής.
«Πάς στην Ουάσινγκτον και ενώ υπάρχουν τόσα μεγάλα θέματα σε πιέζουν για τον ΦΠΑ στα νησιά και τα φαρμακεία», είπε κάνοντας λόγο για «ιδεολογήματα» των δανειστών. Πάντως διαβεβαίωσε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος «δεν χάνουμε ευκαιρία για να επιχειρηματολογήσουμε στο θέμα αυτό». Όπως ανέφερε μάλιστα «ο κ. Τσίπρας ξόδεψε πολύ χρόνο για να εξηγήσει στην Μέρκελ τι σημαίνει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά».
Ωστόσο χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που εμφανίζεται διπλασιασμός της τουριστικής κίνησης κατά την περσινή περίοδο σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, εμφανίζεται μείωση στον ΦΠΑ.
Είπε επίσης ότι «δεν είναι κακό να υπάρξει ένας εξορθολογισμός του ΦΠΑ αλλά αν υπάρξει αύξηση για τους κατοίκους των νησιών θα προβλεφθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου θα γίνεται επιστροφή του». «Σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα των νησιών και το κουβαλάμε όποιο και να είναι το φορολογικό καθεστώς που θα επιβληθεί για τη μετά Σεπτέμβριο εποχή», δήλωσε και υπογράμμισε ότι «θέλουμε να κλείσει πιο γρήγορα η διαπραγμάτευση, αλλά εγώ δυσκολεύομαι να υπογράψω αύξηση του ΦΠΑ». Όσον αφορά την επιβάρυνση που συζητείται για τις διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα, σημείωσε ότι «δεν σκεφτήκαμε μια οριζόντια εφαρμογή», αλλά να αφορά ξενοδοχειακές μονάδες αρκετών αστέρων. «Δεν το αναγγέλλω ότι θα γίνει, αλλά η σκέψη μας ήταν προοδευτική κλίμακα και όχι για τους πιο ευάλωτους», είπε.
Ο Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ
Σχετικά με το όλο ζήτημα, από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Δωδ/σου κ. Μάνου Κόνσολα ανακοινώθηκαν χθες τα ακόλουθα:
Συζητήθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου και τους νέους φόρους που θα επιβληθούν στον τουρισμό, στην εστίαση αλλά και σε ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων στα νησιά.
Ο Μάνος Κόνσολας υπεραμύνθηκε των λόγων που επέβαλλαν τη θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και έφερε παραδείγματα από ανάλογες περιπτώσεις στα Κανάρια νησιά, στην Κορσική και στις περιοχές της γαλλικής και γερμανικής επικράτειας.
Επισήμανε ότι η επιβολή νέων φόρων στη διαμονή, στην εστίαση και σε ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων στα νησιά του Αιγαίου, όχι μόνο καταργούν de facto τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά καθιστούν πιο ακριβό το τουριστικό προϊόν των νησιών, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης, απαντώντας στον κ. Κόνσολα, τόνισε ότι δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στη διαπραγμάτευση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε ότι μετά το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μεταβολή στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και θα επιβληθούν πρόσθετοι φόροι στη διαμονή, στην εστίαση και σε ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων στα νησιά του Αιγαίου.
Σε δήλωσή του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει:
«Ο Υπουργός Οικονομικών, ουσιαστικά, άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταβολής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για μετά το Σεπτέμβριο.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι επιβεβαίωσε την επιβολή φορολογικών επιβαρύνσεων στη διαμονή, στην εστίαση και σε ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων στα νησιά του Αιγαίου.
Στην πραγματικότητα, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά, καταργούνται de facto με την επιβολή φόρου διαμονής 3-5% και φόρου 3% στην εστίαση και στα καταστήματα.
Σήμερα, η διαμονή σε όλη την υπόλοιπη χώρα έχει συντελεστή 6.5% και στα νησιά 5%.
Αν επιβληθεί ο φόρος διαμονής τότε στα νησιά θα είναι 8-10%. Δεν έχουμε δηλαδή μόνο de facto κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αλλά μεταβολή επί τω χείρω.
Με αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις, δεν καταργούνται μόνο στην πράξη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας.
Στοχοποιείται ο τουρισμός, καθίσταται πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν και αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις, όπως:
– Μείωση του αριθμού των επισκεπτών, που θα αναζητήσουν φθηνότερους προορισμούς.
– Μείωση των φορολογικών εσόδων. Οι υπολογισμοί για αύξηση εσόδων θα πέσουν έξω γιατί γίνονται με το μοντέλο της δυναμικής που διαθέτει σήμερα ο τουρισμός μας και η οποία θα ανακοπεί εφόσον γίνουμε πιο ακριβοί.
– Αύξηση της ανεργίας γιατί το υψηλό λειτουργικό και φορολογικό κόστος εκεί οδηγεί.
Θα υπάρξουν ακυρώσεις, θα παγιωθεί η πτωτική τάση στις κρατήσεις και το πλήγμα που θα υποστεί ο τουρισμός μας θα περάσουν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί.
Η θεωρία των παιγνίων είναι προσφιλής στον κ. Βαρουφάκη.
Στη θεωρία των παιγνίων το όφελος κάθε πλευράς δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας επιλογές αλλά και από τις επιλογές που κάνουν και οι άλλοι παίκτες.
Πρέπει να δούμε τι επιλογές κάνουν οι άμεσοι ανταγωνιστές μας στο χώρο του τουρισμού, σε ό, τι αφορά στους φορολογικούς συντελεστές.
Ο φόρος διαμονής και εστίασης στην Τουρκία είναι 8%, στην Ισπανία 9%, στην Κύπρο 9%.
Είναι καιρός να αντιληφθούμε πόσοι καραδοκούν να επωφεληθούν, έχοντας κάνει τις δικές τους επιλογές και περιμένοντας να κάνουμε τη δική μας λανθασμένη επιλογή, επιβαρύνοντας με φόρους τον τουρισμό μας.
Κάποιοι θεωρούν ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί μέσα από τη στοχοποίηση του τουρισμού και των νησιών του Αιγαίου.
Αν θέλουμε, επίσης, να ελέγξουμε την έκδοση αποδείξεων, αυτό δεν θα γίνει με το ελαφρώς κωμικό και ανεφάρμοστο μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ ειδικά στα νησιά.
Τη φοροδιαφυγή μπορούμε να την περιορίσουμε με τη διενέργεια ελέγχων αλλά και με φορολογικά κίνητρα και έκπτωση φόρου για αυτόν που χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές του αλλά και για την επιχείρηση που το δέχεται».