Ειδήσεις

Έρχεται το… γουάν – Η κυβέρνηση ποντάρει στις επενδύσεις από την Κίνα

Στην κινέζικη οικονομική διείσδυση στην Ευρώπη φαίνεται ότι προσβλέπει η κυβέρνηση Τσίπρα για να ενισχύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μέσω του project One belt, one road οι Κινέζοι επιχειρούν την ανασύσταση του «δρόμου του μεταξιού» και ο κ. Τσίπρας (όπως άλλωστε και ο κ. Σαμαράς) θέλει την Ελλάδα να έχει το ρόλο της πύλης εισόδου (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για τα εμπορεύματα και τα επιχειρηματικά σχέδια της Κίνας στην Ευρώπη.

Νούμερα που ζαλίζουν

Τα νούμερα που σχετίζονται με το κινέζικα σχέδιο προκαλούν ίλιγγο –και αυτό δεν είναι δημοσιογραφική υπερβολή. Ο νέος δρόμος του μεταξιού περνάει από 60 χώρες, συγκεντρώνει το 35% του διεθνούς εμπορίου και το 30% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος. Το πρότζεκτ προβλέπει 1 τρισ. επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.

Η επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ έχει σημαίνοντα ρόλο στον νέο δρόμο του μεταξιού, αφού το λιμάνι του Πειραιά έγινε η είσοδος στην Ευρώπη για τα κινέζικα κοντέινερ. Υπολογίζεται ότι η επένδυση της Cosco στο λιμάνι έχει φτάσει περίπου το μισό δισ.. Το επόμενο διάστημα προβλέπονται επενδύσεις περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία 120 εκατομμύρια θα είναι ΕΣΠΑ για την προβλήτα της κρουαζιέρας. Το 2016 τα κέρδη της Cosco στον Πειραιά αυξήθηκαν κατά 8,7% κι έφτασαν 29 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας το πιο μεγάλο ελληνικό λιμάνι ένα από τα πιο επικερδή του δικτύου της Cosco. To 2016 διακινήθηκαν από τον Πειραιά 3,47 εκατομμύρια κοντέινερ, 14,4% περισσότερα από το 2015. Η Cosco χαίρει εκτεταμένων φοροαπαλλαγών (ΦΠΑ, δημοτικά τέλη κ.α.).

Ενέργεια-τηλεπικοινωνίες

Η κυβέρνηση θα ήθελε το παράδειγμα της Cosco να μεταφερθεί και σε άλλους τομείς. Δηλαδή, όπως η Ελλάδα έγινε η πύλη στην Ευρώπη για τα κινέζικα κοντέινερ, να γίνει και πύλη εισόδου για τα κινέζικά πρότζεκτ στην Ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Η αρχή έγινε με την Ενέργεια και την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στον κινέζικο κολοσσό State Grid για 320 εκατομμύρια ευρώ. Με τον ντιλ που έκλεισε ο Πάνος Σκουρλέτης, οι Κινέζοι απέκτησαν για πρώτη φορά πρόσβαση στα δίκτυα ενέργειας μιας ευρωπαϊκής χώρας, δημιουργώντας το αναγκαίο προηγούμενο για τη συνέχεια των επενδύσεων τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ελληνική αντιπροσωπεία στο Πεκίνο συναντήθηκε με τη διοίκηση της State Grid. Συζητήθηκαν μια σειρά από πιθανά επενδυτικά σχέδια, όπως το πρότζεκτ του EuroAsia Interconnector, το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά Κρήτη, Κύπρο και Ισραήλ.

Το παράδειγμα της State Grid θέλει να ακολουθήσει και άλλη μια πολύ μεγάλη κινέζικη επιχείρηση στο χώρο της Ενέργειας, η CMEC. Η CMEC σε συνεργασία με τη ΔΕΗ επιδιώκει να κατασκευάσει και να διαχειριστεί τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη 2

Το deal της Forthnet

Στο Πεκίνο υπογράφτηκε χτες και μια μεγάλη εμπορική συμφωνία στις τηλεπικοινωνίες που προετοιμαζόταν εδώ κι ένα χρόνο, από τον καιρό της προηγούμενης επίσκεψης Τσίπρα στο Πεκίνο. Συγκεκριμένα, η Forthnet και η κινέζικη ZTE θα αναπτύξουν δίκτυο οπτικών ινών. Η επένδυση θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Μέσω Forhnet, ο κινέζικος κολοσσός κάνει το πρώτο βήμα του στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της γηραιάς ηπείρου.

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου