Ειδήσεις

ΕΣΕΕ: Αυτά είναι τα δέκα χαράτσια που έρχονται το 2018-Καλό μας κουράγιο!

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιτυχία των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία.

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Είναι απορίας άξιο που όλοι επικεντρώνονται στα μέτρα και αντίμετρα της διετίας 2019-20 χωρίς να ενδιαφέρονται πως θα φτάσουμε στο 2019. Επίσης κανείς δεν διερωτάται πως θα πληρωθούν οι αυξημένες κατά 1,7 δισ. ευρώ φορολογικές υποχρεώσεις του 2017, που ξεκινούν σε λίγες ημέρες για εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ για τα επιπλέον μέτρα του 2018 τηρείται επισταμένα “σιγή ιχθύος”.

Οι μικρομεσαίοι της αγοράς όμως, που θα πληρώσουμε τον λογαριασμό, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι τα νέα μέτρα θα έρθουν άμεσα να προστεθούν στα “παλαιά” που έχουν ήδη ψηφιστεί, ώστε να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και βεβαίως πολύ πριν την εφαρμογή των γνωστών μέτρων 3,8 δισ. ευρώ της διετίας 2019-20. Όσοι λοιπόν τα καταφέρουμε να βγάλουμε το 2017, έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον τα 10 παλιά και νέα «χαράτσια» του 2018.

Καλό μας κουράγιο και καλώς να έρθει το μακρινό 2021!».

Τα δέκα «χαράτσια» του 2018

Σχετικά με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις των θεσμών για ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή την επόμενη χρονιά, επιβεβαιώνεται στις 273 σελίδες του σχεδίου νόμου και αποδεικνύει ότι όσα συμφωνήθηκαν για το 2018 επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων.

«Τα νέα μέτρα του 2018 έρχονται να προστεθούν στα “παλαιά” μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί κατά την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης, αλλά δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί» σημειώνει η ΕΣΕΕ και αναφέρει αναλυτικά τις παρατηρήσεις της ως εξής:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες.

H αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι αναμφίβολα το βαρύτερο μέτρο της επόμενης χρονιάς. Δεδομένου ότι θα υπάρξει και μεταβατική περίοδος ενός έτους, λόγω της έκπτωσης του 15% που προβλέπεται επί της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για το 2018, μένει να φανεί μέσα από την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, ποιός θα είναι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, προσαυξημένο κατά τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι επιβαρύνσεις, παρά την έκπτωση, για το 2018 είναι σημαντικές, ενώ σε κάθε περίπτωση, η πλήρης επιβάρυνση που εκτιμάται από 37% έως 61% θα αποτυπωθεί από το 2019.

2. Αγρότες

Αυξήσεις εισφορών θα υπάρξουν για τους αγρότες. Ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη από την 1/1/2018 θα αναπροσαρμοστεί στο 17% έναντι 14% που είναι για το 2017. Πέραν του μη κοστολογημένου μέτρου της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, από το νέο έτος θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα που υπέδειξε η Παγκόσμια Τράπεζα μέσω της μελέτης της για τις φορολογικές απαλλαγές.

3. Κοινωνικά επιδόματα

Θα εξειδικευτεί ποια κοινωνικά επιδόματα θα καταργηθούν, αν και η λίστα με τα 140 προαπαιτούμενα δεν εξαιρεί τα οικογενειακά επιδόματα, προκειμένου να εξοικονομηθούν 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018.

4. Επίδομα θέρμανσης

Ο προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να «κουρευτεί» κατά 58 εκ. ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει και μείωση του επιδόματος κατά 50%. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε κομμένο κατά 50%, από τα 25 λεπτά ανά λίτρο στα 12 λεπτά ανά λίτρο. Το πώς θα γίνει η μείωση θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στο τέλος του χρόνου.

5. Κατάργηση φοροαπαλλαγών

Περίπου 189 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των φορολογικών απαλλαγών που έχουν απομείνει σε ισχύ. Οι δύο βασικότερες είναι η έκπτωση 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση φόρου αλλά και οι ιατρικές δαπάνες. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση, θα οδηγήσει σε μείωση των καθαρών αποδοχών όλων των μισθωτών και των συνταξιούχων με αποδοχές άνω των 8.636 ευρώ ετησίως. Το κείμενο του μνημονίου περιγράφει αναλυτικά τις φορολογικές απαλλαγές που θα κοπούν, αλλά και το συνολικό ποσό. Η έκπτωση των ιατρικών δαπανών βαίνει επίσης προς κατάργηση και το νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη έκπτωση έχει ήδη τροποποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες οι οποίες έχουν εξοφληθεί με μετρητά.

6. Ναυτιλία

Επεκτείνεται και για το 2018 ο προσωρινός φόρος που έχει επιβληθεί στις ναυτιλιακές εταιρείες.

7. Ειδικά μισθολόγια

Το μνημόνιο αναφέρεται στον «εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που είχε χρησιμοποιηθεί και για το ενιαίο μισθολόγιο». Η μεθοδολογία αυτή αφορά στην κατάργηση επιδομάτων. Περικοπή αναμένεται και στους στρατιωτικούς.

8. Φόρος υπεραξίας ακινήτων

Το «πάγωμα» στην επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων δεν θα παραταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017. Αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος θα επιβαρύνεται ο πωλητής για το κέρδος που προκύπτει, αφαιρώντας από το τίμημα της πώλησης το κόστος της αγοράς.

9. Περικοπή ΕΚΑΣ

Όπως αναφέρεται και στο αναθεωρημένο μνημόνιο, η πρόσθετη περικοπή στη δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα πρέπει να φτάσει το 2018 στα 238 εκατ. ευρώ, καθώς η συνολική εξοικονόμηση θα πρέπει να εκτοξευτεί στα 808 εκατ. ευρώ έναντι 570 εκατ. ευρώ το 2017. Δεδομένου ότι η συνολική δαπάνη είναι στα 853 εκατ. ευρώ, πρακτικά το ΕΚΑΣ θα λαμβάνουν από το νέο έτος ελάχιστοι.

10. Τουρισμός

Από το νέο έτος θα ενεργοποιηθεί ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα ο οποίος κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου ή του δωματίου. Επίσης, αναμένεται να αποδώσει και ο νέος φόρος στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης.

enikonomia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου