Τη βίλα των ονείρων της στη Μύκονο πρόκειται να αποκτήσει τις επόμενες ημέρες μια τετραμελής οικογένεια από το Ντουμπάι. Το ποσόν που θα ξοδέψει αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 800.000 ευρώ, ενώ είναι δεδομένο ότι, με την κίνηση αυτή, θα αιτηθεί και τη λήψη της πενταετούς άδειας παραμονής. Σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο που την εκπροσωπεί, η απόφαση ελήφθη σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της επίτευξης κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Οπως αναφέρει η κ. Μίνα Μπουγονικολού, επικεφαλής του γραφείου Intercasa, «λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μας και άναψαν το “πράσινο φως” για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τη λήξη της τουριστικής σεζόν, η βίλα θα μισθώνεται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb, ενώ οι ίδιοι θα περνούν τον Αύγουστο στο σπίτι τους για τις ετήσιες διακοπές τους».
Πρόκειται για μια οικογένεια που είχε επισκεφθεί και στο παρελθόν τη Μύκονο και έκτοτε αναζητούσαν ένα ακίνητο για τους ίδιους. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη λειτουργούσε ως εμπόδιο.
Ανάλογα παραδείγματα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές. «Είναι σαφές ότι η ζήτηση από το εξωτερικό για εξοχικές κατοικίες είναι αισθητά υψηλότερη φέτος. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων λίγες εβδομάδες πριν από την κορύφωση της τουριστικής περιόδου αναμένεται να πυροδοτήσει περισσότερες συναλλαγές στην αγορά, καθώς και οι τελευταίοι σκεπτικοί υποψήφιοι αγοραστές είναι πιθανό να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις που ανέβαλαν τους τελευταίους μήνες», αναφέρει στην «Κ» ο Λευτέρης Ποταμιάνος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι, πλέον, η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας προσελκύει πληθώρα αγοραστών από δεκάδες διαφορετικές χώρες. «Στο παρελθόν και κυρίως τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση, οι περισσότεροι αγοραστές προέρχονταν κυρίως από τις πλουσιότερες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, δηλαδή τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις σκανδιναβικές χώρες. Παρότι οι εν λόγω χώρες παραμένουν ενεργοί αγοραστές εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, πλέον καταγράφεται και μια αισθητή διεύρυνση της δεξαμενής αγοραστών», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος. Κινέζοι και Αραβες βρίσκονται στο επίκεντρο, όπως επίσης και αγοραστές από την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Ρωσία, ακόμα και χώρες των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, αυτό οφείλεται στο ότι οι τιμές των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα είναι πολύ πιο προσιτές συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν και σαφώς πιο ελκυστικές σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου. «Με εξαίρεση ορισμένα μοναδικά σημεία για τα οποία ανέκαθεν η ζήτηση ήταν και παραμένει υψηλότερη της προσφοράς, όπως π.χ. τα υπόσκαφα της Οίας στη Σαντορίνη, οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 40% κατά μέσον όρο από το 2009 μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο κ. Ποταμιάνος. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στην αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών, στις οποίες στοχεύει όλο και μεγαλύτερος όγκος υποψήφιων αγοραστών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Global Property Guide, η μέση τιμή πώλησης μιας υψηλών προδιαγραφών εξοχικής κατοικίας, επιφάνειας 120 τ.μ., στην Ελλάδα κυμαίνεται περί τις 2.700 ευρώ/τ.μ., κατατάσσοντας τη χώρα σε έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, καθώς στην Ιταλία το κόστος απόκτησης ενός ακινήτου ανάλογων προδιαγραφών είναι σχεδόν υπερδιπλάσιο και ανέρχεται σε 5.800 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, το κόστος αγγίζει τις 4.400 ευρώ/τ.μ. και στη γειτονική Τουρκία τις 3.000 ευρώ/τ.μ. Αντιθέτως, φθηνότερα πωλούνται τα εξοχικά στην Πορτογαλία (2.500 ευρώ/τ.μ.), στην Κύπρο (1.500 ευρώ/τ.μ.) και σε βαλκανικές χώρες όπως η Ρουμανία (1.600 ευρώ/τ.μ.) και η Βουλγαρία (1.250 ευρώ/τ.μ.).
Ηδη, πάντως, η φετινή πορεία της αγοράς εξοχικής κατοικίας αναμένεται να είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το φετινό πρώτο δίμηνο του έτους (Ιανουάριος – Φεβρουάριος), η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 56,7%. Μάλιστα, η ΤτΕ έσπευσε να αναθεωρήσει προς τα πάνω τα στοιχεία της σχετικά με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2016. Ειδικότερα, κατά το προηγούμενο έτος, η ετήσια αύξηση των εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό με κατεύθυνση την εγχώρια αγορά κατοικίας ήταν εντέλει 45,3%, δηλαδή συνολικά 270 εκατ. ευρώ, έναντι 250 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση (186 εκατ. ευρώ το 2015).
Καθημερινή
καλές δουλειές λοιπόν σε όλους τους μεσίτες και πωλητές πολυτελών ακινήτων