Με το σενάριο το ΔΝΤ να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα να γίνεται όλο και πιο αληθινό, έληξε το χθεσινό Εuroworking Group, καθώς το χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και το Ταμείο όχι μόνο δεν γεφυρώνεται αλλά αντιθέτως μεγαλώνει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» χθες το πρωί συνεδρίασε το Washington Group (εκπρόσωποι των θεσμών και της Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας) με θέμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Εκεί έγινε ξεκάθαρο ότι η γερμανική στάση έχει σκληρύνει ιδιαίτερα, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τους περασμένους μήνες, καθώς φαίνεται να επιμένει σε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα συνδέονται με την ελάφρυνση.
Συγκεκριμένα, θέλει να υπάρχει ένα πλαίσιο με το οποίο κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση θα περνάει από έγκριση που θα συμπεριλαμβάνει εκτός των άλλων και το γερμανικό Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν παραβρέθηκε στη συνάντηση και τόνισε πως αυτοί οι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. Επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ, ότι δηλαδή για να συμμετάσχει το Ταμείο σε ένα νέο πρόγραμμα με χρηματοδότηση θα πρέπει να υπάρχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Η ελάφρυνση θα πρέπει να το καθιστά βιώσιμο, σύμφωνα με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που έχει κάνει το Ταμείο και όχι αυτές των Ευρωπαίων που είναι πολύ πιο θετικές.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το επόμενο Eurogroup (24/6), αλλιώς δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα, να γίνει μία αξιολόγηση, όπως προβλέπεται, και να έχει λήξει μέχρι τον Αύγουστο. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμα», αλλά «σίγουρα ο χρόνος πιέζει επικίνδυνα όσον αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου». Ο ίδιος αξιωματούχος απέδωσε τη σκλήρυνση της στάσης των συμμετεχόντων στο γεγονός ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν από μία συμφωνία και πολλές φορές έχουμε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει σαν διαπραγματευτική τακτική».
Συγχρόνως χθες συζητήθηκε η εκταμίευση του ενός δισ. που παραμένει ακόμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και πρέπει να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, μέχρι την εν λόγω ημερομηνία, θα πρέπει να έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει κατά πόσον έχουν τηρηθεί οι δύο όροι για την εκταμίευση του υπολειπόμενου ενός δισ.: Πρώτον, κατά πόσον έχει μειωθεί ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και δεύτερον, αναμένεται έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα εξετάζει κατά πόσον οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και σε όλη την επικράτεια.
Από σήμερα, αναμένονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με σκοπό να επιτύχουν μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι, που είναι, μέχρι στιγμής, προγραμματισμένο να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Η Αθήνα μπορεί «να έχει εκπληρώσει λιγότερα από ό,τι αναμενόταν», όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», όσον αφορά τα 88 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την τέταρτη αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες, που αναμένουν συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Αντίθετα, μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως του Βορρά (Βερολίνο, Χάγη κλπ.), βλέπουν ότι η Αθήνα έχει «κατεβάσει ρυθμούς» και ενισχύει το επιχείρημά τους ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους της.