«Ουσιαστικός ο απολογισμός της εσπερίδας για τη Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων, που διοργάνωσε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου»
Ουσιαστικά συμπεράσματα ανέδειξε η εσπερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου με θέμα: «Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (Α.E.K.K.) – Η περίπτωση του αμιάντου», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, την Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ. Δωδεκανήσου Π.Ν. Αιγαίου και την αδειοδοτημένη εταιρεία για εργασίες διαχείρισης αμιαντούχων αποβλήτων Suk Hellas Ε.Π.Ε., μετά τις εισηγήσεις των συντοπιτών μας επιστημόνων.
Οι εισηγήτες της εσπερίδας: Γεώργιος – Νικόλαος Λάκουρας (Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ. M.Sc.), Πάνος Βενέρης (Αρχιτέκτων M.Sc., Προϊστ. Δνσης ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ. Δωδ/σου Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου), Ελένη Πανοπούλου (Γεωλόγος Μ.Sc., Προϊστ. Τμ. Περιβάλλοντος), Νικόλαος Κλεισιώτης (Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ostfalia University), Δρ. Σοφία Αναστασίου (Ιατρός Πνευμονολόγος), Μιχάλης Καντιδενός (Δικηγόρος – Ποινικολόγος). Η άρτια τεκμηριωμένη παρουσίαση προσέγγισε την περίπτωση του αμίαντου από τεχνικής, ιατρικής και νομικής πλευράς καλύπτοντας όλες τις πτυχές του προβλήματος.
Η διάθεση και χρήση αμιαντούχων υλικών και γενικότερα προϊόντων που περιέχουν αμίαντο, έχει απαγορευθεί στη χώρα μας και στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01-01-2005.
Κατά την εκτέλεση εργασιών εκσκαφών κατασκευών & κατεδαφίσεων, συναντάμε συχνά αμιαντούχα υλικά που καλούμαστε να διαχειριστούμε, αφού αυτού του είδους τα υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως κατά το παρελθόν, τόσο σε δομικά υλικά όσο και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Η ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έγινε για δύο λόγους:
· Έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια από την προαναφερόμενη απαγόρευση, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στον τεχνικό κόσμο αλλά και στους πολίτες που δεν ασχολούνται με τα τεχνικά επαγγέλματα. Ειδικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι επαγγελματίες που εισέρχονται σήμερα στην ενασχόληση με τις τεχνικές εργασίες, δεν έχουν οπτικές παραστάσεις αναγνώρισης των αμιαντούχων υλικών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κατά την εκτέλεση εργασιών εκσκαφών κατασκευών & κατεδαφίσεων, καθώς δεν γνωρίζουν τις ορθές διαδικασίες διαχείρισής τους.
· Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα απαράδεκτης διαχείρισης αυτών των υλικών κατά το πρόσφατο παρελθόν στα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη περιβαλλοντική ρύπανση με επικίνδυνα απόβλητα εκσκαφών κατασκευών & κατεδαφίσεων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Φλεβάρης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, οι εκπρόσωποι του ΕΒΕΔ κα Φαίδρα Σπανού και κ. Γεώργιος Καμίτσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης και ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Δρ Νίκος Οικονόμου, ο εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Κώστας Γλεντής.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής κατά την έναρξη των εργασιών της εσπερίδας, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Πάππου για την άμεση ανταπόκριση και την παραχώρηση της αίθουσας «Γεώργιος Καραγιάννης», το ΔΣ του Ιατρικού Σύλλογο Ρόδου, το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περ. Ν. Αιγαίου και την εταιρεία SUK HELLAS, που αποδέχθηκαν την πρόταση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για αυτήν την διεπιστημονική προσπάθεια, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη της συνεργασίας των παραγωγικών φορέων λέγοντας χαρακτηριστικά: …«όταν οι παραγωγικοί φορείς βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία πετυχαίνουν περισσότερα και αναδεικνύουν πολύ σημαντικά θέματα για την περιοχή μας. Τα θέματα του Περιβάλλοντος ειδικά είναι ίσως πιο επίκαιρα από ποτέ. Βιώνουμε μια περίοδο που τα προβλήματα είναι πολλά, είναι κοινά, δεν έχουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα και που μας αφορούν όλους».