Ετοιμες να ξεκινήσουν τις πτήσεις με Τελ Αβίβ από τις αρχές Ιουλίου, εφόσον αυτό επιτραπεί, δηλώνουν οι αερογραμμές Blue Bird, μια ελληνική αεροπορική εταιρεία με βάση το Ηράκλειο Κρήτης, η οποία πραγματοποιεί πτήσεις από Ηράκλειο, Κω, Ρόδο, Μύκονο και Θεσσαλονίκη. Πέρυσι η Blue Bird μετέφερε 200.000 Ισραηλινούς, αλλά φέτος θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερη κίνηση ενόψει της διμερούς συμφωνίας για τον τουρισμό που έχουν δρομολογήσει Ισραήλ και Ελλάδα. Οπως αποκάλυψε η «Κ» τη Δευτέρα, οι επαφές με το Ισραήλ, το οποίο αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως τη μοναδική χώρα όπου θα μπορούσαν οι πολίτες του να κάνουν διακοπές φέτος, λόγω του άριστου υγειονομικού ιστορικού της, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Συζητήσεις
Στόχος του Τελ Αβίβ είναι να έρθουν στην Ελλάδα εντός του έτους 1 εκατομμύριο Ισραηλινοί, από 700.000 το 2019. Μάλιστα, σχετικές συζητήσεις πραγματοποιούν και φορείς διαχείρισης αεροδρομίων στις δύο χώρες, καθώς γίνεται σταδιακά σαφές παγκοσμίως πως τα αεροδρόμια αναχώρησης θα αναλάβουν τη φιλοξενία των διαδικασιών πιστοποίησης της υγείας των ταξιδιωτών μέσω διαγνωστικών τεστ. Το θέμα συζητήθηκε χθες και στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρωθυπουργούς επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού (Smart Covid Management Group), μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Βάσει αυτών, ο Βασίλης Τάσης, πρόεδρος της Blue Bird, ελπίζει τώρα πως μπορεί να μην χαθεί η χρονιά για την αεροπορική εταιρεία συμφερόντων του, στην οποία συμμετέχουν και ισραηλινά κεφάλαια. «Πέραν των όποιων δυσκολιών αντιμετωπίζουμε, αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε την επανέναρξη από 1ης Ιουλίου των πτήσεων από Τελ Αβίβ προς τα ελληνικά νησιά για την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις καλές επιδόσεις των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας», ανέφερε.
Ο στόλος
Επί του παρόντος η Blue Bird λειτουργεί με στόλο τεσσάρων αεροσκαφών, τριών Boeing 737-300 και ενός 737-800, ενώ ένα πέμπτο αεροσκάφος, 737-800, αναμενόταν να παραλειφθεί αυτή την περίοδο, αλλά πλέον «δεν είναι σαφές εάν και πότε θα ενσωματωθεί, λόγω των σημερινών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε», σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας.
«Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, σημειώσαμε κατακόρυφη πτώση στη λειτουργία μας και αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε όλες τις πτήσεις μας μέχρι και τέλος Ιουνίου», συμπληρώνει. Συντάσσεται δε ασφαλώς με όλες τις άλλες αεροπορικές που ζητούν «να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να ξεπεράσουμε αυτή την παγκόσμια κρίση». Βασικός στόχος της Blue Bird είναι η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα και η ενίσχυση της εξωστρέφειας προς ξένες αγορές. Αυτό εμφανώς αντικατοπτρίζεται στα τελευταία στοιχεία της, που δείχνουν πως όλοι οι επιβάτες που μεταφέρθηκαν με τα αεροσκάφη της στην Ελλάδα το 2019 ήταν ξένοι επισκέπτες που κατέλυσαν σε ξενοδοχεία στην Κω, στη Ρόδο και στην Κρήτη. Βασική χώρα προέλευσης των επιβατών της είναι το Ισραήλ, μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό.
Πηγή kathimerini.gr
όχι στην αποκλειστικότητα, είτε του Ισραήλ είτε άλλων. Η Ελλάδα ανοίγει σε ευρωπαίους πολίτες που έχουν μεταδώσει τον ιό ή που (virus) δεν έχουν μολυνθεί