Ιωάννης Γ. Πάππου: «Με σταθερά βήματα, με σχέδιο και στρατηγική πορευόμαστε στον δρόμο της εξωστρέφειας που έχουμε χαράξει ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου»
Μία ακόμα γέφυρα συνεργασίας «θεμελίωσε» το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, αυτή τη φορά με το Korea Island Development Institute, το Ινστιτούτο Νησιωτικής Ανάπτυξης της Κορέας.
Πρόκειται για έναν οργανισμό που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας της Δημοκρατίας της Κορέας με στόχο να διεξάγει έρευνες και μελέτες, να υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων και να υλοποιεί αναπτυξιακά έργα για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των νησιωτικών περιοχών, με απώτερο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η δράση του αφορά στο σύνολο των περισσότερων από 3.500 νησιών της χώρας και στην κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με Υπουργεία, κυβερνητικούς οργανισμούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των νησιωτικών περιοχών.
Η 16μελής αποστολή του KIDI ταξίδεψε από τη Ν. Κορέα για να γνωρίσει νησιωτικές περιοχές άλλων χωρών και ιδιαίτερα της Ελλάδας, να αναζητήσει τεχνογνωσία για την επίλυση θεμάτων που πηγάζουν από τη νησιωτικότητα καθώς και πιθανές συνεργασίες που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών. Η νησιωτική Ελλάδα για τον οργανισμό KIDI αποτελεί ένα αξιόλογο παράδειγμα άντλησης τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας υλοποίησης πολιτικών αειφορίας σε ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της αντιπροσωπείας του KIDI στη Ρόδο, την Πέμπτη 11 Μαΐου, σε μία άρτια προετοιμασμένη συνάντηση εργασίας που φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, οι δύο φορείς παρουσίασαν τις νησιωτικές περιοχές τους, τα ζητήματα που τους απασχολούν, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τη δραστηριότητά και τους στόχους που έχουν θέσει για την περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες της Κορέας ανέκαθεν θαύμαζαν τη μακραίωνη ιστορία της χώρας μας και πλέον έχουν βρει περισσότερα κοινά σημεία καθώς η νησιωτικότητα είναι ιδιαίτερα έντονη -αν όχι κύριο χαρακτηριστικό- και στις δύο χώρες. Πλέον, μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας ευκολότερα, καθώς οι δύο χώρες συνδέονται αεροπορικώς με απευθείας πτήσεις.
Η πρώτη αυτή συνάντηση γνωριμίας ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, το οποίο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ιωάννης Γ. Πάππου και ο Πρόεδρος του Korea Island Development Institute, κ. Dong Ho.
«Ήταν μεγάλη η χαρά μας, να υποδεχθούμε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου τα μέλη της αποστολής του Ινστιτούτου Νησιωτικής Ανάπτυξης της Κορέας και να ανταλλάξουμε απόψεις για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των νησιωτικών μας περιοχών, που μπορεί να απέχουν γεωγραφικά αλλά η αγάπη μας για τον τόπο μας είναι το κοινό στοιχείο που ανοίγει δρόμους και προοπτικές ανάπτυξης. Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για την βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του νομού, για τα βραβευμένα δωδεκανησιακά προϊόντα και για τις ποιοτικές μας υπηρεσίες. Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, εκπροσωπώντας περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα να είναι η δική μου υπογραφή σε αυτό το Μνημόνιο που σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας με το Ινστιτούτο Νησιωτικής Ανάπτυξης της Κορέας. Με σταθερά βήματα, με σχέδιο και στρατηγική πορευόμαστε στον δρόμο της εξωστρέφειας που έχουμε χαράξει ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και την ξεχωριστή ταυτότητα των νησιών μας. Και είναι ακριβώς αυτές οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού μας συμπλέγματος που αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και
προσδίδουν μεγάλη δυναμική στην εφαρμογή πρακτικών εξωστρέφειας», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Γ. Πάππου.
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε το Korea Island Development Institute και με την Επιστημονική Ομάδα Τουρισμού – EPOT think tank.
Με την εξωστρέφεια να παραμένει ένας από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς παράγοντες και με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου να παραμένει πιστή στους στόχους που έχει θέσει για την βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Νομού, η σύναψη ακόμα μίας συνεργασίας δίνει νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου. Νέες αγορές για τα δωδεκανησιακά προϊόντα και τις υπηρεσίες έρχονται πιο κοντά, τα Δωδεκάνησα -ως προορισμός- προσελκύουν επισκέπτες που θαυμάζουν και σέβονται τον πολιτισμό μας.