Στα «σημεία» αναμένεται να κριθεί η εισαγωγή των υποψηφίων σε πρωτοκλασάτες πανεπιστημιακές σχολές, όπως είναι οι ιατρικές και οι νομικές. Κι αυτό διότι όλα δείχνουν πως οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων σε κρίσιμα, για την εισαγωγή σε αυτές τις σχολές, μαθήματα, όπως είναι τα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης αντίστοιχα, θα είναι καλύτερες φέτος, την ίδια ώρα που η ζήτηση από τους υποψηφίους παραμένει υψηλή.
Ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρότερος για τις κεντρικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ «κλειδί» για την πορεία των βάσεων θα είναι ο αριθμός των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) που, τελικώς, θα πάρει το εισιτήριο για μετεγγραφή.
Η «μάχη» θα είναι, επίσης, σκληρή για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές που εξασφαλίζουν σίγουρη εργασία, όπως είναι οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές. Οι θέσεις που θα διατεθούν στις στρατιωτικές σχολές κινούνται στα περυσινά χαμηλά επίπεδα, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων στις αστυνομικές σχολές και τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα της χώρας, η γενική εικόνα των επιδόσεων είναι καλύτερη φέτος συγκριτικά με πέρυσι: περισσότεροι υποψήφιοι κατάφεραν να πιάσουν το «δεκάρι», ενώ ο κύριος όγκος «συνωστίζεται» στη βαθμολογική κλίμακα 12-15, με αποτέλεσμα να κινούνται ανοδικά οι βάσεις στις χαμηλόβαθμες και μεσαίες σχολές των περισσότερων -πλην του 5ου- επιστημονικών πεδίων.
Αναλυτικά, η πορεία των βάσεων προδιαγράφεται ως εξής:
• 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές, νομικές, κοινωνικές επιστήμες): Η μείωση των προσφερόμενων θέσεων σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των υποψηφίων, που φαίνεται να είναι καλύτερες ή αντίστοιχες των περυσινών σε όλα τα μαθήματα πλην της Ιστορίας κατεύθυνσης, ωθεί ελαφρώς ανοδικά τις βάσεις σε υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, π.χ. στις νομικές. Προς τα πάνω ωθούνται, εξάλλου, οι βάσεις στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.
• 2ο (θετικές επιστήμες) και 4ο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες): Οι θέσεις στα πολυτεχνεία φέτος αυξήθηκαν, επηρεάζοντας ελαφρώς ανοδικά τις βάσεις εισαγωγής σε περιζήτητες σχολές, όπως οι Μηχανικοί Η/Υ του ΕΜΠ. Επίσης, ανοδικά κινούνται οι βάσεις εισαγωγής σε μεσαίες σχολές, όπως είναι οι φυσικομαθηματικές. Η εικόνα των γραπτών των υποψηφίων είναι καλύτερη στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, καθώς και στα Μαθηματικά γενικής παιδείας και κατεύθυνσης, αλλά χειρότερη στη Φυσική κατεύθυνσης και την Ανάπτυξη Εφαρμογών.
• 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας). Στα περυσινά επίπεδα ή ελαφρώς ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε περιζήτητες σχολές, όπως στην Ιατρική Αθηνών που αναμένεται να κινηθεί περί τα 19.000 μόρια. Τα μαθήματα που φαίνεται να δυσκόλεψαν τους υποψηφίους της θετικής κατεύθυνσης, όχι όμως και τους αριστούχους, είναι η Βιολογία και η Χημεία.
• 5ο πεδίο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης): Τα θέματα στα Μαθηματικά γενικής παιδείας ήταν ευκολότερα σε σύγκριση με πέρυσι και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων αναμένεται να είναι καλύτερες. Ωστόσο, λόγω της αύξησης των εισακτέων, αλλά και του μειωμένου -πληροφορίες αναφέρουν κατά περίπου 20%- αριθμού των υποψηφίων που εξετάστηκαν στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, εκτιμάται ότι οι βάσεις σης οικονομικές σχολές θα κινηθούν πτωτικά.
Βεβαίως, οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την πορεία των βάσεων εισαγωγής. Κρίσιμες παράμετροι είναι η ζήτηση των υποψηφίων για κάθε σχολή, όπως αυτή θα καταγραφεί με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, ο τελικός αριθμός των υποψηφίων που θα διεκδικήσει την εισαγωγή στα ΑΕΙ, όπως και οι διαθέσιμες θέσεις στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός που προσήλθε φέτος στις εξετάσεις είναι μικρότερος σε σύγκριση με πέρυσι -80.279 υποψήφιοι Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων έναντι 80.958 πέρυσι- την ίδια ώρα που υπάρχει μία «τεχνητή» αύξηση των εισακτέων, λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων και της πρόσθεσης των θέσεων τους σε αυτές της γενικής σειράς. Συνολικά, φέτος, θα διατεθούν 70.295 θέσεις, εκ των οποίων οι 46.735 θα είναι στα πανεπιστήμια και οι 23.560 στα ΤΕΙ.