Ειδήσεις

Τα «σκαμπανεβάσματα» του καιρού θα συνεχιστούν

«Μη σε γελάσει ο βάτραχος και το χελιδονάκι, αν δε λαλήσει ο τζίτζικας, δεν είν’ καλοκαιράκι», λέει ο λαός μας με θυμοσοφία για το μήνα Ιούνιο και ακόμα περιμένει να ακούσει τον τζίτζικα να λαλήσει. Μπορεί τα ημερολόγια να δείχνουν μέσα Ιουνίου, όμως ο καιρός ακόμα δεν θέλει να αφήσει το καλοκαίρι να έρθει. Ολες αυτές τις μέρες οι βροχές διαδέχονται τον ήλιο και μετά ξανά η συννεφιά δίνει τη θέση της στους βραδινούς ψυχρούς ανέμους.

Το επόμενο Σάββατο, 23 Ιουνίου, όπου και επίσημα το θερινό ηλιοστάσιο φέρνει το πολυπόθητο καλοκαίρι, οι μετεωρολόγοι είναι αισιόδοξοι ότι τα άστατα τσαλίμια του καιρού θα διαδεχτούν οι υψηλές θερμοκρασίες, η ηλιοφάνεια και τα ζεστά μελτέμια.

«Δεν έχουμε μπει επίσημα στο καλοκαίρι και η καθυστέρηση αυτή μας δείχνει ότι θα αργήσει και να φύγει! Ακόμα λοιπόν μέχρι και το θερινό ηλιοστάσιο θα έχουμε όπως όλα δείχνουν ανοιξιάτικο καιρό. Ο άστατος καιρός, δηλαδή οι ξαφνικές εναλλαγές από ήλιο σε συννεφιά, και βροχή, θα συνεχιστεί και αυτήν την εβδομάδα, ενώ ο υδράργυρος θα ανεβοκατεβαίνει με την Πέμπτη να είναι η πιο ζεστή μέρα, ειδικά στην Κρήτη, στην Αττική και την Πελοπόννησο. Από την Παρασκευή όμως τα κόλπα του καιρού θα συνεχιστούν με συννεφιά και κατά τόπους βροχές», περιγράφει ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές.

Τα ίδια δηλαδή φαινόμενα που βιώνουν εδώ και 20 ημέρες οι κάτοικοι σε όλη την Ελλάδα θα συνεχιστούν, ενώ την ίδια στιγμή οι βροχές και η ζέστη ευνοούν την εμφάνιση των κουνουπιών, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στην καταπολέμησή τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιούνης δεν θέλει να φέρει το καλοκαίρι, αλλά να παρατείνει την άνοιξη ακόμα και το χειμώνα. Στις 14 και 15 Ιουνίου του 1992 σφοδρές καταιγίδες έπληξαν την Αττική, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στις 7 Ιουνίου 1994, χιόνι εμφανίστηκε στη Φλώρινα, με το χειμερινό σκηνικό να επαναλαμβάνεται και το 1997, όταν στις αρχές Ιουνίου ο υδράργυρος στο Νευροκόπι έδειξε μόλις 3°C! Ούτε τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ο καιρός άφησε τους εκδρομείς να το χαρούν, καθώς βροχές και τοπικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να σημειώνονται στην Αράχοβα με 38 mm, στον Κονιάκο Λιδωρικίου με 22,2 mm και στο Κοπανάκι Μεσσηνίας με 20,4 mm.

«Δεν μας ξαφνιάζουν αυτά τα φαινόμενα. Επαναλαμβάνονται μέσα στα χρόνια. Συνήθως τέτοια περίοδο έχουμε πιο υψηλές θερμοκρασίες, όμως ανά κάποια χρόνια καταγράφονται και όσα βιώνουμε. Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας.

Οι ψυχρές μάζες, από τη Βόρεια Ευρώπη νίκησαν τις θερμές από την Αφρική, για αυτό έχουμε ακόμα δροσούλα. Εχει όμως και τα θετικά του. Εξαιτίας αυτών των φαινόμενων δεν έχουμε μεγάλες φωτιές, αν και είναι σε εξέλιξη η αντιπυρική περίοδος και οι τουρίστες δεν αντιμετώπισαν προβλήματα στις μεταφορές τους λόγω των μποφόρ», συμπληρώνει ο μετεωρολόγος.
Πέρυσι τέτοιες ημέρες ο υδράργυρος είχε φτάσει σχεδόν τους 40 βαθμούς σε αρκετές πόλεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου