Ειδήσεις

Μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι θα περιμένει η ΕΚΤ

Η Αθήνα εξακολουθεί να περιμένει μία πολιτική απόφαση, αλλά αυτή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μία βασική συμφωνία σε “τεχνικό επίπεδο”. Και η συμφωνία αυτή σε τεχνικό επίπεδο δεν έγινε δυνατή χθες στις Βρυξέλλες.
Αρμόδιο κοινοτικό στέλεχος με άμεση εμπλοκή στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, υποστηρίζει στο Capital.gr, ότι η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική συμφωνία που “θα ενδυθεί στην συνέχεια με ένα πλαίσιο τεχνικής συμφωνίας δεν ήταν ποτέ δυνατή και ούτε μπορεί να γίνει δυνατή…”.
Η προσπάθεια που έγινε το Σαββατοκύριακο και απέτυχε, είχε στόχο να συνθέσει ένα ελάχιστο πλαίσιο συμφωνίας με συγκεκριμένους αριθμούς “που να μπορεί να επαναφέρει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις. Και αυτό δεν έγινε δυνατό”.
Κοινοτικός αξιωματούχος μετά το τέλος των συναντήσεων – στις οποίες δεν συμμετείχε ο κ. Δραγασάκης παρ’ ότι βρισκόταν στις Βρυξέλλες – ακούστηκε να σχολιάζει ότι “η Αθήνα ίσως κινείται πλέον σε λογική ρήξης…”. Σε ερώτηση του Capital.gr αν η άποψη αυτή εδραιώνεται σε συγκεκριμένα στοιχεία της διαπραγμάτευσης που μεσολάβησε, δυστυχώς δεν έτυχε περαιτέρω διευκρινίσεων από κοινοτικής πλευράς…
Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες σχολιάζοντας τις εξελίξεις το Σαββατοκύριακο και τις τοποθετήσεις υπηρεσιακών παραγόντων της Κομισιόν εκτιμούν ότι η Αθήνα δεν παρουσίασε “πειστικά στοιχεία” για την προσέγγιση στην δημοσιονομική διαφορά που παραμένει αγεφύρωτη κοντά στο 1% του ΑΕΠ και αποτυπώνει την “μη αισιόδοξη” αντίληψη που κυριαρχεί όσον αφορά την συνέχεια των επαφών παρά τις επίσημες δηλώσεις για συνέχεια των επαφών.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι από την πλευρά υπηρεσιακών παραγόντων του EFSF σημειώνονται αναφορές οι οποίες καταγράφουν ασυνήθιστη κινητικότητα ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης στο οποίο οποίο προσεγγίζουμε χωρίς προς το παρόν συμφωνία.
Η διοίκηση του EFSF, όπως τονίζουν υπηρεσιακά στελέχη του είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει συνολικά την στάση της απέναντι στο ελληνικό δάνειο σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης του χρέους προς το ΔΝΤ, το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι έχει προτεραιότητα ακόμα και απέναντι στην εξυπηρέτηση του δανείου από το EFSF.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Το κρισιμότερο όμως στοιχείο της επόμενης ημέρας της “μη συμφωνίας” στις Βρυξέλλες έχει να κάνει με την ΕΚΤ και την επικείμενη συζήτηση της Τετάρτης για το τι στάση θα κρατήσει όσο αφορά την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος.
Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ λειτουργώντας προληπτικά αύξησε κατακόρυφα το ύψος του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ μεταξύ άλλων και για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αυξημένες απαιτήσεις σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Και αποδείχθηκε αναγκαίο…
Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων.
To d.s. της ΕΚΤ περιμένει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων Θεσμών – Ελλάδας για να επαναπροσδιορίσει την στάση του απέναντι στην χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επανεξετάζοντας τόσο την αξιολόγηση των ελληνικών εγγυήσεων για τον ELA όσο και την χρήση των εργαλείων έκτακτης χρηματοδότησης.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι παρατηρούσαν χθες βράδυ μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων ότι “για την ΕΚΤ πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι. Διαφορετικά η ΕΚΤ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την στάση της απέναντι στην χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με δυσμενείς προϋποθέσεις…”.
Στο μεταξύ ο αγγλοσαξονικός οικονομικός Tύπος εμφανίζεται να “σηκώνει” με ιδιαίτερη έμφαση πλέον το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με αναφορές στις εμπειρίες τις κρίσης της δεκαετίας του 90 στην ΝΑ Ασία, την Αργεντινή αλλά και την Κύπρο την άνοιξη του 2013.
Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση που έγινε και από την πλευρά αξιωματούχων του ΔΝΤ όπως του κ. Μπλανσάρ ο οποίος σε σχόλιό του επισημαίνει από την μία πλευρά την ανάγκη δρομολόγησης του προγράμματος αναμορφωμένης, όσο αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα αλλά και της άμεσης διευθέτησης στο θέμα χρέους σε συνάρτηση με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρά την διακοπή της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες διαφαίνεται μία κατακόρυφα αυξανόμενη κινητικότητα από όλες τις πλευρές για “εξελίξεις” μέσα στο επόμενο 48ωρο, πριν από την τακτική συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη την Τετάρτη η οποία προηγείται (στο πρώτο μέρος της) κατά 12 ώρες της συνόδου του Eurogroup της Πέμπτης.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου