Αθήνα, 14
«Μπαρούτι» μυρίζει το σκηνικό της διαπραγμάτευσης ενόψει του Eurogroup, με την ελληνική πλευρά να σκληραίνει την στάση της και να κρατά στο τραπέζι την «απειλή» της προσφυγής στη Σύνοδο Κορυφής, ως απάντηση στο «κάτω από τη ζώνη» χτύπημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ειρωνεύθηκε δημόσια τον Ελληνα πρωθυπουργό, καλώντας τον «να εμπιστεύεται» τον υπουργό Οικονομικών του, Ευκλείδη Τσακαλώτο και να μην τηλεφωνεί διαρκώς στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Σκληρή απάντηση
Μαξίμου
Στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» σε βάρος όχι μόνο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου και για τον λόγο αυτό, χθες βράδυ απάντησε με σκληρό τρόπο στον υπουργό Οικονομικών μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης («247») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο κ. Τσίπρας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τσακαλώτο, δεν έχει εμπιστοσύνη στο κατά πόσο ένα όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε θα δώσει θετική λύση για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει κάνει όσα όφειλε, είναι η σειρά των δανειστών να πράξουν όσα οφείλουν ώστε η Ελλάδα να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο που συμμετέχει ο Σόιμπλε», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Προειδοποίηση για πολιτική διαπραγμάτευση
Παραλλήλως, παρότι η κυβέρνηση θέλει λύση στο Eurogroup και αποφυγή κάθε περαιτέρω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου «βάζει το χέρι του στη φωτιά» πως όντως θα εξευρεθεί λύση και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα δεχθεί ως βάση συζήτησης την περίφημη «γαλλική πρόταση» με τον αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση συλλογικά έφερε στο πρώτο πλάνο την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα ότι αν δεν εξευρεθεί λύση στην συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί για την Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, ώστε να λυθεί (;) σε επίπεδο ηγετών της Ε.Ε. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και αναφερόμενος στην «γαλλική πρόταση», υπογράμμισε ότι «αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο Eurogroup και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Ουσιαστικά, την ίδια προειδοποίηση επανέλαβε το βράδυ και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκφράζοντας την αμφιβολία του για το κατά πόσον μπορεί να βρεθεί λύση σε ένα όργανο στο οποίο μετέχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Νωρίτερα, άλλωστε, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Flash, το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος σε Σύνοδο Κορυφής είχε αφήσει ανοιχτό και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. «Η κυβέρνηση λέει ότι χρειαζόμαστε λύση, δεν λέει ότι οπωσδήποτε πρέπει να δοθεί εκεί ή αλλού… Δεν θα το θεωρήσω απίθανο να μεταφερθεί η λύση στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής… Δεν το θεωρώ απίθανο, δεν θα είναι και η πρώτη φορά που έχει γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
«Διεθνοποίηση» της
διαπραγμάτευσης
Στο πλαίσιο της κορύφωσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης εντάσσεται και το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύθηκε στις δύο μεγαλύτερες εφημερίδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, τη Le Monde και την Die Welt αντιστοίχως. Σ’ αυτό, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει με έμφαση πως «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πρέπει να συμφωνηθούν όχι ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά γιατί αποτελούν μια ορθολογική επιλογή για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η Ελλάδα». «Έχουμε κάνει όσα οφείλουμε και συνεχίζουμε στο ίδιο ευρωπαϊκό δρόμο. Στο δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού. Και το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας. Να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. Να σεβαστούν την χώρα μου. Να σεβαστούν την Ελλάδα», είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω του άρθρου του ο Αλέξης Τσίπρας.
Βερολίνο: Συζήτηση για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος
Αμφισβητεί ότι θα υπάρξιυν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους κατά το Eurogroup της Πέμπτης ενώ βλέπει συμβιβασμό σχετικά με τη δόση εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.
«Περιμένουμε ότι θα συμφωνήσουμε σε ένα βιώσιμο πακέτο», είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Γεργκ Βάισγκερμπερ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο όταν ρωτήθηκε σχετικά με το Eurogroup.
Οσον αφορά για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είπε πως η γερμανική πλευρά εμμένει στο ότι δεν μπορεί να αποφασιστούν μέτρα πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, το 2018.
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg – ενόψει του Eurogroup, δήλωσε πως είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.
Αξιωματούχος ΕΕ: Ξεχάστε τη Σύνοδο Κορυφής, αλλιώς πάμε Ιούλιο
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου.
Αυτό δήλωσε μιλώντας στο Capital.gr, Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού περί επιδίωξης της λύσης και συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο, εάν το αυριανό Eurogroup δεν καταλήξει στη λύση που επιθυμεί η Αθήνα.
Όπως σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο κ. Τσίπρας λανθασμένα αναζητά σωσίβιο στους Ευρωπαίους ηγέτες αφού την τελευταία φορά που το προσπάθησε αυτή η στρατηγική δεν βοήθησε καθόλου και το αποτέλεσμα ήταν η δραματοποίηση της κατάστασης αλλά και το να… πάμε σε ένα νέο Eurogroup στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τελικά αυτό που είχε προταθεί πριν την αναζήτηση πολιτικής λύσης.
Αυτό δεν θα ήταν καλό για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει πως το κλίμα μεταξύ των δανειστών είναι ιδιαίτερα θετικό. “Αυτή τη στιγμή όλες οι πλευρές των πιστωτών είναι πολύ αισιόδοξες. Στο προηγούμενο Eurοgroup ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία και λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ το σκηνικό άλλαξε και δεν μπορέσαμε να οδηγηθούμε σε συμφωνία καθώς μία πλευρά – όχι το ΔΝΤ, όχι η Γερμανία – είπε “οχι””.
Μιλώντας για τη συμφωνία που θα βρίσκεται στο τραπέζι του Eurogroup, ο ίδιος αξιωματούχος αν και αποφεύγει να μιλήσει για συγκεκριμένα νούμερα, επισημαίνει ότι η δόση προς την Ελλάδα θα είναι ίσως μεγαλύτερη των 7 δισ. ευρώ, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως δεν προωθείται η γαλλική πρόταση για σύνδεση των μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, την οποία άλλωστε έχει ήδη απορρίψει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Πηγή: capital.gr