Την ικανοποίησή του εξέφρασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης εργασίας που έγινε στην Ρόδο με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η ΠΝΑΙ θα μπει στην διαδικασία να προχωρήσει σε προγράμματα τα οποία θα στηρίξουν απ ευθείας επιχειρήσεις με βασική παράμετρο την καινοτομία:
«Από την Ελλάδα είναι ο κ. Πανταζάκος, ο κ. Μάριο Ροντρίγκεζ και ο κ. Willebrord Sluijters επικεφαλής της μονάδας που ελέγχει την χώρα μας. Το θέμα της συνάντησης ήταν η επιχειρηματική ανακάλυψη όπως έρχεται σαν τίτλος από την Ε.Ε. (με απλά λόγια, σημαίνει ότι θα πρέπει να εξειδικεύσουμε κριτήρια και στόχους σε ό,τι αφορά την διοχέτευση πόρων για προγράμματα τα οποία θα στηρίξουν απ ευθείας επιχειρήσεις). Η καινοτομία είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να οριοθετηθεί και να περιγραφεί. Προηγήθηκε μια μεγάλη δουλειά σε όλη την χώρα. Ιδρύθηκαν πρώτα τα περιφερειακά συμβούλια έρευνας και καινοτομίας –το δικό μας, έκανε την δουλειά που έπρεπε με πανεπιστημιακούς, με ανθρώπους της αγοράς κ.λπ. και με πρόεδρο την κα Χρυσή Βιτζιλάκη. Σημασία έχει ότι ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία και σε συνεργασία με τις Κυκλάδες και τα επιμελητήρια, επιχειρηματίες, φορείς, παρουσιάστηκε ο σκελετός της πρότασης και μέσα στο επόμενο διάστημα αυτό που αφορά τον κόσμο είναι ότι όλη αυτή είναι μια προεργασία καθαρά τεχνική αμιγώς εσωτερική εργασία καθώς θα ανοίξουν μέτρα και προγράμματα τα οποία θα απευθύνονται στις επιχειρήσεις. Για να τύχουν χρηματοδότησης θα πρέπει να έχουν στοιχεία έρευνας καινοτομικά, πολύ φρέσκια ιδέα ή σχέδιο. Είναι 4 οι τομείς στους οποίους η δική μας περιφέρεια ορίζει: τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας, πράσινες τεχνολογίες και αλιεία – υδατοκαλλιέργειες. Είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία διότι δίνει κίνητρα στην αγορά», εξήγησε ο περιφερειάρχης.
Για κάθε επιχείρηση η χρηματοδότηση θα είναι μέχρι 150.000 ευρώ και σε κάποιες κατηγορίες δαπάνης, η επιδότηση μπορεί να φτάσει και το 100%.
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε ακόμη στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν μαζί με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έργο της αναστύλωσης της Ακρόπολης της Ρόδου στον λόφο του Μόντε Σμίθ (το οποίο εκτελεί το ΥΠΠΟ και χρηματοδοτείται κατά 100% από το ΕΣΠΑ 2014-2020) καθώς και στο διυλιστήρια του Φράγματος Γαδουρά: «Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά την πορεία υλοποίησης των έργων και ενημερώθηκαν από τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δ/σου. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε σύντομα και αύξηση των πόρων ώστε να κάνουμε και άλλα έργα Πολιτισμού. Ακόμη, επισκεφθήκαμε τα διυλιστήρια του Φράγματος Γαδουρά. Η ζωή τα φέρνει έτσι και ο κ. Willebrord Sluijters εργαζόταν στο Ταμείο Συνοχής πριν 25 και πλέον χρόνια –όταν 3 φράγματα μεγάλα είχαν ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, δεν περίμενε την στιγμή που θα έβλεπε ένα φράγμα να λειτουργεί και να δίνει νερό. Τα άλλα δύο είναι της Κέρκυρας (δεν έγινε ποτέ) και της Κρήτης στο Ηράκλειο (έγινε αλλά δεν δίνει νερό). Αυτή είναι μια επιβράβευση, μια ηθική και πολιτική νίκη όχι μόνο για εμάς αλλά για όλη την χώρα».
Για τα προβλήματα ύδρευσης
Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης στα προβλήματα ύδρευσης της περιοχής, δεν έκρυψε την ανησυχία του, λέγοντας: «Τα προβλήματα ύδρευσης που υπάρχουν σήμερα στο νησί γιατί το Φράγμα δεν μπορεί να υδροδοτήσει όλες τις περιοχές, είναι μια κατάσταση η οποία, μας τραυματίζει και μας πληγώνει. Από πλευράς περιφέρειας, έχουμε κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι μάς αναλογούσαν σε αυτό το ζήτημα και όπου μας έχει ζητηθεί η συνδρομή από την ΔΕΥΑΡ, έχει γίνει. Στις αρμοδιότητες άλλων δεν παρεμβαίνουμε. Μακάρι σε όλους τους φορείς να υπήρχαν τα ίδια αντανακλαστικά αλλά και το ίδιο αποτέλεσμα» εξαίροντας τις προσπάθειες των συνεργατών του, στις υπηρεσίες που ενώ είναι υποστελεχωμένες, αποδίδουν πέραν των δυνατοτήτων τους.
«Εμείς έχουμε δεκαπλασιάσει τον όγκο των ευθυνών που έχουμε πάρει πάνω μας συναισθανόμενοι τις ανάγκες που έχει ο τόπος και την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις οφειλές της ΔΕΥΑΡ προς την ΠΝΑΙ τόνισε: «Το 2016 δεν υπήρξε καμία χρέωση με μια γενναία απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Το 2017 με την συμφωνία μεταξύ ΠΝΑΙ και ΔΕΥΑΡ, υπάρχει μία χρέωση που αφορά 40-50 μέρες. Η ΔΕΥΑΡ έχει κάποια εσωτερικά θέματα και έχω την εντύπωση ότι ο τρόπος με τον οποίο εξέδωσαν το ένταλμα για να πληρώσουν την ΠΝΑΙ ήταν αντικανονικός σε ό,τι αφορά αυτό που η νομοθεσία προβλέπει και επιβάλλει για την έκδοση των ενταλμάτων. Εγώ θα πω ότι ήταν και πολιτικά απαράδεκτο αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να ξέρει η κοινωνία είναι το εξής: η δική μας επιμονή να υπηρετήσουμε αυτό τον τόπο και να δίνουμε λύσεις ξεπερνά οποιονδήποτε άλλο πειρασμό ή πρόκληση. Δεχόμαστε συνεχώς προκλήσεις. Οι πειρασμοί είναι πολλοί. Στην δουλειά μας δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε. Στην ευθύνη μας δεν πρόκειται να κρυφτούμε, ποτέ. Αυτός ο τόπος σήμερα έχει μια πολύ υπεύθυνη, πολύ νοικοκυρεμένη περιφερειακή αρχή που με μεγάλο αίσθημα ευθύνης διαχειρίζεται τα πράγματα. Η υδροδότηση από το Φράγμα δεν θα σταματήσει. Κάποια στιγμή θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει και η λογική στην ΔΕΥΑΡ» εκτιμώντας πως ο λογαριασμός θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 1εκ. ευρώ.
Όσον αφορά την β’ φάση του έργου, είπε ότι είναι ένα πολύ δύσκολο έργο (ύψους 90εκ. ευρώ) αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα προχωρήσει μέσα στο τρέχον έτος.
Για την Θεώνη Λειβαδάρου
Τέλος σε ερώτηση για την ανακοίνωση της πρώην Επάρχου Θήρας κας Θεώνης Λειβαδάρου, σχολίασε: «Δεν είναι ανεξαρτητοποίηση, απεπέμφθη η πρώην Έπαρχος Σαντορίνης. Το πρωί δημοσιοποιήθηκε το ΦΕΚ με το οποίο αντικατέστησα την πρώην Έπαρχο με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη. Είπα πριν πως ό,τι πρόκληση υπάρχει, θα συνεχίσουμε την δουλειά μας υπεύθυνα. Είναι πλέον σαφές ότι δεν έχει καμία σχέση ο τρόπος που δουλεύουμε εμείς τώρα με το πώς γίνονταν παλιά τα πράγματα, όπου η σκοπιμότητα είναι πάνω από ο,τιδήποτε. Υπάρχει στόχος, υπάρχει πρόγραμμα, υπάρχει πολύ μεγάλο απόθεμα αξιοπρέπειας, πολιτικής και προσωπικής. Και αυτό είναι ένα διαζύγιο το οποίο έπρεπε να εκδοθεί! Στην αγαπημένη μου Θεώνη έδωσα πολύ περισσότερες ευκαιρίες από όσες έπρεπε» τόνισε.