Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέα Δημοκρατίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί αφελής ο πολίτης που, δια της ψήφου του, πιστεύει και δίνει εντολή να εκπροσωπηθεί μέσα στη Βουλή;
Για παράδειγμα, ερχόμενος σήμερα στη Βουλή άκουσα επίθεση κάποιου ραδιοφωνικού σταθμού εναντίον του κ. Καμμένου, παίζοντας ηχογραφημένη τη φωνή του κ. Καμμένου που έλεγε «δε θα επιτρέψω σε κανένα Σαμαρά, Βενιζέλο, Τσίπρα να παραχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας». Όμως, με την ψήφο του κόμματός του απόψε θα στηρίξει τον Πρωθυπουργό για να υπογράψει τη συμφωνία στις Πρέσπες, συμφωνία την οποία ο ίδιος καταγγέλλει, δεν την αποδέχεται και τη θεωρεί, καταστροφική για το έθνος και τη χώρα.
Έτσι δυστυχώς αποδομείται το πολιτικό σύστημα, όταν δεν υπάρχει σεβασμός στις απόψεις και τις θέσεις που εκφράζει ο πολίτης όταν τον καλείς να σε ψηφίσει.
Η κυρία Γεννηματά ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι η συμφωνία που περιλαμβάνει την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων αποτελεί ένα βήμα, εάν θέλετε, ένα θετικό βήμα.
Παράλληλα, εκφράζει επιφυλάξεις μέχρι την υλοποίησή της. Γιατί; εξαρτάται κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας και όχι από εμάς.
Αυτή είναι επίσημα η θέση του Κινήματος Αλλαγής.
Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν επιφυλάξεις όταν επισήμως ο Πρόεδρος Ιβάνοφ των Σκοπίων και το μεγαλύτερο κόμμα, το VMRO, δεν αποδέχονται τη συμφωνία και υπόσχονται ότι θα την ανατρέψουν;
Πώς να μην υπάρχουν επιφυλάξεις αφού τα Σκόπια στο παρελθόν δεν εφάρμοσαν την ενδιάμεση συμφωνία για την οποία είχαν δεσμευθεί με υπογραφές και διεθνείς εγγυήσεις;
Εμείς εμμένουμε στις θέσεις μας του γεωγραφικού προσδιορισμού ως προς το όνομα και της κατάργησης όλων των στοιχείων και συμβόλων του αλυτρωτισμού τα οποία θα πρέπει λεπτομερώς να αναφέρονται μέσα στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.
Μέχρι τότε, εάν συμβούν όλα αυτά, δεν θα πρέπει να αρθεί το βέτο όσον αφορά τη χώρα αυτή για συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και δε θα πρέπει φυσικά σε καμία περίπτωση να αρχίσουν οι ενταξιακές διαδικασίες.
Η επιφύλαξη που διατυπώνουμε είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει βιωσιμότητα στη συμφωνία.
Άραγε, πώς θα υπήρχε το βέτο του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι όσον αφορά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν δεν υπήρχε η ενδιάμεση συμφωνία;
Άραγε, σήμερα θα υπήρχε συζήτηση στη Βουλή εάν δεν υπήρχε η ενδιάμεση συμφωνία όταν 140 κράτη στον πλανήτη έχουν ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονία, έχουν αναγνωρίσει την εθνότητα και τη γλώσσα ως μακεδονική; Μεταξύ των οποίων τα ισχυρότερα, Ρωσία, Αμερική και Κίνα;
Το 1993, έξι μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα επέβαλε τον οικονομικό αποκλεισμό (εμπάργκο) προς τα Σκόπια και τη διακοπή της λειτουργίας του εκεί γενικού προξενείου της Ελλάδας ως μέσον πίεσης για την αποδοχή των ελληνικών όρων. Τότε κινητοποιήθηκε η Αμερική που επιθυμούσε σφόδρα την επιβίωση των Σκοπίων και πίεσε την Ελλάδα για την άρση του εμπάργκο με αντίτιμο την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας την τήρηση της οποίας εγγυάτο τότε η Αμερική.
Παρόλα αυτά, τα Σκόπια δεν υπήρξαν συνεπή στην τήρηση της συμφωνίας. Η δε Αμερική μετά την αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας από τη Ρωσία ακολούθησε κι αυτή τον ίδιο δρόμο για λόγους καθαρά ευνόητους.
Για όλους αυτούς τους λόγους υπάρχουν οι επιφυλάξεις.
Τέλος, άκουσα στο ραδιόφωνο ότι ο π. Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής θα προβεί σε διάγγελμα ή ανακοίνωση. Η άποψή μου είναι ότι ων ο ίδιος βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου οφείλει να προσέλθει στο Κοινοβούλιο και να απευθυνθεί από του κοινοβουλίου στον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η συνταγματική τάξη και αυτό απαιτεί ο σεβασμός προς τη Δημοκρατία.”