Προβληματισμός για το παρόν. Ανησυχία για το μέλλον. Ετοιμότητα για ενδεχόμενη λήψη έκτακτων μέτρων και την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Ο στόχος είναι αυτά –εφόσον χρειαστούν–, να είναι όσο το δυνατόν πιο εστιασμένα και σε τοπικό επίπεδο. Η ισορροπία είναι λεπτή: να επανέλθει η κοινωνία σε κανονικότητα, να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το εξωτερικό αρχής γενομένης από αύριο, αλλά με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για πολίτες και επισκέπτες. Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν καθημερινά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε σχέση με τον κορωνοϊό. Αυτή είναι, προς το παρόν, ικανοποιητική. Δηλώνουν ωστόσο θορυβημένοι από τις πρόσφατες εικόνες πλήρους χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προφύλαξης και τα φαινόμενα συνωστισμού, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και κλείσιμο συγκεκριμένων χώρων, εφόσον αποδειχθούν προβληματικοί ως προς την προσπάθεια διατήρησης της επιδημίας σε χαμηλά επίπεδα.
«Είναι προφανές και συμφωνούν όλοι στην Επιτροπή, ότι και τα περιοριστικά μέτρα έπρεπε σταδιακά να αρθούν για να κινηθεί η οικονομία και τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν. Αυτά προφανώς δημιουργούν κίνδυνο. Η ζωή μας τώρα είναι πιο επικίνδυνη σε σχέση με την περίοδο που ήμασταν σε καραντίνα, και τα σύνορα ήταν κλειστά.
Το θέμα είναι πώς μπορεί αυτός ο κίνδυνος να μην οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, ένα από τα σημεία που χρήζει προσοχής είναι και ο εφησυχασμός των πολιτών. «Τα περιοριστικά μέτρα αίρονται σταδιακά και στο εξωτερικό, ενώ η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας είναι καλή. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί στους πολίτες έναν εφησυχασμό και τους οδηγεί στο να μην είναι τόσο προσεκτικοί», σημειώνει και τονίζει, «στην εικόνα αυτή προστίθεται και ο παράγοντας “καλοκαίρι”, μία περίοδος που ο κόσμος είναι πιο χαλαρός, θα ταξιδέψει με πλοίο ή αεροπλάνο, θα επισκεφθεί αεροδρόμια και μπαρ και θα περπατήσει στα στενά σοκάκια των νησιών μας».
Αλλωστε, για τους ειδικούς της Επιτροπής, οι καταστάσεις που προκαλούν ανησυχία σε αυτή τη φάση είναι συγκεκριμένες. «Αρχικά είναι τα φαινόμενα συγχρωτισμού που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε μπαρ, χώρους εστίασης, παραλίες, πλατείες, όπου η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών ενδεχόμενου κρούσματος και άρα απομόνωσή τους, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο δια-σποράς», αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Σύψας. Κατά τον ίδιο, πιο ελεγχόμενη είναι η κατάσταση με τα εισαγόμενα κρούσματα από το εξωτερικό και τα οποία είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν. Προς το παρόν δεν θα γίνεται μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, καθώς δεν υπάρχει για το θέμα αυτό κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ωστόσο προβλέπονται δειγματοληπτικός έλεγχος στα αεροδρόμια, υπεύθυνος γιατρός σε ξενοδοχειακές μονάδες, δυνατότητα ιχνηλάτησης και δυνατότητα απομόνωσης κρουσμάτων σε δωμάτια ξενοδοχείων. Τρίτη μόνιμη πηγή ανησυχίας είναι οι κλειστές δομές, όπως οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, γηροκομεία κ.α.
Τι θα σημάνει συναγερμό και θα οδηγήσει σε σκέψεις για νέα περιοριστικά μέτρα; Οι ειδικοί απαντούν «όταν θα βλέπουμε σε μία περιοχή μία συνεχόμενη και ταχεία ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων». Στο «μικροσκόπιο» και τα κρούσματα με μη επιδημιολογική συσχέτιση, δηλαδή ασθενείς που δεν είναι γνωστό πώς προσβλήθηκαν από τον ιό. Εάν αυτά τα περιστατικά αυξηθούν απότομα, αυτό θα δώσει το σινιάλο ότι υπάρχει πρόβλημα.
Τρία στάδια
Αναφορικά με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι ειδικοί, ο κ. Παρασκευής τονίζει, «το βασικό σενάριο προβλέπει σε περίπτωση εντοπισμού εστίας εκτεταμένης διασποράς να τεθεί μία περιοχή σε καραντίνα. Η διαδικασία αυτή έχει τρία στάδια: σε πρώτη φάση θα γίνεται εκτεταμένη δειγματοληψία στην περιοχή. Σε δεύτερη φάση, η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και σε τρίτη φάση, εφόσον χρειαστεί, ένα τοπικό lockdown». Αναφορικά με το ενδεχόμενο να πάμε ένα βήμα πίσω σε σχέση με το άνοιγμα συγκεκριμένων κλάδων, αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Εάν εντοπιστεί πρόβλημα που σχετίζεται με συγκεκριμένες δραστηριότητες τότε θα εξεταστεί και αυτό το σενάριο», σημειώνει ο κ. Παρασκευής.
Οι ειδικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι χρειάζονται συνεχείς συστάσεις στους πολίτες για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής. «Τήρηση των αποστάσεων, εφαρμογή της μάσκας, αερισμός χώρων, πλύσιμο των χεριών, απολυμάνσεις επιφανειών. Και η πολιτεία θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα. Ισως να αυξήσει τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους ελέγχους σε χώρους διασκέδασης. Επιπλέον χρειάζεται η τελειοποίηση του συστήματος επιτήρησης της νόσου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ευαισθητοποίηση των πολιτών να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό εάν εμφανίσουν συμπτώματα, έγκαιρη διάγνωση από το ΕΣΥ, ιχνηλάτηση και απομόνωση των ασθενών. Οσο μπορούν να γίνουν αυτά τόσο η κατάσταση θα μένει διαχειρίσιμη», καταλήγει ο κ. Βατόπουλος.
Η Επιτροπή
Σήμερα, τα δεδομένα για τον SARS-CoV-2 είναι ικανοποιητικά. Ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σταθερός και το γνωστό πια R είναι πολύ κάτω από 1. Τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν στην εικόνα της επιδημίας 14 ημέρες πριν. Οι 28 επιστήμονες που στελεχώνουν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και περιμένουν να δουν σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες εάν οι πρόσφατες εικόνες συνωστισμού θα τα επηρεάσουν. Από τον περασμένο Φεβρουάριο δίνουν σχεδόν καθημερινό ραντεβού για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της πανδημίας και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για την αντιμετώπιση τη υγειονομικής κρίσης. Να απαντήσουν σε ερωτήματα για τους πιο ασφαλείς όρους επιστροφής της κοινωνίας σε μία κανονικότητα. Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων, θα εκφραστούν και επιφυλάξεις ως προς τον ρυθμό άρσης των μέτρων, ή τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Οπως ανέφερε μέλος τη Επιτροπής, «αν έπρεπε μόνο με επιστημονικά κριτήρια να απαντήσει κάποιος για το άνοιγμα των συνόρων μπορεί να ήταν αρνητικός. Ομως είμαστε και πολίτες της χώρας και γνωρίζουμε ότι πρέπει να ανοίξει η κοινωνία». Σε αυτό μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως ίσως να γινόταν με πιο αργό ρυθμό, ή να μείνουν κλειστά κάποια σημεία. Αλλά όπως λένε όλοι, το θετικό στη συγκεκριμένη Επιτροπή είναι ότι κατά κανόνα καταλήγουν ομού σε μία κοινή θέση.
Πηγή: kathimerini.gr