Τέταρτη σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στην τελευταία κατάταξη του Ινστιτούτου της Σαγκάης (Shanghai Ranking) του 2021, το ΕΜΠ σημείωσε διακρίσεις, με εξέχουσα αυτή στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού. Συγκεκριμένα το ΕΜΠ είναι 4ο στην παγκόσμια κατάταξη στο συγκεκριμένο αντικείμενο και 2ο στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω του τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια
Σημειώνεται πως στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, το ΕΜΠ ήταν πάντα ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις, έχοντας την 7η θέση στην κατάταξη της Σαγκάης για τα τρία προηγούμενα χρόνια και παραμένοντας στους 50 πρώτους για πολλά χρόνια στην κατάταξη του QS. Αλλά είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στους παγκοσμίως κορυφαίους πέντε.
Όπως λέει σχετικά ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Μπουντουβής: «Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα του ΕΜΠ και ιδιαίτερη προβολή της χώρας, αφού πρώτη φορά στην ιστορία των παγκόσμιων αξιολογήσεων και κατατάξεων των πανεπιστημίων, μια σχολή απ’ την Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα. Το ΕΜΠ φιλοδοξεί και έχει το δυναμικό να φτάσει πολύ ψηλά. Με προσήλωση στην εξωστρέφεια, σκληρή δουλειά κι επίμονη προσπάθεια για αντιμετώπιση της δυσπραγίας και της οπισθοδρόμησης, επιδίωξη της αριστείας και διεκδίκηση της αναγνώρισής της και ατζέντα δυναμικής παρουσίας στην αιχμή των διεθνών επιστημονικών εξελίξεων, οι δημιουργικές δυνάμεις του ΕΜΠ θα επιτύχουν εξαιρετικούς στόχους».
Απο την άλλη πλευρά, ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών κ. Νίκος Λαγαρός σημειώνει: «Μας ενθουσιάζει το αποτέλεσμα αυτό, το οποίο μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για υψηλής ποιότητας διδασκαλία και έρευνα, και για αξιοκρατία σε πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας. Και έρχεται σε μια στιγμή που χρειαζόμαστε μια διεθνή ηθική επιβράβευση, αφού η χώρα μας όχι απλά δεν μας επιβραβεύει, αλλά τα μέτρα που έχει πάρει την τελευταία δεκαετία έχουν πλήξει τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών όσο καμιά άλλη. Το καθηγητικό προσωπικό μας έχει μειωθεί στο μισό και ο προϋπολογισμός μας στο ένα δέκατο!».
Η κατάταξη της Σαγκάης του 2021 περιέλαβε 54 γνωστικά αντικείμενα στο χώρο των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, των βιοεπιστημών, των ιατρικών επιστημών και των κοινωνικών επιστημών. Εξέτασε 4000 πανεπιστήμια από 93 χώρες και στους πίνακες της κατάταξης περιέλαβε πάνω από 1800 απ’ αυτά. Για την ποσοτικοποίηση της επίδοσης των πανεπιστημίων ανά τον κόσμο χρησιμοποίησε πέντε ακαδημαϊκούς δείκτες και συγκεκριμένα αυτούς των ερευνητικών δημοσιευμάτων (Q1), της ερευνητικής επιρροής (CNCI), της διεθνούς συνεργασίας (IC), της ποιότητας της έρευνας (TOP) και των διεθνών ακαδημαϊκών βραβείων (AWARD).
Έντεκα Ελληνικά Πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στην κατάταξη, όπως φαίνεται στον πρώτο πίνακα, με το ΕΜΠ να κατέχει τα πρωτεία στις επιδόσεις.
Εκτός απ’ το αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, το ΕΜΠ εμφανίζεται σε άλλα 14 αντικείμενα, όπως δείχνει ο δεύτερος πίνακας, που περιλαμβάνει και σύγκριση με άλλα 4 πανεπιστήμια που θεραπεύουν αντίστοιχες περιοχές.
Τις τέσσερις καλύτερες επιδόσεις, μετά απ’ αυτές στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, το ΕΜΠ τις έχει στη θαλάσσια τεχνολογία, στους υδατικούς πόρους, στην τεχνολογία μεταφορών και στον αυτοματισμό και έλεγχο. Αυτά τα αντικείμενα είναι διατμηματικά, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο απ’ αυτά (υδατικοί πόροι, τεχνολογία μεταφορών) θεραπεύονται πρωτίστως απ’ τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, η οποία συμμετέχει σε ένα ακόμη απ’ τα τέσσερα (θαλάσσια τεχνολογία, στο οποίο τα πρωτεία έχει η Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών).
Είναι ακόμη ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ΕΜΠ διακρίνεται και σε αντικείμενα τα οποία δεν ανήκουν στο κύριο σώμα των διδασκόμενων επιστημονικών περιοχών του, όπως στην ατμοσφαιρική και στην οικονομική επιστήμη.
Ας σημειωθεί ότι το ΕΜΠ δεν έχει ανάλογες επιδόσεις όταν αξιολογείται ως σύνολο χωρίς διάκριση αντικειμένου. Ο λόγος είναι πως είναι μικρό πανεπιστήμιο με επιλεγμένη (τεχνολογική) κάλυψη του όλου χώρου των επιστημών και με μόνο 9 Τμήματα (Μονοτμηματικές Σχολές). Αντίστοιχα, το Αριστοτέλειο και το ΕΚΠΑ έχουν πολλαπλάσια τμήματα το καθένα. Είναι επομένως αναμενόμενο το ΕΜΠ να κατατάσσεται, και στη συγκεκριμένη κατάταξη της Σαγκάης, κάτω απ’ αυτά τα δύο, όταν αξιολογείται ως σύνολο. Η δύναμη και η ποιότητά του αναδεικνύονται όταν εξετάζεται ανά αντικείμενο, όπως δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία.
Παρόλα αυτά σε άλλες κατατάξεις βρίσκεται να είναι το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας, όπως στην πολύ πρόσφατη κατάταξη του Οργανισμού QS για το έτος 2022. Το ΕΜΠ, όχι μόνο κατατάσσεται πρώτο στην Ελλάδα, αλλά είναι και το μόνο Ελληνικό ΑΕΙ στα πρώτα 500 του κόσμου, όπως φαίνεται στην εικόνα.