Στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου «Δημήτριος Κρεμαστινός» πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 6.000 εμβολιασμοί κατά της νόσου Covid-19 από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Ο συντονιστής διευθυντής του ΚΥ στον Αρχάγγελο, Αθανάσιος Θανασιάς σε συνέντευξή του προς την «δ» σχολιάζει την πορεία των εμβολιασμών στη Ρόδο και το μειωμένο ενδιαφέρον συμμετοχής των πολιτών. Αναφέρει ότι η υπερπληροφόρηση του κόσμου μπορεί τελικά να λειτουργεί αρνητικά.
Ο κ. Θανασιάς δηλώνει ότι η προσέγγιση των πραγμάτων διαδραματίζει πάντα καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχολογίας, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των 100.000 εμβολιασμών που πραγματοποιούνται καθημερινά στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου μικρός. Όμως ο αριθμός των καθημερινών εμβολιασμών δεν παρουσιάζεται με θετικό τρόπο. Αντίθετα, επικρατεί γκρίνια για τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.
«Πρέπει να προσέλθουμε ενθουσιασμένοι στον εμβολιασμό όχι φοβισμένοι ή μουδιασμένοι. Θα πρέπει να αισθανθούμε ότι πρέπει να πάμε να πολεμήσουμε με τα όπλα εκείνα με τα οποία μπορούμε να βγούμε νικητές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθούμε να αποφύγουμε τη μάχη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Θανασιάς.
• Κύριε Θανασιά, στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, οι εμβολιασμοί κατά της νόσου Covid-19 ξεκίνησαν εδώ και καιρό. Ποια είναι η στάση των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο γενικότερα;
Οι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο. Όλο αυτό το διάστημα, παρατηρώ ότι οι πολίτες προσέρχονται απολύτως συνειδητοποιημένοι. Επιθυμούν να εμβολιαστούν, δεν φοβούνται. Ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι μας εκφράζουν απορίες ή επιφυλάξεις για ενδεχόμενες παρενέργειες, όπως ο πυρετός. Κανείς δεν ρωτά για το ενδεχόμενο θρόμβωσης. Είναι πολύ απλές οι απορίες τους. Mας ρωτούν π.χ. εάν θα πρέπει να αποφύγουν κάποιες τροφές, εάν μπορούν να κάνουν μπάνιο, εάν μπορούν κάνουν εργασίες στον κήπο. Και είναι φυσιολογικό να θέλει να ενημερωθεί κανείς τι θα πρέπει να κάνει εάν εκδηλωθούν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό του, όπως θα ρωτούσε για ην κάθε φαρμακευτική αγωγή.
• Φαίνεται όμως να έχει μειωθεί η συμμετοχή των πολιτών στην εμβολιαστική εκστρατεία… Τι μπορεί να φταίει;
Κατά την προσωπική μου άποψη, ενδέχεται να φταίει και η υπερπληροφόρηση. Οι πολίτες άκουσαν πολλά περισσότερα πράγματα γύρω από τους εμβολιασμούς απ’ ό,τι ήταν αναγκαίο και δόθηκε η ίδια έμφαση στην αρνητική ή στη θετική παράμετρο των εμβολιασμών. Τα ΜΜΕ δίνουν την ίδια βαρύτητα στους 12.000 θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και στον ένα θάνατο (στην Κρήτη) που συσχετίζεται με το εμβόλιο. Και προφανώς έστω και ένας θάνατος από το εμβόλιο είναι ένα φοβερό γεγονός. Πρέπει όμως να υπάρχει ισορροπία και μέτρο στην προβολή και παρουσίαση των γεγονότων.
• Δικαιολογεί η πιθανή συναισθηματική κόπωση του κόσμου την αποχή από τον εμβολιασμό;
Πλέον ο κόσμος δεν φοβάται τον ιό όπως τον φοβόταν στην αρχή της πανδημίας. Εάν υπήρχαν τα εμβόλια πέρυσι τον Μάρτιο, θα σχηματίζονταν ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα. Τώρα ο κόσμος ξεπέρασε τον αρχικό φόβο και ένας λόγος για την μικρότερη από την προσδοκώμενη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία, είναι κατά την άποψή μου αυτός.
Έπειτα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πανελληνίως. Σε μία χώρα των 10 εκατομμυρίων, τα έξι εκατομμύρια εμβολιασμών δεν είναι μικρό νούμερο. Προφανώς και θα θέλαμε να είχαν εμβολιαστεί και τα δέκα εκατομμύρια, πράγμα όμως που δεν είναι εύκολο για χίλιους δύο λόγους. Δεν μπορεί να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού μίας χώρας σε χρόνο ρεκόρ.
Και επιπλέον οι 100.000 εμβολιασμοί ημερησίως, δεν είναι μικρή υπόθεση. Θα έπρεπε να παρουσιάζεται με θετικό τρόπο το γεγονός ότι καθημερινώς 100.000 άτομα εμβολιάζονται στη χώρα μας και να μη δίνεται έμφαση στην αρνητική διάσταση, στο ότι απέχουμε από τα προσδοκώμενα ποσοστά. Μάλλον έχουμε εκτιμήσει λάθος τα πράγματα. Η θετική προσέγγιση θα οδηγούσε σε καλύτερα αποτελέσματα. Πράγματι, ως γιατρός αισθάνομαι ικανοποιημένος που καθημερινά εμβολιάζονται 100.000 πολίτες πανελληνίως.
• Με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να πειστούν οι πολίτες ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στους εμβολιασμούς;
Τα εμβόλια αποτελούν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης. Σώζουν ζωές. Μακάρι να είχαμε εμβόλια για όλα τα νοσήματα που μαστίζουν σήμερα την ανθρωπότητα, όπως καρκίνους, εμφράγματα κλπ. Τι θα λέγαμε δηλαδή εάν κυκλοφορούσε εμβόλιο κατά του καρκίνου, ότι δεν θα εμβολιαστούμε φοβούμενοι τυχόν παρενέργειες; Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τον κορωνοϊό. Πράγματι το κάθε εμβόλιο ή φάρμακο μπορεί να παρουσιάσει παρενέργειες. Παλιά π.χ. το εμβόλιο κατά της ιλαράς παρουσίαζε μία στο εκατομμύριο εγκεφαλίτιδα, αλλά δεν έμειναν ανεμβολίαστα τα παιδιά. Αντίστοιχα το παλιό εμβόλιο κατά του κοκκύτη μπορούσε να προκαλέσει επιληπτικούς σπασμούς, δεν σταμάτησαν όμως οι εμβολιασμοί ποτέ.
• Ποια είναι κατά την άποψή σας η επιδημιολογική κατάσταση του νησιού; Δικαιολογείται η χαλαρότητα και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας;
Χρειάζεται πάντα προσοχή. Όλοι πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα, να τηρούν τις αποστάσεις και κάθε άλλο μέτρο ατομικής προστασίας. Δεν είναι όμως ανησυχητική η επιδημιολογική εικόνα του τόπου μας. Μπορεί το προηγούμενο διάστημα να εντοπίστηκε ένας αριθμός κρουσμάτων, πιστεύω όμως πως αυτό οφείλεται στα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Ενδεχομένως να μην εντοπίζονταν ποτέ αυτά τα κρούσματα εάν μία μερίδα πολιτών δεν υποβαλλόταν σε self-tests. Μπορεί μέχρι πρότινος κάποιος που είχε συμπτώματα, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, να απέφευγε να κάνει τεστ είτε επειδή ντρεπόταν, είτε επειδή δεν ήθελε να μάθει κανείς ότι νοσεί… Τώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει self-test και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα σπεύσει να κάνει ράπιντ ή μοριακό. Kαι το θετικό αποτέλεσμα αυτών των τεστ θα καταγραφεί, γι’ αυτό είδαμε και πάλι να αυξάνονται τα κρούσματα στη Ρόδο. Άλλωστε ήταν λογικό με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων να υπάρξει κάποια άνοδος.
• Στο ΚΥ Αρχαγγέλου έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες εμβολιασμοί. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να ανταποκριθείτε σε αυτή την πρόκληση;
Πρώτον πιστέψαμε στον εμβολιασμό κι αυτό νομίζω πώς είναι το σημαντικότερο. Χωρίσαμε σε δύο τμήματα το Κέντρο Υγείας. Στο ένα μέρος γίνονται οι εμβολιασμοί και στο δεύτερο συνεχίζεται η καθημερινή λειτουργία. Πλησιάζουμε σήμερα τους 6.000 εμβολιασμούς με χαμόγελο και χαρά από το νοσηλευτικό ή ιατρικό προσωπικό. Και χαιρόμαστε πολύ περισσότερο που και οι ίδιοι οι πολίτες έμεναν ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση σε σημείο που μας έστελναν γραπτά μηνύματα φεύγοντας. Και εμείς τους ευχαριστούμε επειδή ήταν άψογοι στη συνεργασία τους μαζί μας. Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες, το ιατρικό νοσηλευτικό βοηθητικό προσωπικό. Όλοι τους συνέβαλαν με την ψυχή τους και με όλη τους την καλή καρδιά στην εμβολιαστική εκστρατεία.
• Δεχθήκατε πρόσφατα την επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά. Ποια θέματα συζητήσατε;
Μας τίμησε ιδιαίτερα με την παρουσία του ο αεικίνητος και πανταχού παρών υφυπουργός κ. Ν. Χαρδαλιάς. Ήρθε στη Ρόδο για τα εγκαίνια της γέφυρας του ποταμού Μάκκαρη και πέρασε από το Κέντρο Υγείας για να μας δει, να ενημερωθεί, να συζητήσουμε, να μας ενημερώσει και να μας στηρίξει ηθικά και ψυχολογικά. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθεί στενά το έργο που επιτελεί ως πρωταγωνιστής. Τον ευχαριστούμε που μας έκανε την τιμή. Απέδειξε ότι είναι κοντά στις μικρές και μεγάλες μονάδες Υγείας. Τον τιμά το γεγονός αυτό και μας τιμά ιδιαίτερα.
• Ποιοι είναι οι εμβολιαστικοί ρυθμοί σήμερα στον Αρχάγγελο;
Συνεχίζουμε τους εμβολιασμούς κυρίως με τη δεύτερη δόση. Οι νέες δόσεις είναι πλέον λιγότερες. Άλλωστε ο κόσμος έχει την επιλογή και άλλων εμβολίων και δη του Johnson & Johnson με το οποίο ολοκληρώνει τον εμβολιασμό του μία κι έξω. Κι έπειτα η πολιτεία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει ή θα μειώσει την προμήθεια του AstraZeneca. Οφείλω πάντως να πω ότι ποτέ δεν είχαμε έλλειψη εμβολίων και πολλές ακυρώσεις ραντεβού.
Είναι όμως γεγονός ότι ο κόσμος φοβάται λιγότερο τον ιό. Στο συμπέρασμα αυτό έχω οδηγηθεί. Πιστεύω ότι ένα θετικό μήνυμα που δεν θα στηρίζεται στη λογική της υποχρεωτικότητας και του εξαναγκασμού, αλλά του ενθουσιασμού, θα παρότρυνε τον κόσμο να δει από μία διαφορετική οπτική το ζήτημα των εμβολιασμών.
Όπως πάμε στον πόλεμο αποφασισμένοι να πολεμήσουμε, έτσι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε για να…σωθούμε.
• Μοιάζει αυτή η πανδημία με… πόλεμο;
Έτσι όπως εξελίχθηκε, θα μπορούσα να πω πως ναι. Γι’ αυτό και πρέπει να προσέλθουμε ενθουσιασμένοι στον εμβολιασμό, όχι φοβισμένοι ή μουδιασμένοι. Θα πρέπει να αισθανθούμε ότι πρέπει να πάμε να πολεμήσουμε με τα όπλα εκείνα με τα οποία μπορούμε να βγούμε νικητές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθούμε να αποφύγουμε τη μάχη. Πάμε για να νικήσουμε… Δεν καταθέτουμε τα όπλα. Ακολουθούμε τις συμβουλές των μεγάλων επιστημόνων και αποφασισμένοι, γεμάτοι ενθουσιασμό, χωρίς να μεμψιμοιρούμε εμβολιαζόμαστε για να νικήσουμε τον ιό.
https://www.dimokratiki.gr/15-06-2021/tha-prepei-na-proselthoyme-enthoysiasmenoi-ston-emvoliasmo-ochi-fovismenoi-i-moydiasmenoi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.