Σε γενναίο κούρεμα των χρεών ενός 58χρονου συνταξιούχου με ευνοϊκή ρύθμιση του εναπομείναντος χρέους προχώρησε με απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου κάνοντας δεκτό αίτημα υπαγωγής του στην προστασία του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε ρύθμισε τα χρέη του, προσδιορίζοντας μηδενικές καταβολές προς τις πιστώτριες τράπεζες για χρονικό διάστημα τριών ετών.
Εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία του και του επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλει στην εμπραγμάτως εξασφαλισμένη πιστώτριά του, για τη διάσωση της κατοικίας του, το ποσό των 36.685,83 ευρώ για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών, άλλως 240 μηνών, ήτοι το ποσό των 152,85 ευρώ μηνιαίως.
Η καταβολή των μηνιαίων αυτών δόσεων θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης, θα πραγματοποιείται εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός και θα γίνεται εντόκως, χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εξαιρεί επίσης της εκποίησης δύο αυτοκίνητά του.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο αιτών, ηλικίας σήμερα 58 ετών είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού ηλικίας 17 ετών, το οποίο εμπίπτει στην κατηγορία των προστατευόμενών μελών της οικογένειας.
Σήμερα είναι συνταξιούχος. Η σύζυγός του δεν εργάζεται. Είναι κύριος μιας οικοδομής ανεγερθείσας επί οικοπέδου στην Κρεμαστή συνολικής επιφάνειας 140 τμ. η οποία αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του.
Σε χρόνο προγενέστερο του έτους από την κατάθεση της αίτησής του, έλαβε δάνεια συνολικού ύψους 368.479,83 ευρώ.
Από τον έλεγχο του δικαστηρίου προέκυψε ότι ο αιτών μετέβη από μια κατάσταση δυνατότητας αποπληρωμής των δανείων στα οποία συμβλήθηκε σε μια κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής αυτών, λόγω αφενός της τεράστιας οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα, αφετέρου της μείωσης των εισοδημάτων του.
Τονίζεται δε ότι η αδυναμία του δεν οφείλεται σε δόλο, λαμβανομένου επιπροσθέτως υπόψη, ότι οι πιστώτριες τράπεζες συνέβαλαν αποφασιστικά στον ένδικο δανεισμό, καθώς, παρότι γνώριζαν την οικονομική κατάσταση του αιτούντος από τα οικονομικά στοιχεία που ετίθεντο ενώπιον τους κατά την κατάρτιση των συμβάσεων, ο έλεγχος των οποίων ήταν ευχερής για αυτές, σε συνδυασμό με τους ανωτέρω εκτιθέμενους κινδύνους που ανέλαβε λόγω του δανεισμού του σε συνάλλαγμα, για τους οποίους δεν ενημερώθηκε επαρκώς. Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού του αιτούντος, ήτοι το ως άνω στεγαστικό δάνειο ελήφθη προκειμένου να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Λουκία Βούη.