Ειδήσεις

23 ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτοδυναμία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το κείμενο που υπογράφουν διαπρεπείς καθηγητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού

Εκλογές 2023: Ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού υποστηρίζουν με κείμενό τους την κυβερνητική αυτοδυναμία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με κοινό τους κείμενο, ομάδα Ελλήνων ακαδημαϊκών από πανεπιστήμια (Harvard, MIT, Northeastern, Wellesley, Παν/μια Πάντειου, Ιωαννίνων, Θράκης, Κρήτης, Θεσσαλίας, Κύπρου, Πειραιώς) και ερευνητικά κέντρα (ΝΙΗ, ΙΙΒΕΑ, ΙΤΕ) με δημόσιο λόγο για τα πράγματα στην χώρα θεωρεί σημαντικό, όπως σημειώνει, να εκφράσει την υποστήριξη στην αναγκαιότητα μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις προσεχείς εθνικές εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

Αναλυτικά το κείμενο

«Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, συνιστούν μία σημαντική νίκη των κοινωνικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού που εντοπίζουν στην πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και, κατ’ επέκταση, στον πολιτικό φορέα του οποίου ηγείται, την κύρια έκφραση των μεταρρυθμιστικών αιτημάτων των οποίων την εφαρμογή θεωρούμε ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόοδο στη χώρα μας.

Συνιστούν, ταυτόχρονα, αμφισβήτηση των δυνάμεων εκείνων που, ανεξάρτητα από το πώς αυτοχαρακτηρίζονται, αποδείχθηκαν εκφραστές της αδράνειας, του άγονου, συντηρητικού και στείρου πολιτικού λόγου, μιας αναχρονιστικής και αδιέξοδης πολιτικής πρακτικής. Τις δυνάμεις που παραμένουν καθηλωμένες στη μνημονιακή εποχή των αγανακτισμένων, της τυφλής οργής αρνούμενες να δουν τις απαιτήσεις της νέας εποχής με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά, στην οποία εισέρχεται ήδη η χώρα. Ο ισοπεδωτισμός και η καταστροφολογία τους καλλιέργησαν την αδράνεια, την οπισθοδρόμηση και την άρνηση της προόδου και της δημιουργίας.

Είναι ισχυρή πεποίθησή μας πως αυτό που απαιτείται για να προοδεύσει η πατρίδα μας προκειμένου, σταδιακά, να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, είναι η αταλάντευτη επιμονή στην εφαρμογή τολμηρών, αποφασιστικών και βαθιών μεταρρυθμιστικών τομών που θα μετασχηματίσουν το κράτος σε ένα σύγχρονο, ανθρώπινο, λειτουργικό και αποτελεσματικό εργαλείο στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας των πολιτών ενώ, ταυτόχρονα, θα αναμορφώσουν το παραγωγικό μοντέλο ενθαρρύνοντας τις  δημιουργικές εκείνες δυνάμεις της οικονομίας μας που θα την καταστήσουν ανταγωνιστική και δυναμική, ικανή να αντιμετωπίσει θετικά τις προκλήσεις και απαιτήσεις του ταχύτατα επερχόμενου “αύριο”.

Για να γίνουν όλα αυτά και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι καθηλωτικές παθογένειες και αγκυλώσεις που χαρακτηρίζουν το πολιτικό και οικονομικό μας σύστημα που σε συνδυασμό με τις αναχρονιστικές νοοτροπίες εμποδίζουν και αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια εξέλιξης, χρειάζεται χρόνος, επιμονή, σχεδιασμός μα, πάνω απ’ όλα, αποφασιστικότητα!

Τα σημερινά ζητούμενα είναι μια σύγχρονη θεσμική πολιτική οργάνωση, ένα παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου και η κατανομή του με όρους δικαιοσύνης, κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου  επί της ουσίας δεν θα σημάνει τίποτα, εάν δεν επιβεβαιωθεί εκ νέου και αποφασιστικά στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές θα πρέπει να αναδείξουν κυβέρνηση με ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα και με τέτοια ευρεία κοινοβουλευτική δύναμη ώστε να εφαρμόσει απερίσπαστα και ανεμπόδιστα την αναγκαία μεταρρυθμιστική ατζέντα επωφελή για την κοινωνία αλλά, συνάμα, και όρο επιβίωσης της χώρας μας στους ταραγμένους καιρούς που έρχονται με την υφήλιο σε γεωπολιτική αναδιάρθρωση.

Για τους λόγους αυτούς, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου υποστηρίζουμε την μεταρρυθμιστική ατζέντα όπως αυτή εκφράζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της ευρείας κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας.

Δημήτρης Βάββας Καθηγητής Παν/μιου Harvard

Γιώργος Βασιλόπουλος, Καθηγητής Παν/μιου Θεσσαλίας

Θάνος Βερέμης, Ομ. Καθηγητής Παν/μιου Αθηνών

Δημήτρης Γεωργόπουλος, Ομ. Καθηγητής Παν/μιου Κρήτης

Ιωάννης Γιαννάς, Καθηγητής ΜΙΤ

Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Παν/μιου Κρήτης/Northeastern/ITE

Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Πρώην Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης

Μαρία Κωνσταντή, Καθηγήτρια Παν/μιου Ιωαννίνων

Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Δημοκρίτου Παν/μιου Θράκης

Ανδρέας Μαργιωρής, Ομ. Καθηγητής Παν/μιου Κρήτης

Παναγιώτης Μεταξάς, Καθηγητής Παν/μιου Wellesley/Harvard

Γιώργος Παπαζήσης, Καθηγητής ΑΠΘ

Κωνσταντίνος Στρατάκης, Διευθυντής Έρευνας ΙΤΕ/ΝΙΗ

Ελισάβετ Τζόνσον, Κοσμήτορας Ευρωπαϊκού Παν/μιου Κύπρου

Πλάτων Τήνιος, Αν. Καθηγητής Παν/μιου Πειραιώς

Σταυρούλα Τσιάρα, Καθηγήτρια Παν/μιου Ιωαννίνων

Έφη Τσιλιμπάρη. Αν. Καθηγήτρια Παν/μιου Minessota

Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Πάντειου Παν/μιου

Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Αν. Καθηγητής Παν/μιου Κρήτης/ΙΤΕ

Αριστείδης Χαρώνης, Διευθυντής Έρευνας ΙΙΒΕΑΑ

Κίμων Χατζημπήρος, Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ

Γιώργος Χρούσος, Ομ. Καθηγητής Παν/μιου Αθηνών/ΝΙΗ

Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Παντείου Παν/μιου»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • NETZELKA ARAVANTINOU    24.11.2023 17:56

    Το διαβάσαμε λοιπόν και αυτό ότι 22 ακαδημαϊκοί διαπρεπείς καθηγητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού υπογράφουν και υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτοδυναμία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σίγουρα δεν είναι οι μόνοι. Ας μην ξεχνάμε και άλλους μεγαλοκαθηγητές, όπως ο Καιρίδης, ο Γεραπετρίτης, ο Μαραβέγιας και τόσοι άλλοι καθηγητές των ιατρικών σχολών του Πολυτεχνείου και πολλοί άλλοι.
    Αυτοί λοιπόν θεωρούν ελπιδοφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και εύχονται να επιβεβαιωθεί εκ νέου αποφασιστικά στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.
    Συνεχίζουν μάλιστα λέγοντας ότι οι εκλογές αυτές θα πρέπει να αναδείξουν κυβέρνηση με ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα και με τέτοια ευρεία κοινοβουλευτική δύναμη, ώστε να εφαρμόσει απερίσπαστα και ανεμπόδιστα την αναγκαία μεταρρυθμιστική ατζέντα επωφελή για την κοινωνία αλλά, συνάμα, και όρο επιβίωσης της χώρας μας στους ταραγμένους καιρούς που έρχονται με την υφήλιο σε γεωπολιτική αναδιάρθρωση.
    Θεωρώ απαράδεκτο να λέγεται ότι με ευρεία κοινοβουλευτική δύναμη θα εφαρμοστούν απερίσπαστα και ανεμπόδιστα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα επωφελείς για την κοινωνία. Και αυτό, γιατί δεν θυμάμαι πότε οι δεξιές – νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις ενδιαφέρθηκαν για το κοινωνικό σύνολο. Η απάντηση είναι ποτέ.
    Λοιπόν κύριοι και είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε πολύ καλά, ότι το μόνο που θα εφαρμοστεί με ευρεία κοινοβουλευτική δύναμη είναι
    • η απερίσπαστη και ανεμπόδιστη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με τη μορφή των απευθείας αναθέσεων (10 δισ ευρώ περίπου δόθηκαν σε εταιρείες οι οποίες δημιουργήθηκαν σε μια νύχτα με ασήμαντο αρχικό κεφάλαιο από επιτήδειους που είχαν πρόσβαση στο κλειστό σύστημα εξουσίας)
    • η ακατανόητη αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων για να βολέψουν τους ημέτερους και οι διορισμοί φίλων, κουμπάρων και συγγενών ώστε να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς των πελατειακών σχέσεων
    • Η συνέχιση της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης που προστατεύει τους επίορκους της σημερινής κυβέρνησης και κυνηγάει τους πολιτικούς αντιπάλους, με τη βοήθεια πάντα πρόθυμων δικαστών και εισαγγελέων όχι με το αζημίωτο φυσικά (Βλ. σκάνδαλα Novartis, Siemens, υποκλοπών – παρακολουθούσης υπουργών, των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, πολιτικών, δημοσιογράφων και αντιπάλων).
    • Η παραμονή της Ελλάδας στην 107η θέση για την ελευθερία του Τύπου, αν δεν κατρακυλήσει πάρα κάτω
    • Η συνέχιση των οικολογικών εγκλημάτων τύπου Σκουριές στη Χαλκιδική, η αδιαφορία για αποκατάσταση μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια κ.ά
    • Η δημιουργία ενός κράτους αδύναμου και ανύπαρκτου για τους πολλούς, ώστε να μην ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες τους για υγεία, περίθαλψη, παιδεία, μεταφορές, ενώ ταυτόχρονα θα είναι τόσο ισχυρό ώστε να εξασφαλίζει τα προνόμια της κοινωνικής ελίτ.
    • Η υποστελέχωση του ΕΣΥ, μετά την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας που έβγαλε τη χώρα πρώτη στην Ευρώπη στον μακάβριο κατάλογο των νεκρών της πανδημίας. Αντί για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση, όταν μάλιστα υποκριτικά χειροκροτούσε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τώρα, αργά και μεθοδικά, εξαπατώντας τους πάντες, βάζει πλάτη στα συμφέροντα της ιδιωτικής υγείας δίνοντας δικαίωμα σε ιδιώτες να εμπορεύονται την υγεία.
    • Οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε κάθε πτυχή του προσφυγικού και η θεσμοθέτηση της αστυνομίας ως μηχανισμού τρομοκράτησης πολιτών
    • Η διαρκής λοιδορία απέναντι σε όλους τους κλάδους όπως, εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, αρχαιολόγους και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά
    • Η αναβάθμιση των ψεύτικων εγκαινίων, όπως στο Ελληνικό, στο μετρό της Θεσσαλονίκης και οι επενδύσεις που όλο έρχονται, αλλά δεν βρίσκουν τον δρόμο.
    • Η πλήρης απορρύθμιση στον τομέα της εργασίας, η ασυλία σε κόμματα χρεωμένα μέχρι τον λαιμό με αύξηση των δανεικών και αγύριστων, η ασυλία σε υπουργούς που έχουν κάνει τη διαπλοκή δεύτερη φύση τους κ.ά
    Πίστευα λοιπόν λανθασμένα πως η χώρα έχει πιάσει πάτο μετά την διακυβέρνηση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Μεγάλο λάθος μου. Τα γεγονότα δείχνουν πως υπάρχει ακόμη πολλή κατηφόρα.
    Και επειδή τυχαίνει να είστε και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, λυπάμαι για τις γενιές που υποτίθεται ότι τους προσφέρετε τη γνώση σας

Σχολιασμός άρθρου