«Πάνω που φαινόταν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία ανάπαυλα στην ελληνική κρίση, το ΔΝΤ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από το Βερολίνο και τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης» αναφέρει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Πέστον του BBC.
Παράλληλα, ο Πέστον αναφέρεται εκτενώς στη μη βιωσιμότητα του χρέους, ορμώμενος από την αναθεωρημένη έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το χρέος της Ελλάδας θα σπάσει νέο ρεκόρ μέσα στην επόμενη διετία φτάνοντας το 200% του ΑΕΠ,
Σύμφωνα με την επίμαχη έκθεση απαιτείται αναδιάρθρωση για την ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Το ΔΝΤ ασκεί σκληρή κριτική στα προαπαιτούμενα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πετύχει αλλεπάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ της για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ χαρακτηρίζει «εξωπραγματικές» τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο Ρόμπερτ Πέστον υπογραμμίζει ότι η έκθεση και η δημοσίευσή της δύο ημέρες μετά τη συμφωνία είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους. Αφενός θα δυσκολέψει πολύ τον Αλέξη Τσίπρα που θα κληθεί να υπερασπιστεί τα μέτρα στη Βουλή για να διασφαλίσει την παραμονή στην Ευρωζώνη.
Αφετέρου οι δανειστές με προεξέχουσα τη Γερμανία εξανάγκασαν την Κυριακή τον Τσίπρα να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, παρά τις έντονες αντιδράσεις του τελευταίου. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ καθιστά το ότι έγινε στις Βρυξέλλες αστείο, καθώς ουσιαστικά το Ταμείο λέει ότι θα συμβάλει στο πρόγραμμα διάσωσης μόνο εάν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και μάλιστα σημαντική.
Το άρθρο του δημοσιογράφου του BBC καταλήγει τονίζοντας ότι υπό άλλες συνθήκες αυτό θα ήταν ένα καλό νέο για τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προτιμούσε να τα βρουν μεταξύ τους οι δανειστές.
real.gr