- Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Nέα μέτρα για την εντομολογική επιτήρηση των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά και το κρούσμα ελονοσίας σε μετανάστη στην Κω, λαμβάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σε έγγραφο που απέστειλε συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφέρονται τα εξής:
«ΘΕΜΑ: “Εντομολογική επιτήρηση, 2015”,
Αξιότιμοι,
Θα θέλαμε καταρχήν να σας ενημερώσουμε ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές, επιθυμεί την οργάνωση και υλοποίηση εντομολογικής επιτήρησης, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την περίοδο μετάδοσης 2015.
Οπως γνωρίζετε, τα τελευταία έτη καταγράφονται στην Ελλάδα κρούσματα λοιμώξεων που μεταδίδονται με κουνούπια, όπως η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των ετών 2010-2014 και τη διεθνή βιβλιογραφία, αναμένεται η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου και κατά την περίοδο μετάδοσης 2015. Τα ολοκληρωμένα προγράμματα ελέγχου διαβιβαστών αποτελούν βασικό πυλώνα στην αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών και περιλαμβάνουν απαραιτήτως τη συστηματική εντομολογική επιτήρηση, που συνεισφέρει στην εκτίμηση κινδύνου για τη δημόσια υγεία, σε τοπικό επίπεδο, στην κατάρτιση των προγραμμάτων ελέγχου των κουνουπιών και στην άμεση λήψη στοχευμένων μέτρων πρόληψης κα/ αντιμετώπισης των νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια.
Ως εκ τούτου, θεωρείται σκόπιμο να οργανωθεί κατά την περίοδο μετάδοσης 2015 αντιπροσωπευτικό και αποτελεσματικό σύστημα εντομολογικής επιτήρησης, σε συνέχεια των αντίστοιχων συστημάτων που εφαρμόστηκαν κατά τις περιόδους μετάδοσης 2012-2014. Σύμφωνα, άλλωστε, με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: ΩΧΕΑ465ΦΥΟ-Ψ90), «θα πρέπει να προβλέπεται η διενέργεια συστηματικής εντομολογίας επιτήρησης, στο πλαίσιο των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, σε όλες τις Περιφέρεις της χώρας καθώς και η συνεργασία με φορείς δημόσιας υγείας που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές».
Κατά τη θερινή περίοδο 2014, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., διενήργησε ενεργητική εντομολογική επιτήρηση με τη συμμετοχή ανάδοχων εταιρειών των επιμέρους προγραμμάτων αρχών δημόσιας υγείας. Για την περίοδο μετάδοσης 2015, κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της συστηματικής εντομολογικής επιτήρησης, κατά προτεραιότητα σε περιοχές υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων προηγούμενων περιόδων μετάδοσης, λόγω της δυσάρεστης συγκυρίας των οικονομιών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η χώρα και ευελπιστώντας στην κατανόησή σας για την ανάγκη συνέχισης των δράσεων εντομολογικής επιτήρησης, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να συμμετέχετε εθελοντικά στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο δράσεων και να συνεχίσουμε να παρέχουμε σημαντικά δεδομένα επιτήρησης και εκτίμησης κινδύνου στις τοπικές αρχές δημόσιας υγείας.
Η συμμετοχή σας στην προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση παγίδων για συλλογή ακμαίων κουνουπιών, ανά 15νθήμερο και αποστολή τους στο Εργαστήριο Πρασιτολογίας, Εντομολογίας και Τροπικών Νόσων της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας, όπου θα γίνεται ταυτοποίηση τους σε επίπεδο είδους και μοριακός έλεγχος των κουνουπιών για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου σε αυτά. Η αρχική προτεινόμενη διαδικασία περιγράφεται αδρά στο συνημμένο πρωτόκολλο. Τα αποτελέσματα της εντομολογικής επιτήρησης θα σας κοινοποιούνται σε τακτά χρονιά διαστήματα, ώστε να συνεκτιμώνται στην ανάγκη έγκαιρης λήψης των απαραίτητων μέτρων δημόσιας υγείας.
Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εντός των επόμενων πέντε ημερών για τη δυνατότητα και απόφαση της συμμετοχής σας στο προτεινόμενο πρωτόκολλο και για τυχόν δικές σας προτάσεις (π.χ. σχετικά με τον αριθμό των παγίδων που μπορείτε να τοποθετείτε ανά 15νθήμερο σε εθελοντική βάση).
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και ευελπιστούμε στη συνεργασία σας για την περίοδο μετάδοσης 2015.
Με εκτίμηση.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
Αθανάσιος Γιαννόπουλος
Ομότιμος Καθηγητής
Χειρουργικής».