Η άφιξη τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα από την Δευτέρα επιχειρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου της Κυριακής. Έχει ως στόχο την αποτίμηση της κατάστασης των τραπεζών και της οικονομίας, ώστε να συνταχθεί η νέα δανειακή σύμβαση μαζί με το νέο πρόγραμμα/MOU το ταχύτερο δυνατό.
Η έλευση στην Αθήνα και η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων αποκτά πλέον ειδική σημασία για την οριστική συμφωνία. Και τούτο διότι δεν συνδέεται μόνο με την οριστική αποφυγή “ατυχήματος”, αλλά και με την ανάγκη να υπάρξει ένα “χαλί” που θα διευκολύνει την έλευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ που πρέπει να φθάσουν την Δευτέρα στην Ελλάδα.
Η οριστικοποίηση της τελικής μορφής που θα έχει η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, αλλά και των υπόλοιπων άμεσων κινήσεων, αποτελούν αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων που διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αλλά προς το παρόν οι τόνοι είναι χαμηλοί και συνδέονται άμεσα με τις πολιτικές αποφάσεις.
Προς το παρόν, εξηγούν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελληνική Βουλή που καλείται να κυρώσει σήμερα με την μορφή του κατεπείγοντος νομοσχεδίου την απόφαση της Συνόδου μαζί με το πρώτο πακέτο από προαπαιτούμενα/μέτρα που αυξάνουν φόρους και εισφορές κατά 4 δισ. ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, δρομολογούνται υπό ασφυκτικές προθεσμίες τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν έως την τελική συμφωνία, μία συμφωνία που ακόμη δεν έχει κλειδώσει τελεσίδικα όπως έκανε σαφές χθες και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Η έλευση των κλιμακίων
Στόχος της καθόδου των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα είναι να εξετάσουν/αποτιμήσουν τα νέα οικονομικά δεδομένα, μετά από την τραπεζική αργία και την “κοιλιά” της οικονομίας αλλά και του κυβερνητικού έργου και επιταχυνθεί έτσι η σύνταξη του νέου Προγράμματος/MOU και η οριστική συμφωνία που θα παράσχει χρηματοδοτικό “χαλί” στην Ελλάδα για τρία χρόνια.
Η πρόβλεψη για την άφιξή τους είναι ρητή στο κείμενο της Συνόδου. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται “να εξομαλύνουν πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επιτόπιων εργασιών στην Αθήνα, ώστε να βελτιωθούν η υλοποίηση και η παρακολούθηση του προγράμματος”. Γίνεται ρητή και η “πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν, μέχρι τις 20 Ιουλίου, στήριξη από τους θεσμούς και τα κράτη μέλη για τεχνική βοήθεια, ζητά δε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει αυτή την ευρωπαϊκή στήριξη”.
Η προχρηματοδότηση
Το δεύτερο μεγάλο άμεσο “αγκάθι” είναι αυτό της προχρηματοδότησης που θα πρέπει επίσης να έρθει έως την Δευτέρα. Ο λόγος για 22 δισ. ευρώ:
* Τα 7 δισ. ευρώ πρέπει να έρθουν έως 20 Ιουλίου.
* Ακόμη 5 δισ. ευρώ έχουν προβλεφθεί έως τα μέσα Αυγούστου
* Και 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. “Αναμένεται να είναι άμεσα διαθέσιμο ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ σε διαχωρισμένο λογαριασμό στον ΕΜΣ” αναφέρεται στην συμφωνία.
Οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν είναι μεγάλες. Μαζί με τα 448 εκατ ευρώ που δεν αποπληρώθηκαν την Δευτέρα, η Ελλάδα είναι εκπρόθεσμη κατά 2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, και στις 20/7 πρέπει να αποπληρώσει 3,4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Παράλληλα τρέχουν οφειλές προς την ΤτΕ, προς ταμεία και φορείς του δημοσίου και – βέβαια – για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος.
Η Ελλάδα δικαιούται τα πρώτα 7 δισ. ευρώ την Δευτέρα, με βάση τη συμφωνία, εφόσον σήμερα η κυβέρνηση κυρώσει την συμφωνία και το “πακέτο” στη Βουλή. To Eurogroup θα επικυρώσει την πρώτη αυτή απόφαση και θα οδεύσει αυτή στα κοινοβούλια κρατών – μελών προς κύρωση έως την Παρασκευή.
Οι πηγές προχρηματοδότησης
Οι πληροφορίες για τις εναλλακτικές πηγές προέλευσης της προχρηματοδότησης πλειοδότησαν χθες, αλλά λύση ακόμη δεν έχει βρεθεί. Μάλιστα από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν προτάθηκε να φέρει και η Ελλάδα τις δικές της ιδέες.
Για την άμεση στήριξη με 10 δισ. ευρώ των τραπεζών, μία από τις προτάσεις που έχει συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το “απόθεμα” 10.9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που είχε επιστραφεί στον EFSF στο πλαίσιο της δεύτερης δανειακής σύμβασης που έληξε, όμως, την 1η Ιουλίου. Εξετάζεται έτσι ο χρονικός ορίζοντας έως την σύναψη του νέου MOU που θα δώσει το “χαλί” για την χρήση αυτής αλλά και άλλων χρηματοδοτήσεων που έχουν “περισσέψει”.
Στο τραπέζι έχει “πέσει” και η πρόταση χρήσης των περίπου 11,5 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει από τα 60 δισ. του EFSM (European Financial Stabilisation Mechanism), του οχήματος χρηματοδότησης της Επιτροπής που στήριξε στο παρελθόν την Πορτογαλία και την Ιρλανδία (με 26 δισ. και 22,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα την περίοδο 2011 – 2014). Αλλά και αυτό το όχημα απαιτεί MOU για την εκταμίευση των χρημάτων, ενώ συναντά ήδη την αντίδραση της Βρετανίας και άλλων κρατών.
Μία “μερική” λύση είναι τα περίπου 4 δισ. ευρώ των κερδών ομολόγων που δεν έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα για τα έτη 2014- 2015 (εκκρεμούν άλλα 2 δισ. ευρώ για το 2016). Επίσης στο τραπέζι σύμφωνα με τους FT έχει πέσει η τιτλοποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, η προσωρινή χρήση αδιάθετων επιδοτήσεων, διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης και η μεταφορά αποθεματικών των χωρών της ευρωζώνης.
capital.gr