Ειδήσεις

Μικρή “ανάσα” στις τουριστικές κρατήσεις

Τα πρώτα θετικά δείγματα στη ροή των νέων κρατήσεων άρχισαν να βλέπουν σιγά σιγά οι επιχειρηματίες του τουρισμού μετά τη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους εταίρους, ύστερα από δύο εβδομάδες “παγώματος” της τουριστικής ζήτησης. Αν και η γερμανική αγορά εξακολουθεί να εμφανίζει ορατά σημάδια υστέρησης στα last minute (είναι ενδεικτικό πως την εβδομάδα από 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου οι κρατήσεις μειώθηκαν κατά 39% σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρσι), οι υπόλοιπες αγορές, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν σημάδια ενίσχυσης των κρατήσεων, με τις επιχειρήσεις να ελπίζουν πως το ρεύμα της ζήτησης αναμένεται να επιταχυνθεί τις επόμενες μέρες.
Όπως τονίζουν στο Capital.gr φορείς από το χώρο του ΣΕΤΕ, η φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται μεν να είναι κακή, εντούτοις μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και την αποφυγή ενός ενδεχόμενου Grexit, “δεν θα είναι καταστροφική”, ενώ πλέον όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να διατηρηθούν οι φετινές αφίξεις και τα έσοδα στα περσινά επίπεδα. Και αυτό καθώς μετά την εφαρμογή των capital controls καταγράφηκε αρχικά μία απότομη μείωση 30%-40%, η οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να σταθεροποιείται στα επίπεδα του μείον 20%.
Εντούτοις η επάνοδος της ζήτησης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Μεγάλος ξενοδόχος της Ρόδου σημείωνε πως ο ελληνικός τουρισμός συνέρχεται από ένα “δυνατό σοκ” και πως τώρα ξεκινά να “μπαίνει στην αρχή του τούνελ της κανονικότητας”, όμως οι ισορροπίες είναι κρίσιμες, ενώ παράλληλα μεσολαβούν πολλά βήμα μέχρι την ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή και ακολούθως μέχρι να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας και να μπορέσει ο τουρισμός να αποδώσει. Συμπληρώνει ακόμη πως η απόφαση για διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αύξηση του συντελεστή στην εστίαση και κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά εγείρουν αντιδράσεις, όμως από την άλλη αυτή τη στιγμή προέχει η σωτηρία της χώρας.
Η αύξηση του συντελεστή στη διανυκτέρευση αναμένεται να ισχύσει από τον Οκτώβριο, προκειμένου να μην υπάρξει μεγαλύτερη αναστάτωση στη φετινή τουριστική περίοδο. Επιπλέον, όπως προβλέπεται στη συμφωνία, επιβάλλεται ανώτατο όριο συναλλαγών με μετρητά έως 70 ευρώ ανά συναλλαγή στα νησιά του Αιγαίου που ισχύουν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ (με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων, όπως Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Κως, Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη). Επιχειρηματίες από τον κλάδο των ξενοδοχείων τονίζουν πως η αύξηση του συντελεστή απειλεί την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, παράλληλα όμως εκφράζουν τη πεποίθηση πως σύντομα το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί.
Ακόμη μεγαλύτερο όμως είναι το χτύπημα που έχει δεχθεί ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των συνολικών άμεσων τουριστικών εσόδων. Μετά την επιβολή των capital control, το κλείσιμο των τραπεζών και τη γενικότερη αβεβαιότητα των Ελλήνων για το μέλλον της οικονομίας, οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση μέχρι και 90% στις κρατήσεις.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου