Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα capital controls, στη διάρκεια της συνέντευξής του το βράδυ της Πέμπτης, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και την αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδας, που ουσιαστικά διαψεύδει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους κεφαλαιακούς περιορισμούς οι οποίοι επιβλήθηκαν πέρυσι εξαιτίας του φόβου για μαζική φυγή καταθέσεων μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη.
Τόνισε επίσης η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε η πλευρά των εταίρων μας ότι «το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls».
Ωστόσο, σύμφωνα με την Ημερησία, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, αμέσως μετά τη συνέντευξη τόνιζαν με νόημα: «Η ΤτΕ εισηγήθηκε την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό. Η εισήγηση έγινε προκειμένου να διαφυλαχτεί το τραπεζικό σύστημα και όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν κατέρρευσαν οι τράπεζες».
Ουσιαστικά τονίζει η ΤτΕ, ότι η αναταραχή λόγω του δημοψηφίσματος αλλά και η παρατεταμένη διαπραγμάτευση που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην οικονομία, ήταν οι αιτίες επιβολής των capital controls.
Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είχε στείλει επιστολή από τον Φεβρουάριο στην κυβέρνηση με την οποία την προειδοποιούσε ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων και η καθυστέρηση της συμφωνίας με τους δανειστές θα έπλητταν καίρια την οικονομία.