Τελικά η αγορά δεν έχει δει ακόμη τον πάτο του βαρελιού. Τα στοιχεία από την πορεία των πωλήσεων στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων όπου στο πεντάμηνο κατεγράφη πτώση 7,2% (σ.σ. στοιχεία αγοράς και εκτιμήσεις παραγόντων αυτής με βάση μετρήσεις που γίνονται σε σταθερούς barcode και όχι σε επί ζυγίω προϊόντα) έχει χτυπήσει τον “πορτοκαλί” συναγερμό και έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για το μέλλον.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τη φετινή χρονιά, με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία που υπάρχουν, η πτώση στον τζίρο στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων (δηλαδή καταστήματα που διαθέτουν άνω των δύο ταμείων και στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα δίκτυα cash carry και οι discounters) θα αγγίξει το -7,2%. Ποσοστό υποχώρησης των πωλήσεων το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει στις αρχές της χρονιάς οι οποίες μιλούσαν για μείωση του τζίρου -3,9% σε σχέση με το 2015.
Αρνητικό πρόσημο το οποίο θα διατηρηθεί, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες και το 2017. Σύμφωνα με τους ίδιους για την επόμενη χρονιά υπολογίζεται ότι η πτώση θα αγγίξει το -3,7%.
Το κακό σενάριο
Εκτιμήσεις πάντως οι οποίες γίνονται με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία που υπάρχουν και οι οποίες, όπως έλεγε στο Capital.gr παράγοντας της αγοράς, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους το κακό σενάριο, δηλαδή το ενδεχόμενο η αλυσίδα Μαρινόπουλος να μην μπορέσει να διασωθεί και να καταρρεύσει.
Σε αυτή την περίπτωση όπως ανέφερε στο Capital.gr ιδιοκτήτης ελληνικής βιομηχανίας “η πτώση θα είναι διψήφια με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της οικονομίας, δηλαδή προμηθευτές, εργαζόμενους και φυσικά το λιανεμπόριο.” Σύμφωνα με τον ίδιο το ανησυχητικό είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από τον τζίρο που “φεύγει” από το οργανωμένο λιανεμπόριο δεν μεταφέρεται σε άλλα δίκτυα αλλά χάνεται.
Η πτώση στον τζίρο στο λιανεμπόριο τροφίμων είναι απόρροια της μείωσης της μηνιαίας δαπάνης των καταναλωτών. Με βάση έρευνα της Exceed Consulting η μηνιαία δαπάνη έχει υποχωρήσει στα 269,7 ευρώ από 303 ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν.
capital.gr