Ειδήσεις

Απέκτησε ραβίνο στη Ρόδο η εβραϊκή κοινότητα

Ραβίνο, που διαμένει μόνιμα στο νησί μας, απέκτησε προσφάτως, μετά από πολλά χρόνια, η δραστήρια εβραϊκή κοινότητα της Ρόδου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα ετών, των μελών της. Μέχρι πρότινος η εβραϊκή κοινότητα μετακαλούσε ραβίνο για την τέλεση των λειτουργιών, όμως πλέον μετά την εγκατάσταση του ραβίνου στη Ρόδο με την οικογένειά του, λύθηκε το πρόβλημα και μπορούν οι Εβραίοι της Ρόδου να τελούν απρόσκοπτα τις θρησκευτικές τους τελετές.
Η «Kahal Kadosh Shalom» (Ιερό Εκκλησίασμα της Ειρήνης) είναι η πιο παλιά Συναγωγή στην Ελλάδα και η μοναδική εν λειτουργία που απέμεινε στο νησί της Ρόδου από τις έξι Συναγωγές που υπήρχαν στην Εβραϊκή συνοικία , «La Juderia».
Η Συναγωγή Σαλώμ, κτίστηκε το 1577, βρίσκεται στο τέλος της οδού Δωσιάδου και στην αρχή της οδού Σιμμίου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και κάθε καλοκαίρι την επισκέπτονται εκατοντάδες Εβραίοι τουρίστες καθώς αποτελεί ιστορικό Μνημείο, ενώ πολλοί πρώην κάτοικοι της Ρόδου αλλά απόγονοί τους έρχονται στο νησί μας για να τελέσουν κάποια θρησκευτική τελετή όπως γάμο, ενηλικίωση κλπ.
Η Ρόδος έχει διατηρήσει, για πολλούς αιώνες, αναλλοίωτα τα στοιχεία της εβραϊκής παρουσίας. Στα στενά, αψιδωτά, πλακόστρωτα μεσαιωνικά δρομάκια της συνοικίας «Τζουδερία» διατηρούνται μέχρι σήμερα εβραϊκά σύμβολα. Οι Εβραίοι της Ρόδου ζούσαν σε δυο συνοικίες, διατηρούσαν δυο Συναγωγές και οι περιηγητές που επισκέπτονταν το νησί αναφέρονται στην ευσέβεια των κατοίκων και στην ενασχόλησή τους με θεολογικά θέματα.
Το 1941 ζούσαν στη Ρόδο 1.800 περίπου Εβραίοι, οι οποίοι διατηρούσαν τέσσερις Συναγωγές. Η Συναγωγή «Σαλώμ» στη διασταύρωση των οδών Δοσιάδου και Σιμίου, επέζησε του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο.
Σήμερα ζουν στη Ρόδο περίπου 40 Εβραίοι. Η Συναγωγή δεν εξυπηρετεί μόνο τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά παραμένει ανοικτή για τους τουρίστες που την επισκέπτονται λόγω του μεγάλου ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.

Μετά το Ολοκαύτωμα, η πάλαι ποτέ πλούσια και πολυπληθής Ισραηλιτική Κοινότητα της Ρόδου, διασκορπίστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, αφήνοντας πίσω τον τόπο καταγωγής της. Η Ισραηλίτικη Κοινότητα Ρόδου έχει στα αρχεία της αποσπασματικές λίστες των περισσότερων μελών της που έφυγαν ή χάθηκαν γι αυτό και όσοι κάποτε είχαν συγγενείς στη Ρόδο, μπορούν να απευθυνθούν στην Συναγωγή απ΄όπου θα τους παρασχεθεί κάθε βοήθεια για εντοπίσουν μέλη της οικογένειάς τους ή να πάρουν πληροφορίες για τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου