«Επεισοδιακή» ήταν η χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η οποία, αρχικώς φαινόταν ότι θα ήταν μια απλή συνεδρίαση ρουτίνας.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΕΠΖ κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, ζήτησε την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας σχετικά με την χωροθέτηση για εγκατάσταση και λειτουργία Λούνα Παρκ σε διάφορες περιοχές (Κρεμαστή, Σορωνή και Φάνων) με την ευκαιρία διοργάνωσης στις περιοχές αυτές πανηγυριών.
Αυτό που υπογραμμίσθηκε είναι ότι δημιουργείται ένα θέμα με τις χρήσεις γης στους ιδιωτικούς χώρους, όπου θα πρέπει να προηγηθεί μια παραχώρηση του εκάστοτε χώρου στον δήμο Ρόδου (με την ανάλογη συμβολαιογραφική πράξη).
«Το ζητούμενο είναι ότι αφενός η λειτουργία των (πρόχειρων) Λούνα Παρκ είναι ολιγοήμερη και αφετέρου απαιτείται ασφάλεια με μηχανολογική μελέτη. Ο Δήμος Ρόδου θα πρέπει να ελέγξει την ασφάλεια καθώς και την βεβαιωμένη χρήση γης» δήλωσε ο νομικός σύμβουλος κ. Νίκος Γιαννακάκης. Απαντώντας ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας, είπε: «Αυτός που πρέπει να αποφανθεί είναι η Επιτροπή Θεαμάτων, που αποτελείται από πολλούς φορείς όπως π.χ. Πυροσβεστική, Τεχνικές Υπηρεσίες κ.λπ. Τα ζήτημα όμως είναι ότι οι διαδικασίες χωροθέτησης καθυστερούν πολλούς μήνες –όπως για παράδειγμα τα πανηγύρια. Τυπικά, δεν έχουμε επιλογή ως ΕΠΖ», ζητώντας να γίνονται νωρίτερα οι αιτήσεις. Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κακούλης επέμεινε ότι απαιτείται η βεβαίωση χορήγησης χρήσης γης, εκφράζοντας την επιφυλακτικότητά του.
Μείζον θέμα με τον
κοινόχρηστο χώρο
μπροστά στο ‘Ακταίον’
Πολύς λόγος έγινε για το Αίτημα ενοικίασης κοινόχρηστου χώρου έμπροσθεν ακινήτου «Ακταίον» ύστερα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Δημ. Κοινότητας Ρόδου, όπου υπήρξε διάσταση απόψεων. Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς, το αίτημα του επιχειρηματία αφορά δύο τμήματα –το ένα με επιφάνεια 85τ.μ. και βρίσκεται σε επαφή με την είσοδο του ακινήτου και το άλλο με επιφάνεια 121τ.μ. και βρίσκεται κάτω από το μεγάλο δέντρο. Η υπηρεσία, κάνοντας αυτοψία διαπίστωσε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για την κατάληψη των εν λόγω τμημάτων. Ωστόσο επειδή το ‘Ακταίον’ βρίσκεται μέσα σε χαρακτηρισμένο ιστορικό τόπο και είναι διατηρητέο μνημείο, έπρεπε να ζητήσει την έγκριση της Τροχαίας (που είναι θετική) και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων –η οποία είναι αρνητική και εγκρίνει μόνον το τμήμα κάτω από το μεγάλο δέντρο των 121τ.μ. Η έγκριση όμως, ούσα δεσμευτική για τον Δήμο Ρόδου δεν μπορούσε να αφορά και τους δύο χώρους, όπως ειπώθηκε.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Στέφανου Κυριαζή, που είπε ότι είναι αντίθετος στην απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.
Ο κ. Πόκκιας εξέφρασε την αντίδρασή του για την χορήγηση του κοινόχρηστου χώρου, λέγοντας: «Τον σχεδιασμό αυτής της πόλης τον έχουν από πολιτικής απόψεως τα δημοτικά συμβούλια. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ξεχωριστό πλακάκι για τον κοινόχρηστο. Υπάρχει μελέτη που έχει κάνει ο Δήμος Ρόδου που δείχνει σαφώς τι συμβαίνει. Πότε έπιασε ο ‘πόνος’ τον κ. Καρυδάκη για τον χώρο; Αν τέτοιες αποφάσεις περνούν εδώ, ανοίγουμε τον Ασκό του Αιόλου και σε άλλες περιοχές. Θεωρώ ότι η εισήγηση πρέπει να σταλεί πίσω ως απαράδεκτη! Δηλαδή, μόνον η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων έχει δικαίωμα να προστατεύει τον Πολιτισμό και το δημοτικό συμβούλιο όχι;».
Στον κ. Πόκκια απάντησε ο κ. Κακούλης, ο οποίος είπε: «Εδώ ερχόμαστε να αποφασίσουμε τροποποίηση κανονισμού κοινοχρήστου. Η εταιρεία έκανε ένα αίτημα και στην οδό Πλαστήρα –την οποία απορρίψαμε. Επειδή διίστανται οι απόψεις, είπαμε να χωριστεί το θέμα σε δύο τμήματα. Το μνημείο εποπτεύεται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και οφείλουμε να έχουμε την γνώμη της».
Στη συζήτηση παρενέβη και ο κ. Γιάννης Κούρτης, ο οποίος έθεσε την επιχειρηματική διάσταση της λειτουργίας του ‘Ακταίον’ αφού όπως είπε: «Τόσα χρόνια είχε ζημίες 120.000 ευρώ και τώρα λειτουργεί κανονικά. Ανήκει στον ροδιακό λαό και πρέπει να το αφήσουμε να λειτουργήσει».
Ακολούθησε συζήτηση σε υψηλούς τόνους, ενώ το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία με αρκετούς διαφωνούντες για την παραχώρηση του κοινοχρήστου χώρου. Τελικά, το θέμα ‘πέρασε’ κατά πλειοψηφία, αλλά με πολλές διαφωνίες.