Σε τετραήμερο τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των μελών του εταιρικού σχήματος του Ευρωπαϊκού Διασυνοριακού Έργου «CO–CREATE: Δημιουργία ενός δικτύου ανταγωνιστικών clusters στην περιοχή της Μεσογείου με την συμβολή του δημιουργικού κλάδου» συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου –ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. κ. Χ. Μπάρδος μαζί με τον κ. Κ. Χριστοφάκη, στέλεχος της εταιρείας, στο πλαίσιο υλοποίησης του εν λόγω έργου στις 11-14 Ιουλίου στο Μιλάνο.
Οι τεχνικές συναντήσεις περιλάμβαναν την συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού και την συνάντηση των μελών της Τεχνικής Επιτροπής του έργου στις 11 και 12/07 αντίστοιχα ενώ στις 13 και 14/07 διοργανώθηκε Σεμινάριο Εκπαίδευσης των εκπαιδευτών, κατά την διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν το συνολικό πλαίσιο της μεθοδολογίας κατάρτισης, οι κατευθυντήριες γραμμές για την διοργάνωση των τοπικών σεμιναρίων κατάρτισης καθώς και οι έννοιες της σχεδιαστικής σκέψης, της γόνιμης αλληλεπίδρασης και της διασταυρούμενης καινοτομίας.
Στόχος του έργου CO-CREATE, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους και υλοποιείται στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος INTERREG MED, είναι να στηρίξει τις διαδικασίες αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους δημιουργικούς κλάδους και τα παραδοσιακά Clusters ή δίκτυα, συνεισφέροντας στην πιλοτική δοκιμή και τον από κοινού σχεδιασμό δημιουργικών μεθόδων που θα εφαρμοστούν σε επιχειρηματίες και διαχειριστές Clusters με την υποστήριξη εργαλείων διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Το έργο θα προωθήσει την συνεργασία με τη χρήση νέων μεθοδολογιών και εργαλείων απευθυνόμενων σε διαχειριστές Cluster, ΜμΕ και φορείς χάραξης πολιτικής. Τα κύρια αποτελέσματα θα είναι ένα σύνολο εργαλείων (εργαλειοθήκη) αλληλεπίδρασης με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας των Cluster και των ΜμΕ, η υποστήριξη 380 ΜμΕ σε έργα καινοτομίας, η ανάπτυξη ενός διακρατικού καινοτόμου δικτύου μεταξύ παραδοσιακών και δημιουργικών κλάδων και η προετοιμασία ενός «μανιφέστο» για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου. Επίσης, το CO-CREATE θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη περισσότερων ανταγωνιστικών Clusters σε Μεσογειακό επίπεδο, μέσω της εκπόνησης μίας μεθοδολογίας και ειδικών εργαλείων που θα εστιάζουν στην στήριξη πρωτοβουλιών μεταξύ των Clusters.
Στις προαναφερθείσες συναντήσεις παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι και των 12 ευρωπαϊκών φορέων που αποτελούν τους εταίρους του έργου: το Εμπορικό, Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό και Γεωργικό Επιμελητήριο Βενετίας- Ροβίγκο (Επικεφαλής Εταίρος), η Περιφέρεια του Βένετο και το Πολυτεχνείο του Μιλάνο από την Ιταλία, η Ισπανική Ένωση για τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων ηλεκτρονικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών (SECARTYS), το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ανδαλουσίας και το Ίδρυμα Αγοράς Καινοτομίας από την Ισπανία, η Toulon Var Technologies από την Γαλλία, το Ινστιτούτο Jozef Stefan από την Σλοβενία, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Almada/Σετούμπαλ από την Πορτογαλία, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ζάγκρεμπ από την Κροατία και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κιλκίς. Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες οργανισμοί εκπροσωπούν τους φορείς παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, τις δημόσιες αρχές και τις ενώσεις τους και τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα των περιφερειών στις οποίες ανήκουν.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω της Αναπτυξιακής της εταιρίας, σε μία τέτοια πρωτοβουλία αποδεικνύεται ιδιαιτέρως σημαντική καθώς αυξάνει την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ επιχειρήσεων της Περιφέρειας.
Το έργο CO-CREATE αποτελεί ένα από τα τρία έργα του Διακρατικού Προγράμματος INTERREG MED που υπέβαλε και διαχειρίζεται κατόπιν της έγκρισης τους για λογαριασμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Τα άλλα δύο έργα είναι το «ALTERECO: Εναλλακτικές τουριστικές στρατηγικές για την ενίσχυση της τοπικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μέσω της προώθησης της μεσογειακής ταυτότητας» και το «SIROCCO: Βιώσιμος διαπεριφερειακός παράκτιος & θαλάσσιος τουρισμός κρουαζιέρας μέσω συνεργασίας και κοινού σχεδιασμού».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. υπέβαλε προς έγκριση ακόμη πέντε νέες προτάσεις προς χρηματοδότηση τον προηγούμενο μήνα, τέσσερις στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης του Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE και μία στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις προστασίας και ανάδειξης των οικοσυστημάτων της Περιφέρειας στις περιοχές του δικτύου NATURA 2000» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.