Ειδήσεις

Οι παλιοί, οι νέοι, οι «διάσημοι» και οι γυναίκες

Aνανεωμένη… σχετικά είναι η νέα Bουλή που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, εφόσον εισήλθαν εκ νέου πολλοί παλαιοί βουλευτές που δεν είχαν επιτύχει την εκλογή τους στην προηγούμενη τετραετία κυρίως λόγω της τότε πτώσης των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Κατά την… παράδοση το ποσοστό των γυναικών παραμένει μικρό, ενώ δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίου, πρώην δήμαρχοι και «διάσημοι» αποτελούν σε μεγάλο βαθμό το νέο κοινοβουλευτικό προσωπικό.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι έμειναν εκτός Βουλής νέοι άνθρωποι με βαριά βιογραφικά που δοκίμασαν την τύχη τους, τους οποίους όμως οι πολίτες δεν επέλεξαν να σταυρώσουν πιθανότατα γιατί δεν τους γνώριζαν. Στη νέα Βουλή συμμετέχουν έξι κόμματα εκ των οποίων τα δύο, Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος και ΜέΡΑ 25, είναι νεοεισερχόμενα, ενώ παράλληλα είναι και νέοι σχηματισμοί. Στα έδρανα της Βουλής η Νέα Δημοκρατία (ποσοστό 39,85%) έχει 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ (31,53%) 86 βουλευτές, το ΚΙΝΑΛ (8,10%) 22 βουλευτές, το ΚΚΕ (5,30%) 15 βουλευτές, η Ελληνική Λύση (3,70%) 10 βουλευτές και το ΜέΡΑ 25 (3,44%) 9 βουλευτές.

Στους τριακόσιους της Βουλής 62 είναι γυναίκες και 238 άντρες. Το ποσοστό των γυναικών που εκλέχθηκαν παρά την αύξηση της ποσόστωσης στο 40% των ψηφοδελτίων που κατάρτισαν τα κόμματα, είναι ελαφρά αυξημένο στο 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, όπου το ποσοστό των γυναικών ήταν 18,3%, δηλαδή επτά γυναίκες λιγότερες.

Η είσοδος στη Βουλή των δύο νέων κομμάτων που συνολικά έχουν 19 βουλευτές μειώνει στην πράξη το ποσοστό της ανανέωσης, δηλαδή των νέων προσώπων που οι πολίτες επέλεξαν να σταυρώσουν από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Περίπου 80 βουλευτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είτε εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή είτε επανεξελέγησαν. Οι καθηγητές Γιώργος Γεραπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Χρήστος Ταραντίλης και Αγγελος Συρίγος θα βρεθούν για πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα. Η δικηγόρος Ζωή Ράπτη, η οποία είχε και στο παρελθόν θέσει υποψηφιότητα, εξελέγη σε αυτές τις εκλογές, ενώ και έτερος δικηγόρος (και δημοσιογράφος), ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, θα καθίσει στα έδρανα της Βουλής στην πλευρά της Ν.Δ., όπως και οι πέντε νέοι βουλευτές που κέρδισαν τις αντίστοιχες μονοεδρικές για το κόμμα. Στα Γρεβενά, ο Ανδρέας Πάτσης, στην Κεφαλονιά ο Παναγής Καπάτος, στη Ζάκυνθο ο Διονύσης Ακτύπης, στη Σάμο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, στη Φωκίδα ο Ιωάννης Μπουγάς. Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες. Ο Χάρης Θεοχάρης και ο Ιάσων Φωτήλας είχαν εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 με το Ποτάμι και τώρα εξελέγησαν εκ νέου με τη Νέα Δημοκρατία. Νέος στη Βουλή αν και για περισσότερο από δύο χρόνια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, όπως και ο καθηγητής Ψυχιατρικής Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος εκλέχθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε διατελέσει υφυπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι στην προηγούμενη Βουλή, συνολικά 86 βουλευτές σε σχέση με τους 145 τον Σεπτέμβριο του 2015, ωστόσο και σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται νέα –ως προς την κοινοβουλευτική τους παρουσία– πρόσωπα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής – από το 2015 διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και στη συνέχεια κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε επίσης για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εισήλθε στη Βουλή για πρώτη φορά. Στον ίδιο τομέα εκλέχθηκε βουλευτής και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου. Πρώτη φορά βουλευτής και ο Αλέξης Χαρίτσης στη Μεσσηνία. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θάνος Μωραΐτης.

Οι δημοσιογράφοι

Αρκετοί δημοσιογράφοι συμμετέχουν και σε αυτή τη Βουλή, αφού οι πολίτες σταύρωσαν αρκετούς. Με τη Νέα Δημοκρατία εκλέχθηκαν για πρώτη φορά ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αλλά και η «παλαιά» Φωτεινή Πιπιλή, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, η Αννα Καραμανλή, η Σοφία Βούλτεψη, ο Σίμος Κεδίκογλου και ο Γιάννης Λοβέρδος. Στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ως βουλευτές θα καθίσουν για πρώτη φορά οι δημοσιογράφοι Χρήστος Γιαννούλης και Θεοδώρα Αυγέρη, όπως επίσης και ο Νίκος Φίλης, ο Νάσος Αθανασίου, ο Γιώργος Βαρεμένος και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Η παράδοση που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελεί το πρώτο βήμα για την κεντρική πολιτική σκηνή επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά και σε αυτές τις εκλογές, αν και αυτή τη φορά η συμμετοχή των αυτοδιοικητικών στις εθνικές εκλογές ήταν μικρότερη. Οι εκλογές για δήμους και περιφέρειες μόλις ένα μήνα νωρίτερα, οι οποίες μάλιστα πραγματοποιήθηκαν σε έντονο κλίμα πόλωσης, κράτησαν πολλά κομματικά στελέχη μακριά από τα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές.

Από την αυτοδιοίκηση στο Κοινοβούλιο περνούν οι: Διονύσης Χατζηδάκης, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, Σάββας Χιονίδης, δήμαρχος Κατερίνης, Αλέξης Καστρινός, δήμαρχος Πηνειού, Γιώργος Κοτρωνιάς, πρώην δήμαρχος Λαμιέων και Θέμης Χειμάρας, εντεταλμένος σύμβουλος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι εκλέχθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία. Εφόσον πρόκειται για δημάρχους εν ενεργεία έως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσει επισήμως η θητεία των νέων δημάρχων, θα αντικατασταθούν στη θέση τους στον δήμο από τον πλειοψηφήσαντα –σε εσωτερικές εκλογές– δημοτικό σύμβουλο.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν η Γιώτα Πούλου, πρώην δήμαρχος Λεβαδέων και ο Χάρης Μαμουλάκης, πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου. Στα κοινοβουλευτικά έδρανα του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Η ορκωμοσία και οι προγραμματικές

Την προσεχή Τετάρτη σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό θα συγκληθεί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Την επόμενη ημέρα η Oλομέλεια θα κληθεί να εκλέξει τον νέο πρόεδρο του Σώματος με μυστική ψηφοφορία. Για την εκλογή του απαιτούνται 151 ψήφοι και τους υποψήφιους προτείνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Στη συνέχεια, η Ολομέλεια θα κληθεί να εκλέξει τους αντιπροέδρους της Βουλής. Εφόσον αυτές οι διαδικασίες ολοκληρωθούν, την Παρασκευή 19 Ιουλίου θα ανοίξει η κοινοβουλευτική διαδικασία επί των προγραμματικών δηλώσεων και στη συνέχεια η παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

πηγή kathimerini.gr

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου