Προάγγελος εξαιρετικά δυσάρεστων καταστάσεων είναι η «έκρηξη» με τα 33 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Ρόδο, που καταγράφηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία αλλά και στους τοπικούς φορείς.
Το «άλμα» των νέων κρουσμάτων covid-19, εκτιμάται ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη χαλάρωση -και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η βραδινή διασκέδαση στην κατάλυση- των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.
Κάτω από την μύτη της αστυνομίας, νυχτερινά κέντρα και κλαμπ λειτουργούν όχι μόνο με όρθιους που στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς καμία προφύλαξη αλλά ακόμα και σε κλειστούς χώρους, καταπατώντας κάθε μέτρο που έχει θεσπιστεί για τη διασκέδαση.
Το βράδυ, σε περιοχές όπως η Παλιά Πόλη, η Ορφανίδου, η Λίνδος και γενικότερα σε περιοχές όπου λειτουργούν κέντρα διασκέδασης, θαμώνες και προσωπικό λειτουργούν σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός με αποτέλεσμα κάθε κατάστημα να καθίσταται σε εστία υπερμετάδοσης του ιού, με επιπτώσεις που δεν έχουμε δει ακόμα στο εύρος τους.
Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκτόξευση των κρουσμάτων και για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες αλλά και θαμώνες όχι μόνο δεν βάζουν μυαλό αλλά παίρνουν στο λαιμό τους μια ολόκληρη κοινωνία, με την ανοχή και των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.
Η έλλειψη αστυνόμευσης και ο σχεδόν μηδαμινός έλεγχος στους χώρους διασκέδασης σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που μας κρατούν μακριά από το «τείχος ανοσίας», είναι «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής περιόδου η οποία εξαρτάται άμεσα από την επιδημιολογική εικόνα του προορισμού.
Στα social media κάθε βράδυ κάνουν τον γύρο εικόνες από υπαίθρια πάρτι που στήνονται στα στενά της Παλιάς Πόλης, όπως επίσης και στην οδό Ορφανίδου, περιοχές όπου η διασκέδαση σχεδόν από τις πρώτες ημέρες που άνοιξε η εστίαση γίνεται χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα.
Οι ελλιπείς έλεγχοι της αστυνομίας, αποδεικνύονται από το γεγονός πως ενώ κάθε βράδυ καταπατώνται τα μέτρα, ο αριθμός των προστίμων και των ποινών δεν ανταποκρίνεται στα έκτροπα που σημειώνονται στα κέντρα διασκέδασης όπου στην πλειονότητά τους λειτουργούν σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός, αδιαφορώντας για τις συνέπειες όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους γύρω τους. Φωτεινή εξαίρεση, είναι η έναρξη λειτουργίας κέντρου διασκέδασης αποκλειστικά για εμβολιασμένους από αύριο 16 Ιουλίου, το οποίο θα διαθέσει τους χώρους του στο πλαίσιο όσων ορίζει η νομοθεσία για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ή το μονοδοσικό της Johnson&Johnson. Με βάση τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί στους κλειστούς χώρους σε εστίαση και διασκέδαση, θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι. Η αρχή έγινε και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα καταστήματα που θα διαθέσουν τους κλειστούς χώρους τους μόνο για τους εμβολιασμένους, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και του προορισμού.
Ως γνωστόν από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωρητικότητας με τους οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία να μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δ», υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες που δεν διαθέτουν υπαίθριο χώρο, να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματά τους που στεγάζονται σε κλειστό χώρο μόνο για εμβολιασμένους, ζητώντας ωστόσο από τις ελεγκτικές αρχές να τους προστατέψουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει από τους ιδιοκτήτες που δεν τηρούν τα μέτρα και επιτρέπουν όρθιους πέρα από καθήμενους ακόμα και σε κλειστούς χώρους.
Από αύριο 16 Ιουλίου, σε όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα. Συγκεκριμένα, στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ και 5.000 ευρώ για χώρους άνω των 200 τμ και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας.
Σε δεύτερη παράβαση για όλους πρόστιμο 10.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες.
Με δεδομένο μάλιστα, πως σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ότι είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων βάσει αποδεικτικού υλικού από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το βέβαιον είναι ότι τα πρόστιμα στη Ρόδο θα πέφτουν βροχή αν αποφασίσουν οι αρχές να χρησιμοποιήσουν τις εικόνες που αναρτούν θαμώνες και ιδιοκτήτες, από το όργιο παραβατικότητας που συντελείται καθημερινά στη νυχτερινή ζωή της Ρόδου, κάτω από την μύτη της αστυνομίας.
Περίοικοι που διαμένουν κοντά σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης αλλά και γονείς παιδιών τα οποία συνωστίζονται σε νυχτερινά κέντρα, απευθύνουν έκκληση μέσω της «δ» να εφαρμοσθεί η νομοθεσία, καθώς η κατάσταση είναι ένα βήμα πριν τεθεί εκτός ελέγχου με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία αλλά και για την οικονομία του νησιού.