ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: Άμεσα μέτρα στήριξης στο Δήμο Ρόδου με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό για την ασφαλή λειτουργία της καθαριότητας
Σε επικίνδυνο σημείο έχει φτάσει η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Ρόδου, ειδικά με τη φωτιά που ξέσπασε στο χώρο του ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου.
Επί δέκα χρόνια η καθαριότητα του Δήμου Ρόδου ανατίθεται σε εργολάβους ενώ παράλληλα απαξιώνεται η δημοτική υπηρεσία και ο εξοπλισμός της. Τα κενά στην υπηρεσία καλύπτονταν με συμβασιούχους με όποια άθλια σχέση εργασίας είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα. Η έλλειψη προσωπικού είναι τεράστια με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό η υπηρεσία, να μη διασφαλίζονται τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και να αντιμετωπίζονται ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία της.
Από τον Ιούνιο που έληξε η σύμβαση της ιδιωτικής εταιρείας, ο Δήμος Ρόδου ανέθεσε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σε δια περιφοράς συνεδρίαση τη μίσθωση απορριμματοφόρων και μέρος της καθαριότητας για τρεις μήνες με διαπραγμάτευση σε δύο εταιρείες.
Η κατάσταση με τα σκουπίδια στο νησί το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αφόρητη και οξύνεται διαρκώς λόγω των χιλιάδων επισκεπτών στο νησί. Γι’ αυτό επιβάλλεται να παρθούν άμεσα μέτρα.
Η επιβάρυνση του ΧΥΤΑ είναι υπέρμετρη, πολύ περισσότερο που φορτώνεται και με την απόρριψη δεκάδων τόνων ανακυκλώσιμων υλικών κάθε ημέρα λόγω διακοπής της λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ρόδου. Το υπόψη ΚΔΑΥ είχε ανατεθεί κι αυτό στην ίδια πιο πάνω εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων της Ρόδου της οποίας η σύμβαση έχει λήξει.
Αποτέλεσμα της διάλυσης της δημοτικής υπηρεσίας και της υποβάθμισης της λειτουργίας συνολικά των υποδομών στη καθαριότητα ως άλλοθι για την παράδοσή της σε ιδιώτες, ήταν και η φωτιά που ξέσπασε σε χώρο του ΧΥΤΑ πριν λίγες μέρες. Φωτιά, που συντηρείται υποβόσκουσα εξαιτίας και του εύφλεκτου υλικού από το ΚΔΑΥ (πλαστικά, χαρτί – χαρτόνια), που έχει πεταχτεί εκεί. Υπαρκτό είναι, επομένως, το ενδεχόμενο νέας ανάφλεξης στο συγκεκριμένο χώρο σε συνάρτηση με την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στο νησί, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους επέκτασης της φωτιάς.
Τα παραπάνω δεν οφείλονται στην «κακιά ώρα». Είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής των αστικών κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση, που στόχο έχει να ανοίξει χώρο για κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και του ρημαγμένου εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση ώστε:
· Να πάψουν οι ιδιωτικές εταιρίες να λυμαίνονται την υπηρεσία καθαριότητας στο Νησί με καταστροφικά ήδη τα αποτελέσματα και να στελεχωθεί επιτέλους άμεσα και με όλο το αναγκαίο και μόνιμο προσωπικό ώστε να λειτουργήσει με ευθύνη και ως υπηρεσία του Δήμου με όρους δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας για τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού
· Να λειτουργήσει το ΚΔΑΥ Ρόδου και ώστε να επαναλειτουργήσει επιτέλους η ανακύκλωση που έχει σταματήσει με αποτέλεσμα κατά δεκάδες τόνους τα ανακυκλώσιμα υλικά να καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, που ήδη από ότι φαίνεται λειτουργεί στα όρια του .
· Να διασφαλιστεί η ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ καθώς και η προστασία των εργαζομένων σε αυτόν και στο σύνολο της καθαριότητας του Δήμου Ρόδου.
Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω
Συντυχάκης Μανώλης