Τις επιδόσεις του 2019 ξεπέρασε η αεροπορική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία για τον Ιούνιο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, οπότε δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία, είχαν διακινηθεί από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της περιφέρειας 4,6 εκατ. άτομα έναντι 4,4 εκατ. επισκεπτών το 2019. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην «Κ» ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, οι επιδόσεις αυτές δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν πλήρως τις επιπτώσεις του αναιμικού πρώτου τριμήνου της χρονιάς, ενώ ο κλάδος εξακολουθεί να παραμένει αντιμέτωπος με σημαντικές δυσκολίες. Επίσης, σε επίπεδο εξαμήνου η επιβατική κίνηση παραμένει χαμηλότερη κατά περίπου 6%, σε 10,3 εκατ. επιβάτες έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019.
«Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι διότι τα αεροδρόμια δεν λειτουργούν ακόμη σε κανονικές συνθήκες, δεδομένου ότι τη μαζική επιστροφή στο ταξίδι έχει πυροδοτήσει, κατά βάση, η πανδημία», εξηγεί ο κ. Βήλος. Επίσης, τον Ιούνιο η κίνηση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης παρέμεινε χαμηλότερη κατά 11,4%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, ενώ μειωμένη κατά 22,2%, 10% και 6,9% είναι η κυκλοφορία σε Καβάλα, Μυτιλήνη και Σάμο αντίστοιχα. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επιχειρησιακές προκλήσεις που καταγράφονται στα αεροδρόμια της Ευρώπης, ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος και ο αντίκτυπος του ενισχυμένου πληθωρισμού αναμένεται να φανεί του χρόνου. Τα μηνύματα από τις αεροπορικές εταιρείες δεν είναι ευοίωνα, ενώ οι περισσότεροι αερομεταφορείς έχουν πραγματοποιήσει hedge (σ.σ.: αντιστάθμιση κινδύνου) στο αεροπορικό καύσιμο, κάτι που αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά από το φθινόπωρο και μετά» προσθέτει ο κ. Βήλος.
Ξεπέρασαν τις επιδόσεις του 2019 – Συγκρατημένα αισιόδοξοι στη Fraport.
Στα αεροδρόμια που εμφάνισαν αύξηση κυκλοφορίας τον Ιούνιο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, ανήκει αυτό στη Σαντορίνη με άνοδο επιβατικής κίνησης κατά 21,5%, σε 416.600 άτομα. Ακολουθούν οι αερολιμένες σε Ακτιο (+12,9%) και Κέρκυρα (+12,4%) με διψήφιο ρυθμό αύξησης έναντι του Ιουνίου του 2019. Στη Μύκονο και τα Χανιά, δύο από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο ενισχύθηκε κατά 9,9% και 8,3%, σε 274.800 και 499.200 άτομα αντίστοιχα, ενώ χαμηλό μονοψήφιο υπήρξε το ποσοστό αύξησης των επιβατών τον περασμένο Ιούνιο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019, στα αεροδρόμια της Σκιάθου (+7,7%), της Ρόδου (+3,2%) και της Κεφαλονιάς (+2,4%).
Σε επίπεδο εξαμήνου, η επιβατική κίνηση παραμένει χαμηλότερη έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, σε οκτώ από τα συνολικά 15 αεροδρόμια. Πρόκειται για τους αερολιμένες Χανίων, Κεφαλονιάς, Θεσσαλονίκης, Κω, Ρόδου, Σάμου, Ζακύνθου και Καβάλας, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να ανακτήσουν την επιβατική κίνηση του 2019.
Με βάση σύγκρισης το 2021, οπότε οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν σημαντικές, η επιβατική κίνηση του φετινού Ιουνίου έχει αυξηθεί κατά 213%, ποσοστό που σε επίπεδο εξαμήνου διαμορφώνεται σε 324%.