Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Ιωάννης Παππάς, παρέθεσε ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, για το σ/ν του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις».
Ο κύριος Παππάς στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στην δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν, τονίζοντας πως «Υπό κανονικές συνθήκες, ο Θάνος Αξαρλιάν σήμερα θα ήταν 50 ετών. Ίσως παρακολουθούσε τη συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου. Σίγουρα θα είχε τα άγχη και τους προβληματισμούς που έχουμε όλοι για το μέλλον».
Προσθέτοντας, ότι «Σαν σήμερα αμετανόητοι δολοφόνοι τρομοκράτες του έκοψαν το νήμα της ζωής κάτω από την πλατεία Συντάγματος.
Δυστυχώς πριν λίγα χρόνια κάποιοι υπερασπίζονταν το δικαίωμα ενός αμετανόητου εκτελεστή να κάνει βόλτα στους δρόμους που κάποτε επιχειρούσε να αφαιρέσει ζωές ή να διαφύγει.
Ας πούμε όλοι μαζί ένα φτάνει πια και ένα ποτέ ξανά αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλα τα θύματα της τρομοκρατίας».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Βουλευτής εξήρε τη σημασία του νέου νομοσχεδίου, τονίζοντας πως στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της παιδείας και στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων, ενώ σημείωσε πως δεν γίνεται να είναι κάποιος αντίθετος με τη χρήση της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με την επέκταση και αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης, με την παροχή δυνατοτήτων επαγγελματικής δικτύωσης και εύρεσης μεντόρων, με την καθιέρωση του εσωτερικού Erasmus κα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημαντική αλλαγή που φέρνει το νέο νομοσχέδιο με τη ρύθμιση του νομικού καθεστώτος των επαρχιών του Οικουμενικού θρόνου στα Δωδεκάνησα, τις Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και την Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου. Τόνισε πως έπρεπε να φτάσει το 2022, με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να δοθεί λύση σε καίρια ζητήματα. Με τη ρύθμιση αυτή, όπως υπογράμμισε και ο κύριος Παππάς στην ομιλία του, διασφαλίζεται η νομική προσωπικότητα των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου, προστατεύονται τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ιερέων. Λύνεται έτσι η μακρόχρονη ανακολουθία που δημιουργούσε το γεγονός, ότι ενώ μισθοδοτούνται από το κράτος δεν είχαν οργανική θέση.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ειρωνείες και τις χλευαστικές εκφράσεις από μερίδα βουλευτών της αριστεράς, για την πρόσκληση εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Κρήτης και των
Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, στη συνεδρίαση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων.
Επίσης τοποθετήθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά της αριστεράς, αναφορικά με την δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας, κυρίου Συρίγου, για το Πολυτεχνείο, τονίζοντας πως πολλοί από τους εκπροσώπους της αριστεράς εκμεταλλεύτηκαν την ηρωική πράξη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για να χτίσουν καριέρες, επένδυσαν σε αυτή την εκμετάλλευση καταδικάζοντας την παιδεία, τα πανεπιστήμια και το μέλλον των παιδιών μας.