Ρεπορτάζ

Συνεργασία τοπικών φορέων για την προστασία θαλάσσιας ζωής

Πρωτοβουλία για την επιτήρηση και την προστασία της θαλάσσιας ζωής στις τουριστικές ακτές ολόκληρης της νήσου Ρόδου, ξεκινά σε συνεργασία της ΚΟΙΝΣΕΠ «Για τη φύση» με τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Σχετική συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες από κοινού στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Μαγουλάς, ο πρόεδρος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου κ. Γιώργος Χατήρης, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Πάππου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης.
Άπαντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία και δεσμεύτηκαν, ο καθένας από την πλευρά του (και όλοι μαζί σε κοινή συνεργασία και συνεννόηση) να στηρίξουν κάθε δράση.
Το στοιχείο που καθιστά μοναδικό το όλο έργο, είναι ότι θα υλοποιηθεί με μια ευρεία συμμετοχή ξενοδόχων, τουριστικών πρακτορείων, επιχειρήσεων τουρισμού και με τη συνδρομή πολιτών (επισκεπτών και μη) λουομένων σε παραλίες.
Πρώτος στόχος της συνεργασίας είναι η περιβαλλοντική παρακολούθηση μιας σειράς παραλιών της νήσου Ρόδου, οι οποίες εμφανίζουν υψηλή τουριστική κίνηση, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν περιοχές ωοτοκίας για τις θαλάσσιες χελώνες. Στις ίδιες παραλίες παρατηρούνται συχνά και εκβρασμοί όχι μόνο θαλάσσιων χελωνών, αλλά και θαλάσσιων θηλαστικών (τραυματισμένων ή νεκρών).
Η μέθοδος
• Στις παραλίες έντονης τουριστικής εκμετάλλευσης μπροστά από τα ξενοδοχεία θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες ενημέρωσης των λουομένων για την παρακολούθηση της περιοχής.
• Στην κάθε πινακίδα θα υπάρχουν επιγραμματικές πληροφορίες για τα κυριότερα, θαλάσσια είδη της περιοχής, τη δράση της συνεργασίας καθώς και ένα QR Code με το οποίο μέσω κινητού και διαδικτύου θα ενημερώνει ο λουόμενος το τι ακριβώς είδε να συμβαίνει στην παραλία (φωλιά χελώνας, τραυματισμός θαλάσσιου θηλαστικού, εκβρασμός νεκρού θηλαστικού, παρουσία ξενικού είδους, πληθυσμιακή έξαρση μεδουσών, έντονη συγκέντρωση πλαστικής ρύπανσης κλπ.).
• Η ειδοποίηση θα κοινοποιείται στο Λιμεναρχείο και στον Υ.Σ.Ρ./ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και στην Κοι.Σ.Επ. «Για τη φύση», η οποία αμέσως θα κινητοποιεί τον πιο κοντινό συνεργάτη ή εκπαιδευμένο στέλεχος του οικείου ξενοδοχείου, τουριστικού γραφείου ή επιχείρησης ώστε να δράσει σύμφωνα με το προσδιορισμένο πρωτόκολλο.
• Αφού θα γίνει άμεση προστασία του χώρου, θα επαφίεται στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου να δώσει τις κατευθύνσεις για τα όσα θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά περίπτωση.
Οι ρόλοι
• Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. θα παρέχει το επιστημονικό υπόβαθρο, την εποπτεία και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων εθελοντών.
• Η Κοιν.Σ.Επ. «Για τη φύση» θα φροντίσει για τη δημιουργία του online συστήματος ειδοποίησης, την επικοινωνία με τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά πρακτορεία και τις λοιπές επιχειρήσεις ώστε να προσδιορίσουν το προσωπικό παρέμβασης, τον προγραμματισμό των εκπαιδεύσεων που θα τους γίνουν στον Υ.Σ.Ρ. και την τοποθέτηση των πινακίδων μπροστά στα ξενοδοχεία τους, ή στην παραλία ευθύνης τους. Επίσης η Κοιν.Σ.Επ. «Για τη φύση» θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης της λειτουργίας του συστήματος και την ειδοποίηση κινητοποίησης σε περίπτωση συμβάντος (σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν οριστεί).
• Οι ξενοδόχοι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των πινακίδων μπροστά από τις παραλίες των επιχειρήσεών τους, τα υλικά προστασίας σημείου συμβάντος (πασσάλους, πλέγμα, σημαιάκια κλπ.), καθώς και να ορίσουν το προσωπικό άμεσης παρέμβασης.
Οφέλη – κόστη
• Το όλο σύστημα θα δημιουργηθεί με αποκλειστικό σκοπό το περιβαλλοντικό όφελος. Από την εφαρμογή του το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., η Κοιν.Σ.Επ. «Για τη φύση», τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά πρακτορεία και οι λοιπές συμμετέχουσες επιχειρήσεις δεν θα έχουν οικονομικές απολαβές.
Πού θα εφαρμοστεί
• Σε πρώτη φάση, φέτος θα εφαρμοστεί στις παραλίες που βρίσκονται μπροστά ή κοντά στα ξενοδοχεία, σε σημεία ευθύνης που θα αναλάβουν τα τουριστικά γραφεία και σε παραλίες κοντά στη μαρίνα Ρόδου.
• Οι πρώτες συμμετέχουσες τουριστικές επιχειρήσεις είναι εκείνες που ήδη συνεργάζονται με την κοινσεπ «Για τη φύση» στο δεκαετές σχέδιο φροντίδας και εποπτευόμενης αναδάσωσης 3.500 στρεμμάτων καμένης δασικής έκτασης στην κεντρική νήσο Ρόδο.
Οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι:
1. Ένωση Τουριστικών Γραφείων
2. GEM Travel
3. Destination One
4. Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου
5. Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου
6. Apollo Beach & Apollo Blue Hotel
7. H Hotels Collection
8. Esperia Group
9. Lindos Hotels
10. Atrium Hotels
11. Aeonian Sublime Hotels & more
12. Blu Collection Luxury Hotels
13. Atlantica Hotels
14. Elysium Resort & Spa
15. Rhodes Palladium
16. Sun Beach Resort
17. Amada Colossos & Park Hotel
18. Sheraton Rhodes Resort
19. Rodos Palace & Mediterranean Hotel
20. Markopoulos Hotels
21. Olympic Palace – Porto Angeli Resort
22. Semiramis Hotel
23. Cactus Hotel & Aquarium View Hotel
24. Rhodes Bay & Elite Suites by Rhodes Bay
25. Sunwing Kallithea Beach
26. Sunprime Miramare Beach
27. M Group
28. Rhodos Horizon Hotels
29. Electra Palace Rhodes
30. Cook’s Club Ialysos
31. Alex Beach Family Resort
32. Atalanti Boutique Hotel
33. Ceasars Gardens Hotel & Spa
34. Melenos Boutique Hotel
35. Logos Beach Village – Surf & Kite Theologos
36. Rhodes Marina

37. Pegasos Deluxe Hotel

• Με τη συνδρομή των ανωτέρω, φέτος θα επιτευχθεί η περιβαλλοντική παρακολούθηση παραλιών συνολικού μήκους 80 χιλιομέτρων
• Από του χρόνου, με τη συνδρομή και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, θα επιτευχθεί η παρακολούθηση σχεδόν για το σύνολο των ακτών της νήσου Ρόδου.
Συνοψίζοντας, η προτεινόμενη συνεργασία αποσκοπεί στη δημιουργία και εφαρμογή ενός μηχανισμού δράσης αμιγώς εξωστρεφούς, ο οποίος θα στηρίζεται στις δυνάμεις που ήδη λειτουργούν σε κάθε τόπο, δεν θα έχει οικονομικές απολαβές και θα αποδίδει στο κοινό μια δράση πρωτοποριακή. Η δράση αυτή, δυνητικά θα μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου