Ειδήσεις

Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ και για την… Αμφίπολη

Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ η ανασκαφή της Αμφίπολης, ιδιαίτερα μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αυγής» την περασμένη Κυριακή με τον τίτλο «Φιάσκο Σαμαρά στην Αμφίπολη», που δεν περιορίστηκε στην όποια κριτική της επικοινωνιακής πολιτικής που ακολουθήθηκε για το μνημείο από τον προηγούμενο πρωθυπουργό, αλλά επιχείρησε την αποδόμηση της ίδιας της ανασκαφής-αποκάλυψης και της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

Υπάρχει μάλιστα η εμφαντική «χρονολόγηση» ότι δεν ανήκει καν στους μακεδονικούς χρόνους, αλλά διολισθαίνει στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους.
Εκτός από την Κ. Περιστέρη έντονα αντέδρασε και η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αμφίπολης, που δεν έκρυψε την «έκπληξή της», κατηγορώντας τη διεύθυνση της εφημερίδας ότι «υπέπεσε στο ίδιο σφάλμα με την επικοινωνιακή τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης».
«Για μας η ανασκαφή στον τύμβο Καστά και όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης είναι πολύ σημαντικά. Και το συγκεκριμένο δημοσίευμα μας ξένισε και μας ενόχλησε», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Εύα Γαλιάνου, μέλος του συντονιστικού της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αμφίπολης, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών και εκ των συντακτών της ανακοίνωσης.
«Ηταν… φάουλ»
«Σε μια κρίσιμη περίοδο όπου υπάρχουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα για τον κόσμο, είναι σφάλμα να επιλέγει η “Αυγή” ως πρωτοσέλιδο ένα τέτοιο θέμα. Αν ήταν σε οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα ή στις μέσα σελίδες της “Αυγής”, δεν θα ασχολούμασταν. Αλλά το επίσημο όργανο του κόμματος οφείλει να στρέφει αλλού τη βασική θεματολογία του», προσθέτει.

Από την πρώτη στιγμή τον Αύγουστο του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μια κριτική στάση απέναντι στο θέμα της Αμφίπολης, ενώ και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και η «Αυγή» είχαν πάρει από την αρχή αποστάσεις και σε κάθε ευκαιρία όλο αυτό το διάστημα καυτηρίαζαν την επικοινωνιακή έκρηξη και την σε απευθείας μετάδοση «τηλεοπτική ανασκαφή».
Η επίσκεψη τον περασμένο Μάιο της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, την οποία συνόδευαν η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Αγγελική Κοτταρίδη και η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, με τον σύζυγό της Γιώργο Βελένη, ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογίας, και η έκθεση αυτοψίας που συνέταξαν οι δύο διευθύντριες, προκάλεσε αντιδράσεις και δίχασε ακόμη και τον αρχαιολογικό κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, στην οποία βασίστηκε το δημοσίευμα, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του μνημείου, η κεραμική, οι ζωγραφικές παραστάσεις των μαρμάρινων επιστύλιων, οι Καρυάτιδες και οι Σφίγγες χρονολογούνται μεταξύ του δεύτερου μισού 2ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. Ετσι η «Αυγή» έκανε λόγο για «αρχαιολογικό πυροτέχνημα».

Υψωσε ασπίδα
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αμφίπολης σημειώνεται ότι «το μνημείο θεωρείται πολύ σημαντικής αρχαιολογικής αξίας και είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας μεγάλης ιστορικής περιοχής που αξίζει να αναδειχθεί. Οι επιστήμονες/ισσες αρχαιολόγοι δικαιούνται να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, χωρίς παρεμβάσεις με πολιτικές σκοπιμότητες», η κ. Γαλιάνου όμως προχωρά ένα βήμα παραπέρα και παίρνει θέση υπέρ της Κατερίνας Περιστέρη.
«Πρέπει να συνεχίσει να κάνει με ηρεμία τη δουλειά της κι επειδή διαβάζω και ακούω διάφορα, αν το υπουργείο Πολιτισμού δεν την εμπιστεύεται και δεν την θεωρεί αξιόπιστη, ας την πλαισιώσει από άλλους ειδικούς. Θα είναι κρίμα όμως να της πάρουν την ανασκαφή», σημειώνει και συμπληρώνει ότι η ανασκαφέας ήταν πολύ συγκινημένη και ενθουσιασμένη πέρσι τέτοιες μέρες, υποδεχόμενη στον τύμβο Καστά κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του κόμματος, βουλευτή Β’ Αθήνας, Αννα Χατζησοφιά, και τη βουλευτή Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή.
«Σε αυτή την επικοινωνιακή έκρηξη που έγινε πέρσι αναφορικά με την Αμφίπολη μπήκαμε κι εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής. Αγκαλιάσαμε το παραμύθι και ονειρευτήκαμε καταστάσεις που ξέραμε πως δεν ίσχυαν. Κάποιοι φαντάζονταν ότι θα πουλήσουν οικόπεδα και σπίτια, θα φτιάξουν επιχειρήσεις, θα γίνουμε κάτι άλλο και τώρα πολλοί απογοητεύτηκαν. Σε αυτό είχαν ευθύνη πρωτίστως η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δήμαρχοι και παράγοντες της περιοχής και φυσικά τα μέσα ενημέρωσης που εγκαταστάθηκαν εδώ και έλεγαν πράγματα και θάματα», μας λέει.
Η Εύα Γαλιάνου κατάγεται από την Κρηνίδα Σερρών, έζησε στη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε ως ζωγράφος-αγιογράφος και τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στην Κρηνίδα που πλέον ανήκει στον Δήμο Αμφίπολης. Προέρχεται από το ΚΚΕ, ήταν υποψήφια βουλευτής του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ από το 2004 και σήμερα δηλώνει «αντιμνημονιακή. Δεν θα ψήφιζα καμία συμφωνία με τους δανειστές», αλλά δεν θα εντασσόταν και στην Αριστερή Πλατφόρμα.
«Για μας, τους ντόπιους, η Αμφίπολη έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Η ανασκαφή βρίσκεται σε εξέλιξη από τη δεκαετία του ’50. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας, της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας, αφού αρκετοί κάτοικοι δουλεύουν εκεί. Και πρέπει να σημειώσω τούτο, ότι για όλους εμάς η αξία της ανασκαφής δεν καθορίζεται από το ποιος είναι θαμμένος μέσα, για ποιον κατασκευάστηκε το μνημείο, ούτε καν το πότε», αναφέρει, ενώ ερωτώμενη για τις απόψεις που παρουσιάστηκαν για τη χρονολόγηση του μνημείου και τους πιθανούς… ενοίκους του, δηλώνει: «Εχω γίνει πολύ καχύποπτη απέναντι σε παράγοντες που βρίσκουν ευκαιρία να αναδείξουν λάθη της ανασκαφής, επικοινωνιακά και επιστημονικά. Αλλά θα υποστηρίξω με σθένος την αυτονόητη έκφραση και άποψη, ακόμη και αν δεν συμφωνώ με αυτή, καθώς η ελευθερία του λόγου είναι βασική αρχή της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ».
Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αμφίπολης ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να προστατέψει και να αναδείξει το μνημείο και προς αυτή την κατεύθυνση να είναι η προβολή του ζητήματος από το επίσημο έντυπο το κόμματος.
«Δεν ξέρω αν είναι ευθύνη της διεύθυνσης της εφημερίδας ή κάποιου άλλου, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να χάνει τον στόχο του. Που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη και την επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την κοινωνία και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης», τονίζει η κ. Γαλιάνου.

Προτεραιότητα η οχύρωση
Στη συνάντησή τους τα μέλη του συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ Αμφίπολης συμφώνησαν ότι το μνημείο πρέπει να προστατευτεί, «γιατί δεν θα αντέξει άλλον χειμώνα σε αυτή την κατάσταση», και εκτίμησαν θετικά την άποψη του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, ότι πρώτα θα εξασφαλιστεί η προστασία και στη συνέχεια θα γίνει η ανάδειξη και η προβολή του μνημείου.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που εκδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας με αφορμή «τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της συστηματικής δημοσιοποίησης των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά… στην περίπτωση του ταφικού μνημείου επιβλήθηκαν πρακτικές ταχείας αποκάλυψης χάριν της ειδησεογραφικής κάλυψης της ανασκαφικής διαδικασίας σε συμπιεσμένο τηλεοπτικό χρόνο. Η αποχωμάτωση του λόφου-τύμβου και η εκτεταμένη χρήση εκσκαφικών μηχανημάτων έχει αποδυναμώσει την αντιστήριξη του ταφικού μνημείου και έχει διαταράξει τα πρανή».
Επισημαίνεται επίσης ότι από τον επόμενο μήνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα εξετάζει βήμα βήμα κάθε ενέργεια που θα γίνεται εκεί και επαναλαμβάνεται η θέση της πολιτικής ηγεσίας ότι «η ανασκαφή, η μελέτη και η αποκατάσταση του μνημείου, ως διαδικασίες υψηλής εξειδίκευσης με ιδιαίτερες απαιτήσεις, πρέπει να μείνουν μακριά από επικοινωνιακές υπερβολές».

Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου