Τουλάχιστον 13 ανεξέλεγκτες, παράνομες και επικίνδυνες χωματερές έχει καταγράψει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο νησί. Οι περισσότερες είναι γνωστές και εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς ο Δήμος και κάθε αρμόδια υπηρεσία, να έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Άχρηστες ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές, πλαστικά, σίδερα, παλιά έπιπλα και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, καταλήγει στις παράνομες χωματερές. Κάποιες βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις ή πολύ κοντά σε δασικές περιοχές, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Άλλωστε δεν ήταν λίγα τα περιστατικά πυρκαγιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική υπηρεσία Ρόδου από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου μέχρι και σήμερα, τα οποία ξεκίνησαν από τις χωματερές αυτές. Ευτυχώς, όλα αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Σύμφωνα με την ΠΥΡ, από τις πιο επικίνδυνες είναι αυτή των Καλυθιών (λατομείο Ρουκουνάκη), του Αρχαγγέλου (θέση Άνεμος), του Μανδρικού (στο παλιό χώρο της ανακύκλωσης), της Κρητηνίας (κάτω από το γήπεδο), των Νταμαριών στο Τσαϊρι, των Φανών, των Αφάντου (σκοπευτήριο), της Λάρδου (παλιά χωματερή) και της Κρεμαστής (ποτάμι) και αυτή στο φράγμα του Λύρου.
Το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών τέθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του τοπικού οργάνου πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρόδου. Είχε προηγηθεί βέβαια έγγραφη ενημέρωση από την ΠΥΡ. «ΟΙ ανεξέλεγκτες χωματερές μας φοβίζουν πάρα πολύ. Αρκετές ήταν οι φωτιές που ξεκίνησαν από αυτές τις χωματερές. Το πρόβλημα είναι γνωστό. Ο Δήμος της Ρόδου και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες το ξέρουν καλά, έχουν την απαιτούμενη ενημέρωση.
Δεν βλέπουμε όμως να γίνεται καμία απολύτως προσπάθεια για να σταματήσει η ρίψη απορριμμάτων, αδρανών υλικών κλπ στους χώρους αυτούς. Δεν βλέπουμε να λαμβάονται τα απαιτούμενα μέτρα. Το αντίθετο μάλιστα. Βλέπουμε να πετάνε μπάζα ακόμη και σε αυτές τις χωματερές που ήταν αδρανείς», δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Τσιτσικάς.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συστάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ειδικά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου οι Δήμοι υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς φύλαξης. Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια των ημερών της αντιπυρικής περιόδου με δείκτη επικινδυνότητας 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού) για τη συγκεκριμένη περιοχή, επιβάλλεται η παρουσία υδροφόρου οχήματος με μέριμνα του οικείου Δήμου.
Τρεις πυρκαγιές
την Δευτέρα
Συνολικά τρεις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη Ρόδο την περασμένη Δευτέρα, η μία στην περιοχή μεταξύ Ιαλυσού και Κρεμαστής από ελεγχόμενη καύση κλαδιών και χόρτων, η δεύτερη στη Δαματριά, πιθανόν από βραχυκύκλωμα σε στύλο της ΔΕΗ και η τρίτη στις Καλυθιές από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, (σχετική προανάκριση διενεργείται από την ΠYP).
«Κανένα περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί ποτέ ασήμαντο. Κάθε συμβάν έχει το δικό του βαθμό επικινδυνότητας. Η φωτιά στη Δαματριά είχε εκδηλωθεί κοντά σε πευκόφυτη περιοχή και θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεφύγει. επίσης η φωτιά στις Καλυθιές ήταν κοντά σε αγροικίες. Όλα τα συμβάντα αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά. Θέλω όμως να επισημάνω την άμεση κινητοποίηση του κόσμου, γεγονός που είναι ευχάριστο και βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση των συμβάντων», δήλωσε ο διοικητής της ΠΥΡ, Ι. Τσιτσικάς.