Ειδήσεις

Με το βλέμμα στραμμένο προς την Αγκυρα η Αθήνα

Στάση αναμονής για τις επικείμενες αποφάσεις της τουρκικής ηγεσίας τηρεί η Αθήνα, σε μια περίοδο κατά την οποία κρίνονται αφενός η ευρύτερη στρατηγική της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Αύριο, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο λήγει η αποστολή σεισμικών ερευνών που έχει αναλάβει το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» στη Θάλασσα του Μαρμαρά, με ακόμα δύο συνοδευτικά σκάφη από τις 4 Ιουλίου. Με τη λήξη των ερευνών του «Ορούτς Ρέις» στη Θάλασσα του Μαρμαρά αναμένεται να ανακοινωθεί η επόμενη αποστολή του, αυτή τη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ» προ ολίγων ημερών (28 Ιουλίου), η κρατική Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) ζήτησε από το τουρκικό ναυτικό την παροχή προστασίας για έρευνες σε περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα νότια του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις τους, οι Τούρκοι αξιωματούχοι προαναγγέλλουν την κάθοδο τέταρτου πλοίου (μετά το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» και τα πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ») στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Αθήνα αναμένουν να δουν αν όντως οι Τούρκοι αποφασίσουν τη συνέχιση των ερευνών, δυτικότερα, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ή θα ολοκληρώσουν τον αποκλεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στέλνοντας το «Ορούτς Ρέις» μέσα στα όρια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) δικαιοδοσίας της Λευκωσίας. Σε κάθε περίπτωση γίνεται επεξεργασία όλων των σεναρίων και εκτιμάται ότι το «Ορούτς Ρέις» δεν θα αναλάβει την επόμενη αποστολή του αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου, αλλά κάποιες ημέρες αργότερα, ενδεχομένως και εντός του Σεπτεμβρίου. Τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο υπήρχε σχεδόν μηδενική τουρκική κινητικότητα, κάτι που συνδέεται σε σημαντικό βαθμό και με τη θρησκευτική εορτή των θυσιών, Ιντ-αλ Αντχα, κατά τη διάρκεια της οποίας (11-15 Αυγούστου) είθισται να καταγράφεται μια κατακόρυφη μείωση της δραστηριότητας. Αντιθέτως, γύρω από την Κύπρο παραμένει έντονη η τουρκική ναυτική παρουσία, ακόμα και μετά την αποχώρηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος πραγματοποίησε πενθήμερη επίσκεψη στα Κατεχόμενα.

Στην Αθήνα αναμένουν, ακόμη, να δουν πώς θα εξελιχθεί και η συζήτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που, όπως φαίνεται, κινούνται με βάση κάποια σημεία τα οποία ήδη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν συζητήσει εκτενώς με τον ΟΗΕ. Εν ολίγοις, αναμένονται συζητήσεις στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο και έπειτα, μια διαδικασία που θα μπορούσε να αρθρωθεί τον Νοέμβριο ή, το αργότερο, τον Ιανουάριο.

πηγή kathimerini.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου