Συνεντεύξεις

B. Γιακουμάρος: «Αν δεν βοηθηθούμε μεταξύ μας δεν θα βγούμε εύκολα από την κρίση»

Ο Βασίλης Γιακουμάρος είναι ένας νέος, δημοφιλής ηθοποιός από τη Ρόδο με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Σε συνέντευξή του σήμερα προς τη «δ» μιλά για την κρίση που βιώνουν οι καλλιτέχνες και δη οι ηθοποιοί λόγω της πανδημίας και αποκαλύπτει ότι δεν θα διστάσει να κάνει κάποια άλλη δουλειά εάν χρειαστεί, αφού η κατάσταση στο χώρο παραμένει ακόμη ρευστή, γεγονός που δεν καθιστά εφικτό τον προγραμματισμό νέων κινηματογραφικών ή θεατρικών projects.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στο διαφημιστικό σποτ του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με στόχο τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιλέχθηκαν συντελεστές αποκλειστικά από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, πράγμα που δεν συμβαίνει τόσο συχνά, και τονίζει ότι θα πρέπει να σταθούμε στο μήνυμα αυτού του βίντεο. Να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι αποτελούμε ξεχωριστούς κρίκους στην ίδια αλυσίδα. «Εάν δεν βοηθηθούμε μεταξύ μας, δεν θα βγούμε εύκολα από αυτή την κρίση που ζούμε. Αυτή είναι η λύση, να αλληλοϋποστηριζόμαστε», δηλώνει ο Β. Γιακουμάρος.


• Βλέπω ότι χρησιμοποιείς στη φωτογραφία του προφίλ σου στο facebook το frame support art workers. Πόσο έχουν πληγεί οι ηθοποιοί από την πανδημία;
Οι πάντες έχουν πληγεί λιγότερο ή περισσότερο από αυτή την πανδημία, πόσω μάλλον οι ηθοποιοί που πάντα περνούσαν δύσκολα, άσχετα αν σπάνια το ανέφερε κανείς δημοσίως. Αυτή τη στιγμή είναι όλα στον αέρα. Στο χώρο μας, οι δουλειές κλείνουν πολλούς μήνες νωρίτερα και ξεκινούν οι προετοιμασίες για να ανέβει ένα έργο, να γυριστεί μία ταινία κλπ. Αυτή τη στιγμή, που όλα παραμένουν ρευστά, κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει τίποτε. Ακόμη και στις παραστάσεις που έχουν ανέβει αυτό τον καιρό, η προσέλευση του κοινού είναι μικρή.
• Ακυρώθηκαν δουλειές που είχες κλείσει;
Είχα προγραμματίσει αρκετά πράγματα, όμως μας πρόλαβε ο κορωνοϊός. Άλλα αναβλήθηκαν, άλλα ακυρώθηκαν. Ακόμη όμως και αυτά που έχουν αναβληθεί, θεωρώ ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν τελικά, αφού κάνουν πίσω οι επενδυτές λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί. Και πώς να επενδύσεις σε ένα νέο project, όταν τα θέατρα είναι κλειστά, όταν δεν ξέρεις εάν τα σινεμά θα ανοίξουν… και όταν πολύ απλά ο κόσμος φοβάται να βγει έξω ή να συγχρωτιστεί σε κλειστούς χώρους.
Είχαν οι ηθοποιοί την αναμενόμενη στήριξη από το Κράτος;
Είναι μία μεγάλη κουβέντα αυτή… αυτό που γνωρίζω είναι ότι κάποιοι συνάδελφοι -όπως κι εγώ- πήραν το επίδομα των 800 ευρώ. Δεν γνωρίζω εάν δόθηκε κάποια άλλη ενίσχυση. Και δεν το ψάχνω είναι η αλήθεια. Προτιμώ να βρω δουλειά και όχι να ζω με επιδόματα, δε με αφορά!
Και ανοίγει μία εξίσου μεγάλη συζήτηση με αυτή την αφορμή… Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες, ποιοι οι επαγγελματίες ηθοποιοί; Είναι ένας ανοιχτός κλάδος όπου καθένας δηλώνει ό,τι θέλει. Γενικώς είναι δύσκολο να καθορίσεις ποιος δικαιούται τι…
• Θα μπορούσες δηλαδή να κάνεις και κάποια άλλη δουλειά;
Εργαζόμουν στον κλάδο της εστίασης στη Ρόδο από πιτσιρικάς. Θα μπορούσε να ήταν αυτή μία λύση, ειδικά σε αυτή την συγκυρία. Βέβαια και η εστίαση περνάει κρίση… Γενικώς όλοι οι κλάδοι μετρούν πληγές. Μακάρι να περάσει όλο αυτό που ζούμε γρήγορα και να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητα, όποια μορφή και σχήμα έχει η κανονικότητα πια…
• Η τέχνη λειτούργησε ως διέξοδος την περίοδο του εγκλεισμού… Αρκετός κόσμος στράφηκε στις τέχνες μέσω του διαδικτύου… Εσύ πώς βίωσες τον εγκλεισμό; Ποια ήταν η διέξοδός σου;
Η τέχνη, ήταν η μόνη μας διέξοδος κατά την περίοδο του εγκλεισμού, εκτός και αν έβγαινες μία βόλτα, την οποία και αυτή μας περιόρισαν…
Τον εγκλεισμό τον βίωσα, όπως όλοι πιστεύω. Στην αρχή είχα αρκετό άγχος για όλα όσα συνέβαιναν… Στην πορεία βέβαια συνειδητοποίησα ότι δεν έχω άλλη επιλογή, πήρα τον χρόνο μου και ξεκουράστηκα. Πέρασα χρόνο με εμένα και με το σκύλο μου το Σπόρο, τον οποίο είχα την τύχη να πάρω τρεις μήνες προ κορωνοϊού και έτσι ήμασταν παρέα!
• Πώς προέκυψε η συμβίωσή σου με το Σπόρο, πώς περνάτε μαζί;
Είναι ένα μικρόσωμο ημίαιμο γύρω στα οκτώ κιλά, πράγμα που βολεύει, αφού πρέπει να μπαίνει στο αεροπλάνο και να ταξιδεύει μαζί μου στη Ρόδο. Τον υιοθέτησα μετά τη γέννα του κατοικιδίου φίλης. Περπατάμε πάρα πολύ μαζί και σε περίπτωση που δεν αποφύγουμε ένα δεύτερο lockown, θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλο!
• Φαντάζομαι ότι μετά την καραντίνα θέλησες να επισκεφθείς τη Ρόδο…
Στη Ρόδο ήρθα αρκετά μετά την καραντίνα με αφορμή το σποτάκι του Επιμελητηρίου. Ανέβαλλα το ταξίδι συνεχώς καθώς ήταν ζήτημα ατομικής ευθύνης για μένα. Ζω σε μία μεγαλούπολη και ήθελα να αποφύγω να έρθω στο νησί, όπου δεν υπήρχαν καθόλου κρούσματα. Ενώ ήθελα πολύ να κατέβω, θεώρησα ότι ήταν πολύ πιο σωστό και υπεύθυνο να μη το κάνω. Σκέφτηκα ότι είναι προτιμότερο να αποφύγω τις μετακινήσεις συμβάλλοντας στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
• Για πες μου όμως γι’ αυτό το σποτάκι του Επιμελητηρίου το οποίο στοχεύει στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων… Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου σε αυτό;
Γενικώς σε οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση μου γίνεται και έχει να κάνει με το νησί μας και τα Δωδεκάνησα, πάντα απαντώ θετικά, εάν βέβαια μπορώ να βοηθήσω. Η οικογένειά μου μένει στη Ρόδο και έχω πολλούς φίλους στο νησί. Η μισή μου καρδιά βρίσκεται πάντα στη Ρόδο και ας μένω μόνιμα και εργάζομαι στην Αθήνα.
Η πρόταση για το σποτάκι μου έγινε από τη Φαίδρα Σπανού, μου εξήγησε τη φιλοσοφία και το concept της καμπάνιας, ότι δηλαδή θέλουν να συμμετέχουν αποκλειστικά Ροδίτες και Δωδεκανήσιοι. Μιλήσαμε στη συνέχεια με το σκηνοθέτη, το Μιχάλη Μαυρομούστακο, τον οποίο γνώριζα. Είχα δει δουλειά του αλλά δεν είχαμε όμως συνεργαστεί ποτέ μαζί. Δέχθηκα λοιπόν να πάρω μέρος και χάρηκα κυρίως για το γεγονός ότι επιλέχθηκαν γι’ αυτή τη δουλειά συντελεστές από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, πράγμα που συμβαίνει σπάνια. Ήταν μία πολύ καλή πρωτοβουλία αυτή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και είναι τιμή και χαρά για εμένα να αποτελώ μέρος της.
Νομίζω πώς πρέπει να σταθούμε στο μήνυμα της καμπάνιας, ότι όλοι μας είμαστε μία αλυσίδα. Ο ένας κρίκος άρρηκτα συνδεδεμένος με τον άλλο. Εάν δεν βοηθηθούμε μεταξύ μας, δεν θα βγούμε εύκολα από όλο αυτό που ζούμε. Αυτή είναι η λύση, να αλληλοϋποστηριζόμαστε.
• Να κλείσουμε με τα σχέδια σου για το χειμώνα;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν κάνω. Όλα συνέβησαν πριν, μπορώ να πω ότι με τάραξαν. Είχα πολλά πλάνα που ακυρώθηκαν. Στην παρούσα φάση αποφεύγω να κάνω σχέδια για να αποτρέψω να κλονισθεί η ψυχική μου υγεία. Ούτως ή άλλως συμβαίνει στη δουλειά μας συχνά να χαλάνε σχέδια. Είναι σύνηθες φαινόμενο να αλλάζουν τα δεδομένα, να μη γίνει μία δουλειά, να δεις άλλον στη θέση σου χωρίς λόγο… Η αβεβαιότητα είναι συνηθισμένη στο χώρο μας. Δεν θα επιτρέψω στον κορωνοϊό να με ταράξει και άλλο… να κάνω σχέδια και να μου τα χαλάσει ξανά!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου