• «Για εμάς, το περιβάλλον είναι το σπίτι που οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας»
• «Μένουμε προσηλωμένοι στον στόχο του μέλλοντος με πρόοδο, ευημερία και συνοχή»
• «Το «Κάθε Μέρα Νησί + Εργο» δεν είναι σύνθημα. Είναι στάση ζωής»
Λένε ότι τον Αύγουστο δύσκολα βρίσκεις πολιτικούς στο γραφείο τους και μάλλον αυτό είναι αλήθεια. Δεν ισχύει όμως για τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος μόλις τον κάλεσα μου απάντησε με χιούμορ αν μου έλειψε ο καλός εσπρέσο που έχει στο γραφείο του. Απάντησα με ευγένεια ότι με έχει καλομάθει να συνοδεύεται ο καφές από συζήτηση-συνέντευξη. Για να είμαι ειλικρινής, με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου μπορεί να ξεκινήσεις για να πάρεις συνέντευξη και να καταλήξεις να δίνεις, αφού συχνά απαντά και με δικές του ερωτήσεις. Αύγουστος λοιπόν στο γραφείο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, με όλους τους συνεργάτες του παρόντες. Δεν θα πάρετε άδεια εσείς; ρώτησα τους συνεργάτες του περιφερειάρχη πριν περάσω στο γραφείο του. Ξέρεις τι είναι να δουλεύεις για τον Γιώργο Χατζημάρκο και σε άδεια να βρίσκεσαι μπορεί να δεχθείς ένα μήνυμα που να λέει ότι έχουμε σύσκεψη σε 15 λεπτά, μου απάντησαν.
Μπαίνω λοιπόν στο γραφείο του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και τον βλέπω να γράφει στον υπολογιστή την ώρα που μιλά και στο τηλέφωνο. Περιμένω να τελειώσει και ετοιμάζω το κασετοφωνάκι μου, καταρχάς ευχαριστώντας τον για τον χρόνο που μου διαθέτει για αυτή την καθιερωμένη πλέον συζήτηση που έχω την χαρά να έχω μαζί του. Είναι και δική μου χαρά, μου απαντά και ξεκινάμε.
• Κύριε περιφερειάρχη, σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και την ευκαιρία να έχουμε ξανά μια συζήτηση για την «Δημοκρατική της Ρόδου». Πόσο χρόνο έχουμε στην διάθεσή μας;
Κύριε Αθανασίου, ένα πράγμα που έχουμε μάθει καλά σε αυτό το γραφείο είναι ότι δεν ορίζουμε τον χρόνο, είμαστε ακόλουθοί του.
• Είναι η πρώτη συζήτηση που έχουμε μετά την έναρξη της τρίτης θητείας σας. Με δεδομένο ότι κανείς στην ιστορία δεν έχει πετύχει, στον β´ βαθμό της αυτοδιοίκησης, τρίτη συνεχόμενη νίκη, πώς μπαίνει κάποιος στην έναρξη αυτής;
Εμείς κ. Αθανασίου έχουμε την αίσθηση ενός επιβάτη σε τραίνο που κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Αυτή η ταχύτητα, μας κάνει να αντιμετωπίζουμε και αυτή την θητεία μας σαν να είναι η πρώτη. Είναι η συνεχής κίνηση, είναι η διαρκής δράση που μας δίνει ζωντάνια. Και βέβαια πάνω απ᾽ όλα είναι η όρεξη για δουλειά και παραγωγή έργου. Κάθε ημέρα είναι η πρώτη ημέρα στην θέση και την δουλειά.
• Αυτό παραπέμπει στο “Κάθε Μέρα Νησί+Εργο”;
Κύριε Αθανασίου, το “Κάθε Μέρα Νησί+Εργο’’ δεν είναι σύνθημα. Είναι στάση ζωής. Είναι πήχης και ταυτόχρονα δείκτης μέτρησης αποτελεσματικότητας.
• Δικής σας;
Ναί, γιατί σας φαίνεται περίεργο αυτό. Η κοινωνία γίνεται όλο και πιο απαιτητική ως προς την αποτελεσματικότητα που αναζητά. Απολύτως δικαίως κατά τη γνώμη μου. Και μείς δεν θέλουμε να καταγραφούμε ως καλοί στα λόγια αλλά ως αποτελεσματικοί στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή λύσεων σε ζητήματα και προβλήματα της κοινωνίας.
• Εσείς;
Ναι, εμείς. Ομάδα είμαστε και μάλιστα μεγάλη. Ομάδα με όλη την σημασία του όρου. Όλη η περιφερειακή αρχή δουλεύει στην λογική του συλλογικού αγώνα και της ομαδικής προσπάθειας. Και κάτι ακόμα κ. Αθανασίου, πολύ σοβαρό για εμάς. Απολαμβάνουμε και την μεταξύ μας παρέα.
• Αυτό πρέπει να σας πω ότι ακούγεται λίγο παράξενα γιατί έχουμε συνηθίσει αλλιώς τις πολιτικές σχέσεις.
Σωστά το περιγράφετε, οι πολιτικές σχέσεις έχουν και την σκληρή πλευρά τους αλλά εμείς έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ξεκινήσαμε ως παρέα και είναι κατάκτηση ότι διατηρήσαμε αυτό το στοιχείο στην πορεία μας.
• Προ ημερών διαβάσαμε μια ανάρτησή σας για την πορεία του τουρισμού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, στην οποία εκφράσατε και την ικανοποίησή σας για την αύξηση που καταγράφει το Νότιο Αιγαίο στις διεθνείς αφίξεις.
Η ερώτησή μου έχει δύο σκέλη, πρώτον το περιμένατε αυτό, και δεύτερον είναι όλα τα νησιά στην ίδια ανοδική πορεία;
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση κ. Αθανασίου. Για τα νησιά μας, να επαναλάβουμε καταρχάς ότι ο τουρισμός είναι οξυγόνο.
• Συγνώμη που σας διακόπτω, αλλά γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να το επαναλάβετε;
Γιατί, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ο Τουρισμός έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολύ σκληρής, αρνητικής κριτικής. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον 1ο ελληνικό μύθο που λέει πως ό,τι και να γίνει εμείς θα γεμίσουμε. Από πού προκύπτει αυτό κ. Αθανασίου; Κάθε χρόνο πρέπει να δώσουμε μάχη στις διεθνείς αγορές και να κερδίσουμε την προτίμηση των καταναλωτών-επισκεπτών-φίλων-ταξιδιωτών. Στις δύσκολες και ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές κ. Αθανασίου και να κερδίσουμε εμπιστοσύνη. Ε λοιπόν, αυτό ούτε εύκολο ούτε, πολύ περισσότερο, εξασφαλισμένο είναι. Και κρίνεται κάθε χρόνο. Όταν λοιπόν έρχεται η επιβράβευση, δεν πρέπει να αναδειχθεί; Και να σας πω και αυτό: η επιβράβευση δεν είναι δική μας, είναι επιβράβευση της δουλειάς μιας ολόκληρης κοινωνίας. Σε αυτήν ανήκουν τα εύσημα.
• Μήπως είστε παραπάνω μετριόφρων από ό,τι χρειάζεται; Η κοινωνία σας πιστώνει μερίδιο σε αυτή την επιτυχία.
Στην κοινωνία τα εύσημα κ. Αθανασίου. Κάνουμε και εμείς δουλειά αλλά αν η εμπειρία των επισκεπτών μας δεν ήταν καλή θα κερδίζαμε την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την προτίμησή τους; Λυπάμαι που θα το επαναλάβω, λοιπόν, αλλά έξω πάμε καλά.
• Γιατί μέσα πώς πάμε;
Μέσα, μαραζώνουμε από την γκρίνια και την μιζέρια. Την διαρκή μεγιστοποίηση κάθε προβλήματος, την ανελέητη ανάδειξη κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να φωτίσει ένα προβληματικό σημείο.
• Δεν είναι απαραίτητο και αυτό;
Άλλο απαραίτητο και άλλο να γίνεται εμμονικά και με την υπερβολή που φτάνει στα όρια του αυτομαστιγώματος. Νομίζετε ότι οι επισκέπτες μας δεν έχουν κρίση ή δεν έχουν αντίληψη των προκλήσεων της σύγχρονης ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο; Από πού έρχονται δηλαδή, δεν έρχονται από τον ίδιο πλανήτη με εμάς;
• Αναφερθήκατε στον 1ο ελληνικό μύθο. Υπάρχει και 2ος;
Υπάρχουν πολλοί ελληνικοί μύθοι κ. Αθανασίου. Ο 2ος είναι αυτός που λέει ότι η πορεία της οικονομίας μας πρέπει να αποσυνδεθεί από την πορεία των αφίξεων γιατί, σύμφωνα με αυτό τον μύθο, μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο ή και καλύτερο επίπεδο οικονομίας με σημαντικά λιγότερες αφίξεις.
• Δεν πιστεύετε σε αυτό τον στόχο; Δεν πιστεύετε στο να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας στην ποιότητα;
Πιστεύω και πάρα πολύ μάλιστα στην ποιότητα, αλλά ξέρω ότι αυτό δεν γίνεται με την ενεργοποίηση κάποιου κρυφού μηχανισμού αλλά με πολλή δουλειά και σε βάθος χρόνου. Και αυτό γίνεται στα νησιά μας κ. Αθανασίου. Τα νησιά μας ανεβάζουν επίπεδο σταθερά τα τελευταία χρόνια.
• Τότε, πού διαφωνείτε;
Στο ό,τι κάποιοι συμπατριώτες μας θεωρούν ότι η δική μας πορεία είναι αποκομμένη από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ή παγκόσμια οικονομία. Τι εννοώ με αυτό: οικονομική ύφεση υπάρχει παντού κ. Αθανασίου. Αύξηση του κόστους ζωής, υπάρχει σε όλο τον κόσμο κ. Αθανασίου. Πτώση της αγοραστικής δύναμης, επίσης υπάρχει σε όλο τον κόσμο κ. Αθανασίου. Ενεργειακή κρίση υπάρχει σε όλη την Ευρώπη κ. Αθανασίου. Πως είναι δυνατόν, όταν όλα αυτά είναι στοιχεία της οικονομικής ζωής όλων των χωρών από τις οποίες αντλούμε επισκέπτες, η δική μας, τουριστική, οικονομία να μένει ανεπηρέαστη; Αυτό είναι ελληνικός μύθος.
• Δεδομένων των διεθνών συνθηκών λοιπόν, λέτε ότι πάμε καλά. Λογικό και κατανοητό. Να αναφερθώ στην συζήτηση περί “υπερτουρισμού” ή θα με μαλώσετε;
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αυτή κ. Αθανασίου και όχι μόνο δεν θα σας μαλώσω αλλά σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτό. Η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω σε αυτό το θέμα είναι ότι δεν έχουν όλοι όσοι μιλούν για υπερτουρισμό την ίδια ερμηνεία του όρου αυτού στο μυαλό τους. Καταρχάς, λοιπόν, δεν θα ήταν λογικό να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο του όρου; Δεν συμφωνείτε σε αυτό;
• Πού διαφωνείτε εσείς; Ρωτάω γιατί σας έχω ακούσει και διαβάσει να λέτε ότι δεν υπάρχει υπερτουρισμός στα νησιά μας.
Αυτό που εγώ υποστηρίζω κ. Αθανασίου είναι ότι αυτός ο όρος μπήκε στην ζωή μας από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Βαρκελώνη και κυρίως από την Βενετία από όπου και ξεκίνησε αυτή η συζήτηση. Δεν δέχομαι ότι υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες στα νησιά μας, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ερημική εικόνα για 6 ή και 7 μήνες τον χρόνο. Αυτό δεν είναι υπερτουρισμός. Είναι κάτι άλλο. Είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε; Συμφωνώ, αλλά δεν είναι αυτό που ο μέσος ευρωπαίος πολίτης αντιλαμβάνεται ως υπερτουρισμό όταν ακούει τον όρο.
• Μα γιατί βάζετε στην συζήτηση το πώς το αντιλαμβάνεται ο μέσος ευρωπαίος πολίτης; Αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό, μεταξύ μας.
Αυτή είναι μια λάθος αντίληψη κ. Αθανασίου. Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας έχουν την λανθασμένη άποψη πως αυτά που εμείς συζητάμε εδώ, στο εσωτερικό όπως λέτε εσείς, τα διαβάζουμε μόνο εμείς. Λάθος. Ταξιδεύουν όλο τον κόσμο οι πάσης φύσεως υπερβολές που λέγονται και γράφονται εδώ και αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους κ. Αθανασίου.
• Αυτό το θέμα, οδηγεί ευθέως στον επόμενο τίτλο συζήτησης που δεν είναι άλλος από την φέρουσα ικανότητα. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας μιλούν για αυτή και αναδεικνύουν την ανάγκη των ορίων.
Και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έγινε ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στην Ελλάδα που τροποποίησε το οργανόγραμμά του για να ιδρύσει Γενική Διεύθυνση Αειφόρου Ανάπτυξης με Διεύθυνση Παρακολούθησης Φέρουσας Ικανότητας, Διεύθυνση Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας, Τμήμα Καινοτομίας & Δεδομένων και Γραφεία Κλιματικής Ουδετερότητας. Πρώτη δημόσια δομή στην Ελλάδα κ. Αθανασίου, γιατί εμείς είμαστε η Περιφέρεια που ξεκίνησε ή φιλοξενεί υπέροχα παραδείγματα Αειφορίας όπως το πρόγραμμα e-Mobility on Demand στην Αστυπάλαια, Just Go Zero στην Τήλο, Gr-Eco Islands στην Χαλκη, The Rhodes Co-Lab στην Ρόδο. Δουλεύουμε για το περιβάλλον, εργαζόμαστε για την Αειφορία, επενδύουμε στην Βιωσιμότητα και αυτά όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, σχεδιάζοντας παρεμβάσεις, επενδύοντας στο περιβάλλον και το μέλλον με επιμονή, πίστη και πολλή αγάπη.
• Σας το αναγνωρίζει αυτό η κοινωνία κ. περιφερειάρχη. Μια απόδειξη είναι και το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό πολιτικής εμπιστοσύνης που απολαμβάνετε. Δίνετε παραπάνω αξία σε κάποιες αντιπολιτευτικές φωνές ή είναι ιδέα μου;
Κ. Αθανασίου, δίνω και σε αυτές τις φωνές την αξία που οφείλω να δίνω λειτουργώντας σε μια δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία και πολιτική ζωή. Και αυτό, για αναδείξω και την διαφορά μας και να δηλώσω με όλη την δύναμή μου ότι εμείς δεν είμαστε δογματικοί και δεν αντιμετωπίζουμε αυτά τα εξαιρετικά ζητήματα με πολιτικό ή πολύ χειρότερα με κομματικό πρόσημο. Εμείς αυτά τα ζητήματα τα προσεγγίζουμε με την σοβαρότητα που τους αρμόζει και στην βάση μόνο επιστημονικών δεδομένων. Για εμάς, το περιβάλλον είναι το σπίτι που χρωστάμε να παραδώσουμε στις γενιές που ακολουθούν, στα παιδιά μας.
• Μιλώντας για περιβάλλον, με φέρνετε στην συζήτηση για την πορεία του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Το πρώτο ερώτημα που έχω να σας θέσω είναι το κατά πόσο είστε ευχαριστημένος από την πορεία του οργανισμού και το δεύτερο έχει να κάνει με το πολεμικό κλίμα που αναπτύχθηκε πρόσφατα στο νησί της Κω.
Θα ξεκινήσω την απάντησή μου από το δεύτερο ερώτημά σας. Σκεφτόμουν ποιο πιπεράτο θέμα θα επιλέγατε στην σημερινή μας συζήτηση και μάλλον το μάντεψα σωστά. Στην Κω, λοιπόν, ζούμε το τελευταίο διάστημα όλο αυτό το κλίμα που απορρέει από τις αντιλήψεις που μας τραυμάτισαν περιβαλλοντικά και δημοσιονομικά, έβλαψαν τον πολιτισμό μας και την εικόνα μας και κράτησαν την χώρα μας στις τελευταίες θέσεις, στην Ευρώπη, στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να εγκατασταθεί ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου στον ΧΥΤΑ της Κω και να αναλάβει την διαχείρισή του.
Σε έναν ΧΥΤΑ που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, λειτουργεί περίπου σαν χωματερή, χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς πυρασφάλεια, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς διαχείριση στραγγισμάτων αφού αυτά σήμερα ρέουν ανεξέλεγκτα στα γειτονικά ρέματα. Γενικά, μια ντροπιαστική εγκατάσταση που μόνο υποδομή δεν μπορείς να την ονομάσεις.
Εκεί έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να την αποκαταστήσουμε. Αυτή λοιπόν η προβληματική εγκατάσταση, στα χέρια μας θα φτιάξει όπως ακριβώς έγινε και σε δεκάδες άλλα παραδείγματα στα οποία εγκαταστάσεις ή καταστάσεις φτιάχτηκαν στα χέρια μας. Τότε και μόνο τότε, θα εφαρμοστεί η νομοθεσία και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου με ειδικό εξοπλισμό, ώστε να κλείσει η τελευταία και πιο ντροπιαστική ενεργή χωματερή των νησιών μας, αυτή της Καλύμνου. Επαναλαμβάνω, σε εφαρμογή προβλέψεων του Περιφερειακού Σχεδιασμού και της νομοθεσίας. Γιατί, έτσι λειτουργεί ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
Εφαρμόζει μόνο νομοθεσία, εγκεκριμένο, γνωστό και ομόφωνα ψηφισμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό και περιβαλλοντικούς κανόνες. Κάποιοι, στην Κω, δεν αντέχουν την συζήτηση για την τραγική κατάσταση του ΧΥΤΑ του νησιού και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν κάθε συζήτηση γι´ αυτό το θέμα λαϊκίζουν με τον χειρότερο τρόπο και δηλητηριάζουν τους πολίτες του νησιού με απίθανα ψέματα.
Είμαστε, δυστυχώς, συνηθισμένοι και εκπαιδευμένοι πλέον κ. Αθανασίου σε αυτές τις πρακτικές και συμπεριφορές και δεν επηρεάζεται, ευτυχώς, η περιβαλλοντική δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Δεν μας πτοούν. Στα χέρια μας τα πράγματα φτιάχνουν και εμείς θα παραδώσουμε ένα περιβάλλον πολύ καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε.
• Συνήθεις αψιμαχίες; Να επιμείνω στο πρώτο μου ερώτημα λοιπόν.
Οχι κ. Αθανασίου, δεν είναι συνήθεις αψιμαχίες. Κοιτάξτε, είναι άλλο πράγμα η αντίθετη άποψη, η διαφωνία και άλλο η επίμονη διάδοση κάθε λογής ψέματος, η συκοφαντία και η στοχοποίηση. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε πρώτα την περιβαλλοντικά ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Κω και θα βρεθώ και εγώ στο νησί όσες φορές χρειαστεί προκειμένου να απαντήσω ο ίδιος σε όλη αυτή την εκστρατεία παραπληροφόρησης. Στην εποχή μας και στην δημοκρατία μας, αυτές οι πρακτικές, αυτές οι συμπεριφορές δεν επιτρέπεται να είναι πλέον ανεκτές.
• Να επιστρέψω λοιπόν εγώ στο πρώτο ερώτημά μου για τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία του οργανισμού;
κ. Αθανασίου, δουλεύω χωρίς να δηλώνω ικανοποιημένος ποτέ γιατί φοβάμαι ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και έτσι να επηρεαστεί η απόδοσή μας. Καταγράφω, φυσικά, τους στόχους που σε κάθε στάδιο της πορείας επιτυγχάνονται γιατί αυτό το οφείλω στον μεγάλο αριθμό συνεργατών που δουλεύουν με αφοσίωση, επαγγελματισμό και αγάπη.
Στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου έχει γίνει πολλή δουλειά και το πρώτο που έχει πετύχει αυτός ο νέος οργανισμός, είναι να επιτρέψει στην Ελλάδα να κερδίσει διακριτό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για έργα περιβάλλοντος στο ΕΣΠΑ 2021-2027, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ.
• 600 εκατομμύρια ευρώ; Και είχε ρόλο ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου σε αυτό;
Ακριβώς. Κοιτάξτε, υπήρχε η αρχική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επιτρέψει την κατάρτιση προγράμματος περιβάλλοντος στην Ελλάδα, στο ΕΣΠΑ 2021-20127, λόγω ακριβώς της φτωχής προόδου που η χώρα μας είχε κάνει, σύμφωνα με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτό τον ισχυρισμό, η πατρίδα μας τον αντέκρουσε με μια πλειάδα επιχειρημάτων που στο επίκεντρο είχαν το έργο και την πρόοδο που έχει παραχθεί από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Αυτό δε, έχει δηλωθεί και σε γενική συνέλευση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ρόδου, δια στόματος του γ. γραμματέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κυβέρνησης.
• Κύριε περιφερειάρχη, δεν μπορείτε να μην είστε ικανοποιημένος. Αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό για να δηλώσετε παραπάνω και από ικανοποιημένος. Περίμενα να αναφερθείτε και στην πρόσκληση που δεχθήκατε στην «Διάσκεψη για το Κλίμα» των Ηνωμένων Εθνών, που έλαβε χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να παρουσιάσετε το πιλοτικό Πρόγραμμα Μηδενικών Αποβλήτων Just go Zero της Τήλου, που μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι είναι το πρώτο νησί Μηδενικών Αποβλήτων στον κόσμο.
Ε, κάτι έχουμε πετύχει (γελά). Βλέπετε, όπου έχουμε περιβάλλον υγιούς συνεργασίας και συνεννόησης, όπως στην περίπτωση της Τήλου, όπου Δήμος Τήλου, κάτοικοι της Τήλου, ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δουλέψαμε σε κλίμα εμπιστοσύνης και χέρι-χέρι, πετύχαμε κάτι που μέχρι τότε φάνταζε απόλυτα ανέφικτο.
• Το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πώς εξελίσσεται;
Εξαιρετικά. Έχουμε βγάλει πολλές προσκλήσεις και έχουμε ήδη προχωρήσει στην ένταξη πολλών και σημαντικών έργων και δράσεων στα νησιά μας. Είναι μεγάλη η ευκαιρία που μας έφερε η επιτυχία να αλλάξουμε χρηματοδοτική κατηγορία, από στόχο 1 σε στόχο 2, και να διπλασιάσουμε έτσι τους διαθέσιμους πόρους που έχουμε στην διάθεσή μας.
• Γιατί λέτε και δράσεις και όχι μόνο έργα;
Γιατί, οι μισοί πόροι που έχουμε στην διάθεσή μας οδηγούνται σε πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο κ. Αθανασίου. Αυτό που λέμε κοινωνικές δράσεις, κοινωνικό κράτος, στα νησιά μας στηρίζεται στους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειάς μας. Από τα τροφεία στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μέχρι την λειτουργία των κοινωνικών δομών.
Σε αυτό το σημείο, μας διακόπτει η διευθύντρια του Γραφείου του κ. περιφερειάρχη, η κ. Δημοπούλου, και ευγενικά μου θυμίζει ότι ο χρόνος που είχαμε στην διάθεσή μας πέρασε και πρέπει να διακόψουμε για να μπορέσει ο κ. περιφερειάρχης να συμμετάσχει σε μια κυβερνητική τηλεδιάσκεψη.
• Κ. περιφερειάρχη, έχετε και τον Αύγουστο κυβερνητικές τηλεδιασκέψεις;
Άστο αυτό το θέμα. Έχει 11 μήνες ο χρόνος σε αυτό το γραφείο, δεν υπάρχει Αύγουστος εδώ (γελά).
• Διακοπές θα πάτε;
Αν δεν πάω, δεν ξέρω πώς θα το πω στις κόρες μου (γελά). Ελπίζω και σχεδιάζω να κλέψω μερικές ημέρες.
• Κ. περιφερειάρχη σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την διάθεση να απαντήσετε πάντα σε όλα τα ερωτήματα.
Εγώ σας ευχαριστώ κ. Αθανασίου για την ευκαιρία να απευθυνθώ μέσα από τις σελίδες της “Δημοκρατικής” στους συμπατριώτες μας.
• Καλές διακοπές να έχετε.
Αμήν! Καλή Παναγιά! Με την ευχή για Υγεία και Καλές Ειδήσεις σε όλο τον κόσμο.
έλα
-να σε πάω βόλτα με τα παράθυρα ανοικτά ώστε να μυρίσεις σκατό από ξενοδοχεία και κάδους σκουπιδιών,
-να θέλεις να πλυθείς και να μην έχεις νερό,
-να θέλεις να κοιμηθείς και να μην μπορείς από τον θόρυβο
-να μην χωράνε οι δρόμοι τα αυτοκίνητα και τις γουρούνες
και μετά μας κάνεις το σοφό.
αλέξανδρος
ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΦΤΙΆΞΕΤΕ ΤΙΣ ΛΑΚΚΟΎΒΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΌΜΟΥΣ.ΝΑ ΛΎΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ… ΚΑΙ ΜΕΤΑ.ΝΑ ΤΑ ΛΈΤΕ ΑΥΤΆ..ΜΗΝ ΜΕΤΡΑΤΕ ΑΦΊΞΕΙΣ.ΝΑ ΚΟΙΤΆΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ..ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΊΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΕΡΟ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ ΜΟΥ..ΑΠΟ ΛΌΓΙΑ ΧΟΡΤΑΣΑ…ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΊΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΧΙΆ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ.ΟΛΑ ΕΊΝΑΙ ΒΙΤΡΊΝΑ.. ΝΤΡΟΠΉ..ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΤΕ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ .ΟΛΑ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΒΙΤΡΊΝΑ.ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟ ΧΑΛΑΚΙ..ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ…ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΆΤΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗ ΜΑΣ….ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΆ ΨΕΎΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ..
Λύστε το πρόβλημα της καταστροφής των υδατικών πόρων των νησιών από την υπεράντληση και μετά μας λέτε αν υπάρχει υπερτουρισμός ή όχι. Πάντοτε τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα. Υπερτουρισμός υπάρχει όταν δεν ικανοποιουνται με αειφορία οι ανάγκες των επισκεπτών.