Μια νέα διοίκηση βάσης κύριων αεριωθούμενων αεροσκαφών στο Νταλαμάν της επαρχείας Μούγλα δημιούργησε η Τουρκία και αναμένεται να αυξήσει την αεροπορική της ισχύ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτή τη βάση θα επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ έχουν ήδη αναπτυχθεί κυρίως αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και ελικόπτερα θαλάσσης. Όσο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και από στρατιωτική άποψη για την Τουρκία λόγω του Κυπριακού ζητήματος και των διαφορών με την Ελλάδα για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Η είδηση δημοσιεύτηκε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Milliyet «Αεροπορική υποστήριξη στη Μεσόγειο / Αύξηση της αεροπορικής ισχύος στη Μεσόγειο» που δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος ταξίαρχος αεροπορίας Yusuf Karuk διορίστηκε ως διοικητής της 16ης βάσης κύριων αεριωθούμενων αεροσκαφών, στην οποία θα επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου
Η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις έχει αυξηθεί με την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τελετών για την 50ή επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) παρέλασαν στη θάλασσα με 50 πλοία του στόλου, στέλνοντας μήνυμα ότι είναι μια δύναμη στην περιοχή. Συ τοις άλλοις, οι ΤΕΔ αύξησαν και την αεροπορική τους ισχύ για την περιοχή της Μεσογείου.
Στο πλαίσιο των Ναυτικών Δυνάμεων, ιδρύθηκε η Διοίκηση Αμφίβιου Σώματος με τις υπαγόμενες μονάδες της που βρίσκονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων διαθέτει Διοίκηση βάσης ναυτικής αεροπορίας στο Νταλαμάν της Μούγλας. Στη ναυτική βάση έχουν αναπτυχθεί κυρίως αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και ελικόπτερα θαλάσσης. Τα τελευταία χρόνια, στη βάση έχουν επίσης αναπτυχθεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως Akıncı και Aksungur.
Έτσι, η ναυτική βάση έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας μετά τη βάση μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών στο Μπατμάν. Ειδικά τα UAV Aksungur εκτελούν σημαντικές αποστολές αναγνώρισης στο Αιγαίο Πέλαγος.
Θα αναπτυχθούν αεριωθούμενα αεροσκάφη
Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βάσεις κύριων μαχητικών αεροσκαφών, στις οποίες επιχειρούν μοίρες μαχητικών αεροσκαφών, στο Εσκισεχίρ, το Ικόνιο, τη Μερζιφούντα, το Μπαντίρμα, τη Μαλάτια, το Ντιγιάρμπακιρ και το Μπαλίκεσιρ. Η Διοίκηση βάσης α/φ τάνκερ στο Ιντζιρλίκ Αδάνων μετατράπηκε στη 10η Διοίκηση βάσης κύριων αεριωθούμενων αεροσκαφών.
Ο ταξίαρχος Kemal Güleç, διοικητής της βάσης α/φ Τάνκερ, διορίστηκε διοικητής της 10ης βάσης κύριων αεριωθούμενων αεροσκαφών. Επιπλέον, ο ταξίαρχος αεροπορίας Yusuf Karuk διορίστηκε ως διοικητής της 16ης Βάσης κύριων αεριωθούμενων αεροσκαφών που ιδρύθηκε στο Νταλαμάν.
Με τη δημιουργία μιας κύριας βάσης αεριωθούμενων αεροσκαφών υπό την Πολεμική Αεροπορία στην περιοχή όπου βρίσκεται η Ναυτική Βάση Aksaz, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ενίσχυσαν την αεροπορική τους δύναμη για την περιοχή της Μεσογείου τόσο με ναυτικά αεροπορικά στοιχεία όσο και με μαχητικά αεροσκάφη.
Πηγή: liberal.gr