Ειδήσεις

Έληξε χθες το Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων

Έληξε χθες ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων που έγινε στο Ρόδος Παλλάς και στο Καστελόριζο από 11 μέχρι και 14 Σεπτεμβρίου.

Το συνέδριο ήταν ενταγμένο στην καμπάνια για τα 70 χρόνια του ΟΗΕ και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Ντόρη Χαλκιόπουλου, που καταγόταν εκ μητρός από τη Ρόδο.

Συμμετείχαν 53 σύνεδροι. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελούσαν το σύνολο σχεδόν της πανεπιστημιακής κοινότητας του Διεθνούς Δικαίου των πανεπιστημίων της χώρας .Πρυτάνεις, Καθηγητές, Πρέσβεις, Ανώτατα στελέχη Υπουργείων και νέοι επιστήμονες υποψήφιοι διδάκτορες.

Το αντικείμενο ήταν οι “εφαρμογές Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής 20 χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Δικαίου Θαλάσσης.

Κατά γενική ομολογία όλων των συμμετεχόντων ήταν ένα από τα καλύτερα συνέδρια. Οι εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου με άριστη τεκμηρίωση, λεπτομερή ανάλυση διεθνούς νομολογίας, καταγραφή των τάσεων του διεθνούς δικαίου και ανίχνευση της διεθνούς πολιτικής. Τα Πρακτικά θα καθαρογραφούν και θα εκδοθούν με την επιμέλεια του Προέδρου της Εταιρείας, Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Αναπληρωτή Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Στέλιου Περράκη ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής και οργανωτής του Συμποσίου.

Ο κ Περράκης προσπάθησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί μία από τις Συνεδρίες του Συμποσίου στην αίθουσα τελετών του Δήμου Μεγίστης, το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που εορταζόταν η απελευθέρωση του νησιού (13-9-1943)[του πρώτου τμήματος της ελληνικής επικράτειας που απελευθερώθηκε μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο].

Η προσπάθεια ξεκίνησε στο τέλος Ιουνίου, όταν στη Ρόδο επραγματοποιείτο η σύνοδος των Πρυτάνεων. Έγινε επικοινωνία με τον τότε Δήμαρχο κ. Γ. Αχλαδιώτη, ο οποίος ήρθε επί τούτου στη Ρόδο και τόνισε τη συμβολή του Δήμου Μεγίστης.

Βασικός αρωγός όμως στην προσπάθεια αυτή ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος και οι Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς τη βοήθεια των οποίων θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση της συνεδρίας στο Καστελόριζο. Διετέθη ένα ελικόπτερο Σινούκ και μία Κανονιοφόρος για τη μεταφορά των συνέδρων.

Έτσι ο εορτασμός της απελευθέρωσης του Καστελορίζου πήρε άλλη διάσταση με την παρουσία της Κανονιοφόρου με παραταγμένο το άγημα, την παράταξη του Τάγματος Στρατού, των μαθητών των σχολείων, την κατάθεση στεφάνων και την ταυτόχρονη υπέρπτηση σε δύο φάσεις μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατέθεσαν στεφάνια ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης,η Ανεξάρτητη Βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη, ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Μεγίστης κ Σαμψάκος, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος (ΠΝ) Π. Παστουσέας, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Α. Στεφανής, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Καθηγητής κ. Περράκης, ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Τσάλτας, ο τ. υπουργός κ. Παυλίδης, ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Υπαστυνόμος Χουλιάρας, ο εκπρόσωπος του ΛΣ Λιμενοσταθμάρχης Μεγίστης Κ. Χιόλος, ο εκπρόσωπος όλων των Λεσχών Λάιονς της Ελλάδας, του Θέματος 117Α, Επίτιμος Αντιπρόεδρος Αναθεωρητικού Δικαστηρίου κ. Αθανάσιος Κοσσιώρης, εκ μέρους του Συλλόγου Καστελοριζίων ο κ. Μίγκλης, εκ μέρους του Συνδέσμου των απανταχού Καστελοριζίων κ. Μούζακ και όλα τα σχολεία του Καστελόριζου.

Μία ομάδα από το Στρατηγό, τον κ Υψηλάντη, την κ. Ιατρίδη, τον κ Περράκη και τον κ Συρίγο, επίσης Επίκουρο Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, επισκεφθηκε με “φουσκωτό” τη νήσο Στρογγύλη.

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Δήμου Μεγίστης που πραγματοποιήθηκε η συνεδρία της τρίτης ημέρας, προηγήθηκε μία ενημέρωση από το Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ Υπτγο Στεφανή.

Ο Στρατηγός έχει το χάρισμα να πείθει. Με άψογο τρόπο και συμπυκνωμένες πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Μεραρχίας, αναπτέρωσε το ηθικό των συνέδρων και των κατοίκων.

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε η χειρονομία του Στρατηγού να κάνει ένα δώρο στον κ. Περράκη, δια του Διοικητού του Τάγματος Ταγματάρχη Χ. Βαρέλα, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Περράκη είπε: “..Εμείς έχουμε ορκιστεί να υπερασπιζόμαστε μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μας τις σημαίες. Κι αν πέθανε η Κυρά της Ρω, εμείς υψώνουμε τις σημαίες σε όλα τα νησιά και τις ελληνικές βραχονησίδες. Αυτές τις ανεμοδαρμένες από τους ανέμους του Αιγαίου σημαίες δεν τις καίμε. Τις φυλάμε. Επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε να σας κάνουμε δώρο τη σημαία που υψωνότανε στη νήσο Στρογγύλη.”

Έβγαλε από μια ωραία συσκευασία τη σημαία και την ενεχείρισε στον κ. Περράκη. Ο ευπατρίδης καθηγητής έμεινε άφωνος. Η συγκίνησή του έκδηλη, εμφανής. Ψέλισε ένα ευχαριστώ και δέχτηκε την απλωμένη σημαία. Την έκλεισε στην αγκαλιά του και τη φίλησε. Άκρα σιγή. Ο καθηγητής εκεί. Ολύμπιος. Όρθιος. Βουρκωμένος. Δε μίλησε. Δίδαξε το σεβασμό και την τιμή στα Σύμβολα με τη στάση του. Αν μιλούσε με τετριμμένα λόγια ευχαριστειών ίσως θα χαλούσε την απλωμένη στην αίθουσα συγκίνηση, η οποία λύθηκε με ένα ζωηρό, παρατεταμένο χειροκρότημα…

dhras.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου