Πολιτιστικά

Πρώτη παγκοσμια προβολή του νέου ντοκιμαντέρ ”Microbirth” στο Rodos Park Hotel στη Ρόδο

Ο τρόπος που γεννάμε έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια. Κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν
ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών μας. Τα μυστικά του τοκετού φωτίζονται στο MICROBIRTH, ένα νέο, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που προβάλλεται παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) σε επίσημη ταυτόχρονη πρεμιέρα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014.
Στη Ρόδο η ταινία θα προβληθεί στο Rodos Park Suites and Hotel, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8μμ.

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της «σποράς του μικροβιώματος του μωρού» στη διάρκεια του τοκετού, με τα ίδια τα βακτήρια της μητέρας –τα βακτήρια αυτά που βοηθούν να «εκπαιδευτεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορεί να αναγνωρίσει τι είναι «φιλικό» και τι «εχθρικό». Αυτή η «σπορά» των βακτηρίων είναι απαραίτητη και, ακόμα κι όταν ένας φυσικός τοκετός δεν είναι εφικτός. Η επαφή του μωρού με τη μητέρα του «σώμα με σώμα» και ο θηλασμός προσφέρουν επίσης τα βακτήρια που είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Οι παραγωγοί της ταινίας και οι επιστήμονες που συμμετέχουν καταδεικνύουν, μέσα από την έρευνά τους, ότι αυτή η «σπορά του μικροβιώματος» τη στιγμή της γέννας καθορίζει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου σε ολόκληρη τη ζωή του.
Εξέχοντες επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Βόρεια Αμερική συμμετέχουν στο MICROBIRTH εκφράζοντας την ανησυχία τους για το πώς οι σύγχρονες πρακτικές των γεννήσεων μπορεί να παρεμβαίνουν σε σημαντικές βιολογικές διαδικασίες καθιστώντας τα παιδιά μας ενδεχομένως περισσότερο επιρρεπή σε ασθένειες αργότερα στη ζωή. Πρόσφατες πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή ότι έχουν περίπου ένα 20% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, 20% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1, αντίστοιχο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία ή γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn ή κοιλιοκάκη. Όλες οι διαταραχές αυτές συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ταινία MICROBIRTH διερευνά πολλές πιθανές εξηγήσεις. Εάν ένα μωρό γεννιέται με καισαρική τομή, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη “σπορά” του μικροβιώματος του μωρού, την κρίσιμη μεταφορά των καλών βακτηρίων από τη μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού να μην αναπτύσσει πλήρως τις δυνατότητές του. Μια άλλη υπόθεση είναι η πραγματική διαδικασία του κολπικού τοκετού, συμπεριλαμβανομένου του κοκτέιλ των ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια του τοκετού, θα μπορούσε να επηρεάζουν βαθύτατα τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και το μεταβολισμό του μωρού.

Όπως λέει Δρ Rodney R Dietert, Καθηγητής ανοσοτοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell,
«κατά την διάρκεια των τελευταίων 20-30 ετών, έχουμε δει δραματικές αυξήσεις στο παιδικό άσθμα, διαβήτη τύπου 1,κοιλιοκάκη, παιδική παχυσαρκία. Έχουμε δει επίσης αυξήσεις στην καισαρική τομή. Μήπως η καισαρική προκαλεί αυτές τις συνθήκες; Όχι. Αυτό που κάνει η καισαρική είναι να μην επιτρέπει στο μωρό να εμβολιάζεται με τα μικρόβια. Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ωριμάζει. Και ο μεταβολισμός αλλάζει. Είναι αυτές οι δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού και οι αλλαγές στον μεταβολισμό που ξέρουμε τώρα ότι συμβάλουν σε αυτές τις ασθένειες και τις συνθήκες».

Ο Δρ Matthew Hyde, Επιστημονικός Συνεργάτης έρευνας στην Νεογνική Ιατρική, Imperial College του Λονδίνου, λέει: «Βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος ζει με μια επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία που είναι έτοιμη να εκραγεί.
Και η έρευνα που κάνουμε δείχνει ότι τα πράγματα μόνο χειροτερεύουν από γενιά σε γενιά. Έτσι η αυριανή γενιά είναι πραγματικά στο χείλος του γκρεμού εκτός αν μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό».

Ο συν-σκηνοθέτης της ταινίας Alex Wakeford λέει, “Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες αγγίζουν επίπεδα επιδημίας. Κορυφαίοι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι, από το έτος 2030, το κόστος της θεραπείας αυτής της επιδημίας θα μπορούσε να χρεοκοπήσει διεθνή συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Οι κυβερνήσεις είναι εξαιρετικά ανήσυχες για τις επιπτώσεις από την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και την επίδραση που μπορεί να έχει για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό που δεν έχουν εξετάσει ακόμη,ωστόσο, είναι η πιθανή επίδραση των σύγχρονων πρακτικών τοκετού».

Η συν-σκηνοθέτης της ταινίας Toni Harman προσθέτει ότι «οι καισαρικές τομές είναι συχνά απαραίτητες και μπορεί να είναι σωτήριες. Πολλοί σημαντικοί επιστήμονες ανησυχούν για τις επιπτώσεις τους εδώ και καιρό. Τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις και οι έρευνες γύρω από το θέμα έχουν ενταθεί και επισημαίνεται ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος στο μέλλον για την υγεία των ανθρώπων.

Η ταινία ευαισθητοποιεί το κοινό γύρω από το πόσο εξαιρετικής σημασίας είναι η «σπορά» του μικροβιώματος για όλα τα μωρά, είτε έχουν γεννηθεί φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή. Αυτό είναι ένα ζήτημα όχι μόνο για τους γονείς και τους επαγγελματίες της υγείας, αλλά και για όλους τους ηγέτες μας του κόσμου. Είναι σίγουρα η στιγμή ο τοκετός να τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, σε πολύ υψηλότερο επίπεδο».

Λήδα Παπακωνσταντίνου

Συντονίστρια ομάδας υποστήριξης μητρικού θηλασμού Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου