Ικανοποιημένοι είναι στην Κουμουνδούρου από την εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα στο ντιμπέιτ. Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού εκτιμούσαν χθες, ότι ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εντυπώσεις και δεν έδωσε έδαφος στον κ. Μεϊμαράκη να σημειώσει πόντους και να ανατρέψει τα προεκλογικά δεδομένα.
Αυτό ήταν και το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς , όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, το κόμμα τους έχει πάρει πάλι το προβάδισμα και αυτό δημιουργεί ιδανικές συνθήκες στην αφετηρία της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη της αναμέτρησης στις δηλώσεις που έκανε βγαίνοντας από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Έκανε λόγο για μια πιο ζωντανή διαδικασία από το προηγούμενο ντιμπέιτ το οποίο χαρακτήρισε «στημένους μονολόγους».
Και στο επιτελείο του έκριναν, ότι αυτή ήταν μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα διαδικασία από την προηγούμενη, που κράτησε το ενδιαφέρον των πολιτών και συμπεριλαμβάνουν στα θετικά της τηλεμαχίας, ότι οι τηλεθεατές είχαν εξ’ αυτού πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να ακούσουν τι θα τους πουν οι δύο μονομάχοι. Εξ’ αυτού, κατά την άποψη τους, ο κ. Τσίπρας μπόρεσε να περάσει καλύτερα τα μηνύματά του.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει για την τηλεμαχία. Κατάφερε να εμφανιστεί ως η ήρεμη δύναμη, δεν εκνευρίστηκε και δεν παρασύρθηκε από τις συνεχείς επιθέσεις του κ. Μεϊμαράκη, «πέρασε» τα διλήμματα που ήθελε να θέσει στους πολίτες και ανέδειξε τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των δύο κομμάτων, που καθιστούν διλημματικές τις εκλογές.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι στην Κουμουνδούρου με τη φράση «παρα φύσιν συνεργασία» με την οποία χαρακτήρισε το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, που θεωρούν ότι έκλεισε και το θέμα του μεγάλου συνασπισμού.
Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι στο ντιμπέιτ αποκαλύφθηκαν όσα η ΝΔ ήθελε να κρύβει, δηλαδή το πρόγραμμά της, τις δεσμεύσεις της και τα πεπραγμένα της. Υποστήριζαν επίσης ότι ο κ. Mεϊμαράκης εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού» ενώ αντιθέτως «ο Tσίπρας ήταν ειλικρινής, ευθύς και τεκμηριωμένος.
Στα επί μέρους θέματα, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα της διαπλοκής ρωτώντας ευθέως τον κ. Μεϊμαράκη «αν έχει τη βούληση να συγκρουστεί με αυτό που ονομάζεται διαπλοκή», ενώ παρατήρησε πως «δεν είναι πεπεισμένος ότι ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να συγκρουστεί με το σύστημα».
Σε ότι αφορά στην κυβερνητική σταθερότητα, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι, «αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση», ενώ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για συνεργασίες, λέγοντας «ότι διεκδικεί την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, και αυτό είναι εφικτό». Πρόσθεσε ωστόσο ότι όταν πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει την διερευνητική εντολή εφόσον δεν έχει αυτοδυναμία, θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις ευρύτερες συναινέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση.
Στις απευθείας ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μεϊμαράκη ότι κοροϊδεύει το λαό όταν λέει ότι θέλει συνεργασία μαζί του και ταυτόχρονα του καταλογίζει ότι είναι ψευταράκος, πονηρούλης, αναξιόπιστος και κατέστρεψε τον τόπο.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως και το επιχείρημα που χρησιμοποίησε κατά της συνεργασίας με τη ΝΔ, ότι δηλαδή δεν είναι καλή για τον τόπο: «Θυμηθείτε τι έγινε στην οικουμενική. Καμία δυνατότητα συνεννόησης, υπήρξε. Ούτε και τώρα θα υπάρχει κάτι τέτοιο. Και το να είναι αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή θα είναι μεγάλη, μια πάρα πολύ μεγάλη κατάρα. Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. «Ή θα είναι κυβέρνηση προοδευτική ή θα έχει κυβέρνηση συντηρητική», είπε ο κ. Τσίπρας.
Στο κλείσιμό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τον Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εντολή για να βγάλει την Ελλάδα από το λάκκο της χρεοκοπίας και ότι κέρδισε στο επτάμηνο που πέρασε έδαφος, για μια καλύτερη συμφωνία. Είπε ότι η κυβέρνηση του διαθέτει πλέον εμπειρία και γνώση και έθεσε το δίλημμα ως εξής: «θέλουμε την Ελλάδα των λίγων, ή την Ελλάδα των πολλών;»
ΑΠΕ-ΜΠΕ