Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνουν, πλέον, οι επιπτώσεις για τον τουρισμό σε νησιά του Αιγαίου -όπως στη Λέσβο και στην Κω- εξαιτίας της αδυναμίας που επέδειξε η απελθούσα κυβέρνηση να διαχειρισθεί το ζήτημα των υψηλών μεταναστευτικών ροών.
Παρά τη σχετική βελτίωση που επήλθε με πρωτοβουλία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η ζημιά στον τουρισμό των νησιών έχει ήδη συντελεστεί από τους προηγούμενους μήνες με αντίκτυπο τόσο στη φετινή περίοδο όσο και στη σεζόν του 2016. Σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Νίκο Χριστοδουλάκη ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, περιγράφει αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός του νησιού, επισημαίνοντας ότι αρκετές εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες αποφάσισαν φέτος να κλείσουν 30 έως 45 ημέρες νωρίτερα, ενώ και άλλες ετήσιας λειτουργίας κλείνουν τμήματά τους και συρρικνώνουν δραστηριότητες. Η πτώση των διανυκτερεύσεων και του τζίρου στις μονάδες του νησιού κυμαίνεται κοντά στο 30%.
Παράλληλα, αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις και ξένοι ταξιδιωτικοί Οργανισμοί θέτουν εκτός των προγραμμάτων τους τη Λέσβο. Αναλυτικά, η ολλανδική Sundio αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη τρίτη πτήση της στο νησί από τις 3 Ιουλίου έως το τέλος της σεζόν. Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο πτήσεις, τις σταματά στις 15 Οκτωβρίου αντί στις 29 Οκτωβρίου. Αβέβαιη θεωρεί η Ενωση την παρουσία της για το 2016. Η εταιρεία Corendon που είχε προγραμματίσει από την Ολλανδία τρεις πτήσεις εβδομαδιαίως για όλη τη σεζόν του 2015 τις μοιράζει, πλέον, σε προορισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Για το 2016 αποφάσισε από τώρα να περιορίσει τις πτήσεις σε δύο. H εταιρεία charter Τransavia, την οποία χρησιμοποιούν οι Ολλανδοί ταξιδιωτικοί τουριστικοί οργανισμοί συμπληρωματικά με τις δικές τους, αποφάσισε να σταματήσει τις πτήσεις στις 3 αντί στις 29 Οκτωβρίου. Η Thomas Cook από το τέλος Αυγούστου πετάει με χαμηλές πληρότητες ενώ ο ταξιδιωτικός Οργανισμός Ving από τη Σουηδία λόγω έλλειψης ζήτησης άλλαξε το 212 θέσεων αεροπλάνο με άλλο 140 θέσεων. Επίσης, η Spies Δανίας άλλαξε για το 2016 το 212 θέσεων αεροπλάνο 212 σε άλλο 189 θέσεων. Ο Τουριστικός Οργανισμός Brava Suntours Δανίας έφερνε δύο αεροπλάνα εβδομαδιαίως στο νησί και λόγω χαμηλής πληρότητας από τα μέσα Αυγούστου απέσυρε το ένα από την περασμένη Παρασκευή. Επίσης, Οργανισμός από τη Φινλανδία θα μειώσει κατά δύο εβδομάδες το πρόγραμμά του για το 2016 στο νησί, ενώ Οργανισμός από τη Τσεχία το ακύρωσε τελείως.
Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα μέχρι στιγμής λόγω της κακής κατάστασης του λιμανιού έχουν ακυρωθεί 5 προσεγγίσεις πλοίων, ενώ προβλέπεται μέχρι τις εκλογές η ακύρωση και άλλων προσεγγίσεων. Η οικονομική ζημιά για το νησί είναι μεγάλη και σε αυτόν τον τομέα, καθώς η δαπάνη ανά άφιξη μέσω κρουαζιέρας υπολογίζεται σε 60 ευρώ. Η Ενωση Ξενοδόχων ζητεί από τους συναρμόδιους υπουργούς να λάβουν μέτρα στήριξης του νησιού εστιάζοντας κυρίως στη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος ΦΠΑ για τουλάχιστον μία ακόμη 5ετία.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στον τουρισμό ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος έχει χτυπήσει και η Ενωση Ξενοδόχων της Κω. Ηδη, στο νησί έχουν καταγραφεί 170.000 ακυρώσεις για τη φετινή σεζόν οι οποίες συνιστούν απώλειες 7 εκατ. ευρώ στον τζίρο των ξενοδοχείων. Επιπλέον το κλείσιμο των ξενοδοχείων από μία έως τρεις εβδομάδες νωρίτερα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά 30%. Σύμφωνα με την Ενωση λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος έχουν χαθεί συνέδρια ενώ παρατηρείται πτώση και στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Ακυρώσεις για τη σεζόν του 2016 καταγράφονται και στην Κω, ενώ ξένοι τουριστικοί οργανισμοί ζητούν μειώσεις των τιμών στα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια.
Καθημερινή