Ειδήσεις

Τάσσονται κατά της δημιουργίας ΝΑΤΟϊκής βάσης στην Κάρπαθο

«Θα προκληθεί σοβαρό πλήγμα στα Δωδεκάνησα»

«Η εγκατάσταση αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο ή σε άλλο νησί θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στα Δωδεκάνησα»
Αυτό υπογράμμισε χθες, σε συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα η οποία είναι εναντίον της δημιουργίας βάσης του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο ή σε άλλο νησί, πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Σάββας Καραγιάννης συνεπικουρούμενος από το μέλος κ. Πάρη Παπαθεοδώρου και τον πρόεδρο της παράταξης της μειοψηφίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Μιχάλη Τσουρούτη.
«Για μια φορά ακόμη η Ελλάδα θα είναι εξαρτημένη από μεγάλες δυνάμεις. Δεν θα περίμενε ποτέ κανείς να ληφθεί απόφαση για την δημιουργία βάσης του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο. Αν γίνει αυτό θα δημιουργηθεί στο νομό ένας στόχος που θα είναι ευάλωτος σε επίθεση από δυνάμεις που θα θεωρήσουν πως θίγονται τα συμφέροντά τους. Θέλουμε να γίνει γνωστή σε όλους η απόφαση της κυβέρνησης που βάζει σε κίνδυνο την περιοχή μας και άλλα νησιά. Οι ημέρες που περνάμε είναι δύσκολες αν αναλογιστούμε όλα όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο κ. Καραγιάννης και εξέφρασε την ελπίδα να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη απόφαση μετά τις εκλογές.
«Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων η ειρήνη και η φιλία μεταξύ των λαών. Καλούμε τους πολίτες να συμπαραταχθούν στον αγώνα μας και να παρακολουθήσουν τη συναυλία που διοργανώνουμε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» για το σκοπό αυτό με την συμμετοχή του γνωστού τραγουδιστή κ. Λάκη Χαλκιά, της κ. Ίριδας Μαυράκη, του πιανίστα Κώστα Μπιλήση, των μουσικών κκ. Γιάννη Γιακουμάκη, Αντώνη Κολιού, Γιώργου Κούτρα, Γιώργου Πούλου, Βιργινίας Πρέκα, Κώστα Τσέκου, Μιχάλη Χατζηπέτρου με μαέστρο τον κ. Μιχάλη Καλαετζή», δήλωσαν οι κ.κ. Πάρις Παπαθεοδώρου και Μιχάλης Τσουρούτης.
Τα μέλη της επιτροπής αγώνα θεωρούν πως η εγκατάσταση αεροπορικής πολεμικής βάσης στην Κάρπαθο – ή σε όποιο άλλο νησί θα προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα:
– Εμπλέκει τη χώρα μας και ιδιαίτερα την περιοχή μας στις συγκρούσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μας αντιπαραθέτει με τους λαούς των χωρών αυτών, υποθάλπει τη φιλία και την αλληλεγγύη.
– Συμβάλλει με τις επιθετικές ενέργειες και τις πολεμικές συγκρούσεις στην αύξηση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού προβλήματος.
– Η εμπειρία από τα 60 και πλέον χρόνια λειτουργίας ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα δείχνει ότι, αυτές δεν προστάτευσαν την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της χώρα μας όταν δέχθηκε επιθέσεις ή απειλές. Η αλήθεια είναι ότι χώρα με ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της δεν μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητη.
Η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ρόλο που παίζουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ.
– Μια πολεμική βάση αποτελεί τον πρώτο στόχο αντιποίνων σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης. Αποτελεί επίσης στόχο δολιοφθοράς ή τρομοκρατικού κτυπήματος από τον αντίπαλο.
– Είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος ότι μια ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική βάση θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει δίπλα στις αποθήκες πυρομαχικών και όπλων που προκαλούν τον όλεθρο και την καταστροφή.

– Η παρουσία των στρατιωτικών εκεί δεν μπορεί να αντισταθμίσει την τουριστική ανάπτυξη που το νησί προσδοκά σήμερα βασιζόμενο κυρίως στη φύση και τον πολιτισμό του. Πρόκειται για τομείς που δεν ενδιαφέρουν τους ξένους ένστολους που θα σταθμεύουν για μικρά χρονικά διαστήματα.
– Πόσοι επισκέπτες θα θέλουν να περάσουν τις λίγες εβδομάδες ανάπαυσής τους περιστοιχισμένοι από πολεμικά αεροπλάνα και στρατιωτικούς, κάτω από το συνεχή θόρυβο απογειώσεων και προσγειώσεων, πολεμικών αεροσκαφών που θα φέρνουν τα όπλα της καταστροφής;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου