Ειδήσεις

«Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για το νοσοκομείο της Κω»

Σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην κάλυψη των επειγουσών αναγκών σε προσωπικό του νοσοκομείου της Κω, θέτει με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου θεωρεί ότι άμεσα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις για:

-Την τοποθέτηση παιδιάτρου.

-Την ενίσχυση με νοσηλευτικό προσωπικό, αφού το υπάρχον προσωπικό είναι αναγκασμένο να δουλεύει διπλοβάρδιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια ανά δύο κλινικές.

– Την ενίσχυση με διοικητικό προσωπικό.

-Την τοποθέτηση ουρολόγου, αφού αυτός που υπηρετούσε στο νοσοκομείο, παραιτήθηκε.

– Την τοποθέτηση νευρολόγου – ψυχιάτρου.

-Την τοποθέτηση φαρμακοποιού. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει φαρμακοποιό αφού η φαρμακοποιός που διορίστηκε δεν ανέλαβε υπηρεσία λόγω εγκυμοσύνης.

-Την αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου προκειμένου να υπάρξει θέση πνευμονολόγου.

Ο κ. Κόνσολας θέτει, επίσης, ζήτημα για το γεγονός ότι δεν βρίσκεται σε λειτουργία η μονάδα τηλεϊατρικής που έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο της Κω, επισημαίνοντας ότι αν λειτουργούσε θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού και των προβλημάτων που δημιουργεί η απόσταση από τις υποδομές Υγείας, στη νησιωτική Ελλάδα.

Παράλληλα, υπενθυμίζει στον Υπουργό Υγείας την πρόταση που είχε καταθέσει στις 4 Νοεμβρίου 2015 για τη θέσπιση μισθολογικών και βαθμολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά. Ο κ. Κόνσολας ζητά να συζητηθεί η συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τονίζοντας ότι: «το δημοσιονομικό κόστος από αυτά τα κίνητρα είναι πολύ πιο μικρό από το κόστος των αεροδιακομιδών που διενεργούνται κάθε χρόνο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Άμεση κάλυψη των επειγουσών αναγκών σε προσωπικό του Νοσοκομείου της Κω»

Κύριε Υπουργέ,

Το Νοσοκομείο της Κω καλύπτει τις ανάγκες, όχι μόνο ενός μεγάλου νησιού όπως η Κως αλλά και γειτονικών νησιών.
Κυρίως, όμως, καλύπτει τις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων αφού την τουριστική περίοδο, ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται.

Η υποστελέχωση των δομών δημόσιας υγείας στα νησιά και ιδιαίτερα στην Κω, αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα.

Η Πολιτεία, διαχρονικά, δείχνει απρόθυμη να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών. Δεν αντιλαμβάνεται ότι αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στα νησιά, οι περισσότερες προκηρύξεις θα αποβαίνουν άκαρπες.

Δεν αντιλαμβάνεται, επίσης, ότι το δημοσιονομικό κόστος από αυτά τα κίνητρα είναι πολύ πιο μικρό από το κόστος των αεροδιακομιδών που διενεργούνται κάθε χρόνο.

Σας υπενθυμίζω ότι σας έχω καταθέσει αναλυτική πρόταση από τις 4 Νοεμβρίου 2015 για τα κίνητρα που θα έπρεπε να θεσμοθετήσει η Πολιτεία, ενώ είχα ζητήσει να συζητηθεί η συγκεκριμένη πρόταση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά στο Νοσοκομείο της Κω, υπάρχουν επείγουσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν άμεσα, όπως:

– Η τοποθέτηση παιδιάτρου.

– Η ενίσχυση με νοσηλευτικό προσωπικό αφού το υπάρχον προσωπικό είναι αναγκασμένο να δουλεύει διπλοβάρδιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια ανά δύο κλινικές.

– Η ενίσχυση με διοικητικό προσωπικό.

-Η τοποθέτηση ουρολόγου, αφού αυτός που υπηρετούσε στο νοσοκομείο, παραιτήθηκε.

-Η τοποθέτηση νευρολόγου – ψυχιάτρου.

-Η τοποθέτηση φαρμακοποιού. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει φαρμακοποιό αφού η φαρμακοποιός που διορίστηκε δεν ανέλαβε υπηρεσία λόγω εγκυμοσύνης.

-Η αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου προκειμένου να υπάρξει θέση πνευμονολόγου.
Θα ήθελα, επιπλέον, να επισημάνω ότι σε ένα με δύο μήνες θα λήξουν οι προσλήψεις που έγιναν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, οπότε θα ανακύψουν κι άλλες κενές θέσεις (όπως, για παράδειγμα, η ειδικότητα καρδιολόγου).

Υπάρχει, επίσης, ζήτημα με τη μονάδα τηλεϊατρικής.

Όπως είναι γνωστό, ο Όμιλος ΟΤΕ από τις αρχές του 2016 τοποθέτησε μονάδες τηλεϊατρικής σε 30 κέντρα υγείας νησιών του Αιγαίου και σε 12 περιφερειακά και κεντρικά νοσοκομεία, ανάμεσα στα οποία είναι και το νοσοκομείο της Κω.

Κάθε μονάδα τηλεϊατρικής αποτελείται από έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, κάμερα υψηλής ευκρίνειας, οθόνη και ειδικά ιατρικά όργανα που αναμεταδίδουν ζωντανά τις ενδείξεις των εξετάσεων.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού και των προβλημάτων που δημιουργεί η απόσταση από τις υποδομές Υγείας, στη νησιωτική Ελλάδα.

Είναι άγνωστο για ποιους λόγους δεν έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία η μονάδα τηλεϊατρικής στο νοσοκομείο της Κω.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να καλύψει τις ανωτέρω άμεσες και επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό του Νοσοκομείου της Κω. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των αναγκών;

2.Για ποιο λόγο δεν έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία η μονάδα τηλεϊατρικής που εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο της Κω;

3.Εάν ο Κύριος Υπουργός Υγείας προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για να υπάρξει συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τη θέσπιση ουσιαστικών βαθμολογικών και μισθολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στις δομές δημόσιας υγείας των νησιών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου