Συνέντευξη στον
Νεκτάριο Καλογήρου
Ο Μπουράκ Ακμάν είναι Τούρκος καπετάνιος, ιδιοκτήτης σκάφους αναψυχής και κάθε εβδομάδα φέρνει στη Ρόδο τουρίστες που θέλουν να περάσουν μερικές ημέρες ποιοτικών διακοπών. Στα χρόνια που πέρασαν, ο Μπουράκ (όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του) έφερε εκατοντάδες πρόσωπα από την Τουρκία, τους έδειξε τις ομορφιές της Ρόδου, έκανε δεκάδες φορές τον διάπλου της Δωδεκανήσου και ανέπτυξε καλές φιλίες με Ελληνες από όλα τα νησιά.
Η «δημοκρατική» συνάντησε τον κ. Ακμάν στη Ρόδο, λίγο έξω από τη νέα μαρίνα και με το χαμόγελο που τον διακρίνει, απάντησε απερίφραστα σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθηκαν. Στη συνέντευξή του ο καπετάνιος μιλάει με αγάπη για τη Ρόδο και τις ομορφιές των νησιών, για το τι επιζητούν εκείνοι που επιλέγουν διακοπές με σκάφος αναψυχής και στέκεται ιδιαίτερα στο γραφειοκρατικό όγκο που πρέπει να προηγηθεί μέχρις ότου οι ταξιδιώτες πάρουν την απαραίτητη VISA.
• Δημοκρατική: Κύριε Ακμάν, ποιοι είναι εκείνοι που συνήθως κάνουν διακοπές με σκάφος αναψυχής και προορισμό τα νησιά μας;
Ακμάν: Κυρίως δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες. Ολοι τους επιλέγουν τη Ρόδο για διαφορετικούς λόγους. Οι δάσκαλοι θέλουν να έρθουν για την ιστορία του νησιού, θέλουν να δουν από κοντά όλα εκείνα τα μνημεία που έγιναν στο πέρασμα των αιώνων, θέλουν να μάθουν και να διηγηθούν στα παιδιά που διδάσκουν. Οι υπόλοιποι έρχονται μεν για την ιστορία, αλλά κυρίως έρχονται για τη διασκέδαση, το καλό φαγητό, την καλή φιλοξενία των Ροδιτών.
• Δημοκρατική: Και τι ακριβώς περιλαμβάνει το πρόγραμμα της εκδρομής;
Ακμάν: Εξαρτάται από τους επιβάτες. Είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να έρθουν για να διασκεδάσουν, να γλεντήσουν, να φάνε καλά και να παίξουν στο καζίνο. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως το ενδιαφέρον το μονοπωλεί η Ρόδος. Άλλες φορές πάλι οι επιβάτες θέλουν κάτι πιο ήσυχο· σε αυτή την περίπτωση πάμε στη Σύμη, στη Χάλκη, ή σε κάποιο άλλο νησί. Αυτό εξαρτάται και από το λιμάνι από το οποίο ξεκινά το ταξίδι μας. Εάν αποπλεύσουμε από το Μαρμαρίς, τότε οι προορισμοί μας είναι τα κοντινά νησιά. Εάν πάλι, ξεκινήσουμε από το Μπόντρουμ, τότε η Κως, η Κάλυμνος, η Λέρος είναι οι πρώτες μας επιλογές.
• Δημοκρατική: Τι τους αρέσει πιο πολύ στη Ρόδο και στα νησιά μας;
Ακμάν: Τους αρέσει πολύ η φιλοξενία που βρίσκουν. Ολοι οι άνθρωποι στα νησιά είναι ευγενικοί και πάντοτε πρόθυμοι να βοηθήσουν. Τους αρέσει πολύ η τοπική κουζίνα, η νυχτερινή διασκέδαση στη Ρόδο, τους αρέσουν πολύ και τα μεγάλα καταστήματα ρούχων και υποδημάτων.
• Δημοκρατική: Κάνουν αγορές από τα κεντρικά, μεγάλα καταστήματα;
Ακμάν: Ναι, τους αρέσει η μεγάλη ποικιλία που βρίσκουν στα καταστήματα ρούχων και υποδημάτων στο κέντρο της Ρόδου. Θεωρούν ότι η ποιότητα είναι καλή και οι τιμές επίσης.
• Δημοκρατική: Εσείς τί αγαπάτε στα νησιά μας;
Ακμάν: Όλα όσα σας είπα για τη φιλοξενία και την καλοσύνη των ανθρώπων, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας που έχω στο νησί. Η Ρόδος είναι ένας πολύ ασφαλής προορισμός, φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή η πόρτα στο σκάφος μου είναι ανοικτή. Ξέρω ότι θα επιστρέψω και δεν θα έχω να αντιμετωπίσω κάποια δυσάρεστη έκπληξη.
• Δημοκρατική: Τώρα το σκάφος σας πού βρίσκεται;
Ακμάν: Είναι δεμένο στη νέα μαρίνα Ρόδου και πρέπει να σας πω ότι πρόκειται για μια πολύ σπουδαία υποδομή. Η νέα μαρίνα έχει πολύ καλές υποδομές, καλό σέρβις και εξαιρετικό προσωπικό. Οι τιμές της είναι πιο χαμηλές από εκείνες που ισχύουν για την μαρίνα στο Μαρμαρίς. Είμαι σίγουρος ότι η υποδομή αυτή θα προσελκύσει πολύ κόσμο από τον κύκλο εκείνων που έχουν σκάφη αναψυχής.
• Δημοκρατική: Ποια είναι η γνώμη σας για τη μαρίνα που βρίσκεται στο Μαντράκι;
Ακμάν: Το Μαντράκι είναι πανέμορφο, όμως η μαρίνα εκεί δεν έχει υποδομές. Οι άνθρωποι που έχουν σκάφη αναψυχής θέλουν υποδομές και εκεί δεν υπάρχουν ούτε καν τουαλέτες.
• Δημοκρατική: Τι είναι εκείνο που θα θέλατε να βελτιωθεί ώστε να κάνει τη δουλειά σας πιο εύκολη;
Ακμάν: Είναι απαραίτητο να περιοριστεί η γραφειοκρατία για την έκδοση της θεώρησης VISA. Είναι απίστευτα μεγάλος ο όγκος των εγγράφων που πρέπει να ετοιμάσουν οι ταξιδιώτες ώστε να πάρουν τη VISA και αυτό για πολλούς είναι λόγος να μην κάνουν το ταξίδι. Το κόστος για μια θεώρηση μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ το άτομο.
• Δημοκρατική: Μα υποτίθεται ότι το κόστος της θεώρησης στο προξενείο δεν υπερβαίνει τα 35 ευρώ.
Ακμάν: Ναι, έτσι είναι, όμως επειδή υπάρχει η γραφειοκρατία στη μέση, ζητούνται πολλά δικαιολογητικά και αιτήσεις, οι περισσότεροι αναθέτουν σε κάποιον πράκτορα να τους τακτοποιήσει τη διαδικασία μέχρι την τελική υπογραφή. Αυτό το επιπλέον κόστος φτάνει τη VISA στα 150 ευρώ. Παλαιότερα δεν υπήρχε όλο αυτό.
• Δημοκρατική: Εάν η διαδικασία της VISA και της ταυτοποίησης των προσώπων που βρίσκονται στο σκάφος αλλάξει, πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τις εκδρομές προς τα νησιά μας;
Ακμάν: Προσέξτε με. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, είναι μια χώρα 80 εκατομμυρίων ανθρώπων και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς θέλει να ταξιδέψει στο Αιγαίο, να δει τις ομορφιές για τις οποίες έχει ακούσει. Ηδη η ζήτηση για τα νησιά είναι μεγάλη. Εάν η διαδικασία γίνει πιο απλή, τότε η ζήτηση θα πολλαπλασιαστεί.
• Δημοκρατική: Η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος δημιούργησε πρόβλημα στη δουλειά σας;
Ακμάν: Ο τουρισμός είναι ευαίσθητο προϊόν και μπορεί να επηρεαστεί από οτιδήποτε συμβαίνει στον πλανήτη. Εκείνη την περίοδο σίγουρα είχαμε μείωση της ζήτησης, όμως αυτό ήταν πρόσκαιρο. Τώρα τα πάντα έχουν επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι. Οφείλουμε όλοι όσοι είμαστε εργάτες στην τουριστική βιομηχανία να είμαστε σοβαροί, συνεπείς σε εκείνα που λέμε και όλοι μαζί να δουλεύουμε με γνώμονα να ευχαριστήσουμε εκείνους που μας εμπιστεύονται τις λίγες ημέρες ανάπαυλας από τη δύσκολη, καθημερινή τους ζωή.
Εκατοντάδες σκάφη
καταπλέουν στα νησιά για το Κουρμπάν Μπαϊράμ
«Κατάληψη» στα ελληνικά νησιά κάνουν από την περασμένη Δευτέρα εκατοντάδες σκάφη αναψυχής, προερχόμενα από τα απέναντι παράλια, φέρνοντας χιλιάδες Τούρκους που αυτές τις μέρες εορτάζουν το Κουρμπάν Μπαϊράμ. Οι τέσσερις μέρες αργίας, με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης έγιναν πέντε ημέρες αργίας (Δευτέρα – Παρασκευή) και αυτό έδωσε χρυσή ευκαιρία για πραγματική φυγή από την καθημερινότητα.
Η ευκαιρία είναι χρυσή επίσης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, καθώς είναι το τελευταίο μαζικό κύμα προσεγγίσεων για τη φετινή τουριστική σεζόν. Η ευκαιρία για δουλειά είναι πραγματική, καθώς τα λιμάνια της Σύμης, της Χάλκης, της Νισύρου, της Αστυπάλαιας, του Καστελόριζου είναι γεμάτα σκάφη αναψυχής και πολυτελείς θαλαμηγούς. Οι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού έχουν εκτιμήσει ότι από το περασμένο Σάββατο μέχρι την προσεχή Κυριακή θα έχουν προσεγγίσει τα ελληνικά νησιά περισσότερα από 600 πολυτελή σκάφη (μεγάλα και μικρά).
Πρέπει να σημειωθεί ότι η τουριστική σεζόν για τα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου θα τελειώσει με την εκπνοή του Σεπτέμβρη. Από την ημερομηνία εκείνη κι έπειτα δεν θα υπάρχουν εισπράξεις για τους επαγγελματίες της Χάλκης, της Τήλου, της Νισύρου, της Αστυπάλαιας, της Λέρου, του Καστελλόριζου και της Κάσου. Εξαίρεση, αποτελεί η Σύμη, λόγω της συχνής σύνδεσης με τη Ρόδο. Πάρα ταύτα, σε επικοινωνία της δημοκρατικής με επαγγελματίες του νησιού ξεκαθαρίστηκε ότι «τα τουρκικά σκάφη είναι η τελευταία μας ευκαιρία για εισπράξεις. Από την Δευτέρα που έρχεται, όλα θα μοιάζουν με χειμώνα».
Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, το λιμάνι της έχει ήδη υποδεχθεί δεκάδες πολυτελείς θαλαμηγούς στις πρώτες ημέρες του Κουρμπάν Μπαϊράμ, ωστόσο από χθες η Ακαντιά και η Κολόνα αποτελούν μόνο ενδιάμεσο σταθμό. Οι θαλαμηγοί προσεγγίζουν τη Ρόδο και ακολούθως συνεχίζουν πλόες για το υπόλοιπο Αιγαίο. Τα μικρότερα σκάφη αναψυχής παραμένουν στη Ρόδο και ελλιμενίζονται στη νέα μαρίνα. Από κει κάθε βράδυ ξεκινούν δεκάδες ταξί με Τούρκους που θέλουν να απολαύσουν όλα εκείνα που οι Ροδίτες γνωρίζουν καλά να προσφέρουν.