Χωρίς προϊστάμενο λειτουργεί πρακτικά εδώ και αρκετές εβδομάδες η υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την ίδια στιγμή στα ελληνικά νησιά φτάνουν καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες με βάρκες, με αποτέλεσμα τα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα γνωστά και ως hotspots σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο), για τα οποία η υπηρεσία είναι αρμόδια, να έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ στα νησιά μέσα σε μόλις δύο ημέρες έφθασαν 509 μετανάστες, ενώ από την Κυριακή το πρωί έως και χθες είχαν φθάσει συνολικά 1.101 άτομα. Παράλληλα, οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία έχουν στην πράξη σταματήσει. Ετσι οι φιλοξενούμενοι παραμένουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε χώρους που δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις φιλοξενίας.
Εδώ και περισσότερο από ένα μήνα η διευθύντρια της υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, Ανθή Καραγγελή, δεν έχει εμφανιστεί στο γραφείο της ενώ επικοινωνεί σπανίως με mail με τους υπαλλήλους οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τι να κάνουν, καθώς εκκρεμούν πολλά έγγραφα που απαιτούν υπογραφή.
«Υπάρχει τεράστιο κενό στη διοίκηση της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Στα κέντρα υποδοχής δεν έχουν μελάνι και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προμήθειες», τονίζει στην «Κ» υπάλληλος της υπηρεσίας. Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό υπάρχει μεγάλη δυσκολία συνεργασίας της κ. Καραγγελή με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με αποτέλεσμα συχνά να κυκλοφορούν φήμες για παραίτηση της διευθύντριας. Ωστόσο, έως χθες αργά το βράδυ κάτι τέτοιο επισήμως δεν είχε γίνει γνωστό. Η «Κ» απηύθυνε σχετική ερώτηση στο υπουργείο από όπου όμως δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κρίση στις σχέσεις διευθύντριας και υπουργού ξεκίνησε από πέρυσι τον χειμώνα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο. Τότε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε δημόσια διαβεβαιώσει ότι έχει γίνει προετοιμασία στα νησιά όπου παραμένουν αιτούντες άσυλο για το ξεχειμώνιασμα – με βάση την ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία. Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα οι σκηνές σκεπάστηκαν με χιόνια και πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λέσβο καθώς, όπως αποδείχθηκε, πολλά άτομα παρέμεναν σε καλοκαιρινές σκηνές υπό συνθήκες πολικού ψύχους. Τότε πάντως ο κ. Μουζάλας είχε αναλάβει δημοσίως την ευθύνη, κάνοντας λόγο για απρόσμενα κακές καιρικές συνθήκες στα νησιά. Εκτοτε όμως, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, έχουν σημειωθεί πολλές συγκρούσεις.
6.102 εγκλωβισμένοι
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όσον αφορά τις ροές, εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο όπου οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις 6.102, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα οποία πάνω από τα 2/3 βρίσκονται στη Μόρια. Πολλοί βρίσκονται σε σκηνές που έχουν τοποθετηθεί σε διπλανό οικόπεδο το οποίο αρχικά προοριζόταν για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου για όσους διαμένουν στον καταυλισμό. «Πρέπει επιτέλους να καταλάβει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι δεν μπορούμε να φιλοξενούμε τόσο κόσμο στο νησί. Το θέμα δεν είναι να ψάχνουμε πάντα μετά τα γεγονότα, αλλά να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις, να λαμβάνουμε μέτρα. Ετσι όπως είναι τώρα η κατάσταση, αρκεί να συμβεί ένα απρόοπτο περιστατικό για να έχουμε σοβαρά προβλήματα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
Καθημερινή