Ενωμένη η Δωδεκάνησος κατεβαίνει με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στις επιμελητηριακές εκλογές τον προσεχή Δεκέμβριο. Επικεφαλής πρόκειται να είναι ο σημερινός πρόεδρος κ. Γιάννης Πάππου γύρω από τον οποίο συσπειρώνονται όλοι οι επιχειρηματίες του νομού. Άλλωστε τα προβλήματα σε όλα τα νησιά είναι κοινά και οι προκλήσεις ίδιες.
Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών των Επιμελητηρίων του Ν. 2081/1992 (Α’ 154), , καθορίζεται με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 και άλλες διατάξεις».
Σημειώνεται ότι με βάση την ψηφισθείσα τροπολογία για τις επιμελητηριακές εκλογές, το ΔΣ του Επιμελητηρίου μας απαρτίζεται πλέον από 51 μέλη και όχι από 61 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Με βάση την ίδια τροπολογία, δικαίωμα ψήφου έχουν τα ταμειακώς ενήμερα μέλη. Τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να τηρούν μερίδα στο ΓΕΜΗ ως και ένα έτος πριν τις εκλογές, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπεται είτε να τηρούν μερίδα στο ΓΕΜΗ είτε να έχουν πληρώσει/διακανονίσει τις συνδρομές τους μέχρι και για το προηγούμενο έτος πριν τις εκλογές. Πέρα από τη Ρόδο, θα στηθούν κάλπες σε ακόμη 5 νησιά και συγκεκριμένα στην Κω, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, την Λέρο και την Πάτμο.
Οι προετοιμασίες για τις εκλογές συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από την εκλογική επιτροπή η οποία εγκρίθηκε με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νικόλαου Θεοδωρίδη.
Η εκλογική επιτροπή αποτελείται από τους ακόλουθους:
-Μιχαήλ Τεχνίτη του Εμμανουήλ Δικηγόρο Ρόδου ως πρόεδρο, με αναπληρώτριά του, την Αικατερίνη Βολονάκη του Μιχαήλ, επίσης δικηγόρο Ρόδου.
-Μαρία Φλίντρη του Λεωνίδα, υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με αναπληρώτρια της την Ελευθερία Κατταβενού του Στυλιανού , επίσης υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
-Ασπασία Γκούνη του Παναγιώτη, υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με αναπληρωτή της τον Παντελή Γιωργά του Τσαμπίκου, επίσης υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
-Δημήτριο Τσοπανάκη του Σάββα, μέλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με αναπληρωτή του τον Παναγιώτη Ιωαννίδη του Γεωργίου, επίσης μέλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
-Ιωάννη Παπαδημήτρη του Νικολάου, διευθυντή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με αναπληρωτή του τον Ηλία Ουζουνίδη του Ιωάννη, προϊστάμενο του Τμήματος Μητρώου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
-Γραμματέας της Εκλογικής Επιτροπής ορίζεται ο υπάλληλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ιωάννης Κωνσταντίνου του Εμμανουήλ, με αναπληρώτρια του την Χρυσάνθη Μαυριού του Δημητρίου, επίσης υπάλληλο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Εισηγητής ορίζεται ο Ηλίας Ουζουνίδης του Ιωάννη, προϊστάμενος του Τμήματος Μητρώου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Έργο της Επιτροπής είναι η μέριμνα και η εποπτεία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εν μέσω …θέρους
Δύσκολες εποχές για τις τοπικές επιχειρήσεις. Εν μέσω τουριστικής περιόδου έχουν αυξηθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και ο χειμώνας προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος. Μπορεί να καταγράφεται φέτος ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών, οι τζίροι των καταστημάτων σημειώνουν όπως μείωση από 10% έως 40%.
Για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Πάππου αναφέρει: «Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί και δείχνει ότι εν μέσω τουριστικής περιόδου επιχειρηματίες και νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα βάρη που πρέπει να σηκώσουν. Τα μηνύματα για τη χειμερινή περίοδο δεν είναι ευοίωνα. Όταν αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια της σεζόν, πώς θα μπορέσουν να τα καταφέρουν το χειμώνα; Η εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων δεν οδήγησε και σε τόνωση των εισπράξεων των επιχειρήσεων. Προφανώς μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών προτίμησε το σύστημα all inclusive, ενώ γενικότερα ο προορισμός δέχθηκε χαμηλότερης εισοδηματικής στάθμης τουρίστες. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να μην κινηθεί η αγορά.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιες λίγες επιχειρήσεις που κινήθηκαν ικανοποιητικά. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό παρουσιάζει μείωση τζίρων από 10% έως 40%. Μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται εξεζητημένα είδη, όπως κοσμήματα».