Ειδήσεις

Σχέδιο της κυβέρνησης για «πάγωµα» του ΦΠΑ σε 80.000 αδιάθετα ακίνητα

Η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει το µέτρο της αναστολής του φόρου 24%, εκτός από τις νέες οικοδοµικές άδειες, και στις απούλητες κατοικίες

Σχέδιο εφαρµογής του µειωµένου ΦΠΑ όχι µόνο στις νέες οικοδοµικές άδειες, αλλά και σε περίπου 80.000 αδιάθετα ακίνητα, φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η επέκταση αναστολής του ΦΠΑ 24%, που εκτιµάται ότι θα προσφέρει ανάσες σε µια αγορά που χτυπήθηκε βαριά από την κρίση, σχεδιάζεται να έρθει προς ψήφιση µε το φορολογικό νοµοσχέδιο τον Οκτώβριο, ενώ στις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου είναι η άµεση εφαρµογή του ώστε να «ξεστοκάρει» η αγορά από τα ακίνητα που παραµένουν απούλητα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο προγραµµατισµός του κυβερνητικού επιτελείου θα περάσει από την κρίση των θεσµών, για να πάρει το «πράσινο φως».

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε αναστολή ΦΠΑ µόνο για τις οικοδοµικές άδειες που θα εκδοθούν µετά τη νέα ρύθµιση, ωστόσο κρίθηκε ότι δεν είχε άµεσα οφέλη για την οικονοµία. Για τους λόγους αυτούς το µέτρο σχεδιάζεται να επεκταθεί προκειµένουν να υπάρξουν άµεσα αποτελέσµατα. Για τις περιπτώσεις που έχουν υπάρξει ήδη συµψηφισµοί θα βρεθεί τεχνική φόρµουλα ώστε να µην προκύψουν επιβαρύνσεις ή απώλειες. Η αναστολή επιβολής του ΦΠΑ 24% όχι µόνο σε ακίνητα που πρόκειται να ανεγερθούν, αλλά και σε όσα έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια και παραµένουν στα αζήτητα, αποτελεί χρόνιο αίτηµα της κατασκευαστικής αγοράς. Σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, το φορολογικό σχέδιο νόµου θα περιλαµβάνει τριετή αναστολή του ΦΠΑ 24% στα νεόδµητα ακίνητα, όπως εξήγγειλε πρόσφατα από τη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα οφέλη

Αυτήν τη στιγµή, σύµφωνα µε εκτιµήσεις των στελεχών της αγοράς, ο αριθµός των απούλητων νεόδµητων κατοικιών αγγίζει τις 80.000 και γι’ αυτό το µέτρο από την πρώτη ηµέρα που θα τεθεί σε ισχύ αναµένεται να επιφέρει ευεργετικά αποτελέσµατα στην αγορά ακινήτων και στον κλάδο των κατασκευών, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι τεχνικών εταιρειών στο «Εθνος της Κυριακής». Τα οφέλη της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ θα πολλαπλασιαστούν εάν το µέτρο εφαρµοστεί στον µεγάλο αριθµό ακινήτων που δεν έχει ακόµη παραδοθεί σε χρήση, δηλαδή δεν έχει ενοικιαστεί ή πωληθεί.

Σύµφωνα µε αναλυτές, κάθε θέση εργασίας στις κατασκευές δηµιουργεί άλλες δύο θέσεις στο σύνολο της οικονοµίας, µε 1 ευρώ επένδυσης στις κατασκευές να αντιστοιχεί σε 0,4 ευρώ στα δηµόσια ταµεία. Ωστόσο, τα σηµαντικά αυτά οφέλη θα εµφανίζονταν βραχυµεσοπρόθεσµα, αλλά όχι άµεσα. Και αυτό επειδή απαιτείται να παρέλθει χρονικό διάστηµα τουλάχιστον αρκετών µηνών ωσότου να πάρει µε ενιαίο τρόπο µπροστά η οικοδοµή και σηµαντικός αριθµός κτιρίων κατοικιών να αρχίσει να ανεγείρεται. Σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασµός της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ 24% για κατοικίες που θα κατασκευαστούν, όπως και για όσες κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια, χωρίς να είναι δυνατόν να πουληθούν, αναµένεται να ενισχύσει σηµαντικά τις αγοραπωλησίες, όπως και εν γένει τις επενδύσεις, στην αγορά ακινήτων. Κατ’ επέκταση, αναµένεται να αυξηθεί ο αριθµός των οικοδοµικών αδειών, οι οποίες το 2008, προτού η αγορά ακινήτων βρεθεί αντιµέτωπη µε την οικονοµική κρίση, είχαν διαµορφωθεί σε 65.474, µέγεθος που δεν ξεπέρασε τις 15.413 το δωδεκάµηνο Ιούλιος 2017- Ιούνιος 2018.

«Η αναστολή του ΦΠΑ θα µας επιτρέψει να ανεγείρουµε νέες οικοδοµές και να προχωρήσουµε σε προσλήψεις, κάτι που θα οδηγήσει στη µείωση της ανεργίας. Εκτός από τους κλάδους της οικοδοµής και της κατασκευής, πολυάριθµοι τοµείς της οικονοµίας που είναι συνδεδεµένοι µε την οικοδοµική δραστηριότητα θα αναζωογονηθούν» εξηγεί ο ∆ηµήτρης Καψιµάλης, πρόεδρος Οµοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος.

Ελεύθερη πτώση

Οι επενδύσεις σε κατοικίες κατέρρευσαν και δεν ξεπέρασαν το 1,6 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίµηνο του 2015, µέγεθος που αντιστοιχεί στο 0,9% του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό συνοδεύθηκε µε πτώση των τιµών σε ποσοστό 41%, σε ονοµαστικούς όρους, η οποία είναι πολύ µεγαλύτερη, αγγίζοντας το 60%, σύµφωνα µε στοιχεία µεσιτικών δικτύων. Ολα αυτά όταν, σύµφωνα µε δοκίµιο εργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επενδύσεις σε ακίνητα, κυρίως κατοικίες και γη, διαµορφώθηκαν σε 32 δισ. ευρώ το πρώτο τρίµηνο του 2008, έναντι 16,2 δισ. ευρώ, το πρώτο τρίµηνο του 2002.

Σηµειώνεται ότι η επιβολή ΦΠΑ σε ακίνητα µε οικοδοµική άδεια µε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2006 θεσµοθετήθηκε επί Γ. Αλογοσκούφη το 2006, ως τµήµα «πακέτου» µέτρων για τη µείωση του ελλείµµατος κάτω από το 3% µέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς. Το µέτρο δεν ισχύει για την αγορά πρώτης κατοικίας, η οποία επιβαρύνεται µόνο µε φόρο µεταβίβασης.

πηγή ethnos.gr

Δημήτρης Δελεβέγκος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου